Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu SDS

Ministrstvo za zdravje je prvorazrednemu zdravniku pri cepljenju omogočilo privilegiran položaj na račun javnega zdravstvenega doma.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 7. 5. 2021, 05:55


Marko Bitenc
SDS že vrsto let kuje politični kapital z obtožbami na račun javnega zdravstva. Med epidemijo je omogočila privilegiran položaj izbranim zasebnim zdravnikom. Na fotografiji Marko Bitenc, eden največjih zmagovalcev epidemije.
Bobo

Nacionalna strategija cepljenja, ključni dokument države o cepljenju, je za cepilna mesta določila javne zdravstvene domove in bolnišnice. Toda v Sloveniji že od začetka cepljenja obstajajo tudi izbrani zasebni koncesionarji, ki cepijo svoje paciente, ne da bi bilo to razvidno iz uradnih dokumentov o cepljenju. Danes razkrivamo, da je med njimi tudi Zdravstveni zavod Zdravje, ki je v lasti vplivnega kirurga Marka Bitenca, za katerega je javno znano, da je blizu SDS. Cepivo mu je uredilo ministrstvo za zdravje v času, ko ga je še vodil predsednik vlade Janez Janša

Informacijo, da v njegovem zavodu cepijo proti covid-19, čeprav ga na uradnem seznamu cepilnih mest ni, nam je Bitenc potrdil včeraj. Že dva meseca pred tem pa smo to preverjali na zdravstvenem inšpektoratu. Tam so nam včeraj potrdili, da proti Bitenčevem zavodu vodijo postopek zaradi domnevnih nepravilnosti pri cepljenju. Iz prijave, ki so nam jo posredovali, je razvidno, da naj bi pri Bitencu v drugi polovici aprila cepili osebo, ki po nacionalni strategiji ne spada v nobeno od prednostnih skupin za cepljenje. Postopek inšpekcijskega nadzora še ni zaključen.

Preberite še:
Posli s hitrimi testi so rezervirani za prijatelje SDS

Ministrstvo je vzelo ZD Ljubljana, ki mu je že manjkalo cepiv

Kje je Bitenc sploh lahko dobil cepivo? Več virov nam je potrdilo, da ga je prejel od Zdravstvenega doma Ljubljana, največjega zdravstvenega doma v Sloveniji, in to v času, ko je temu močno primanjkovalo cepiv. Ko je prihajalo do prvih zapletov s cepljenjem, nacionalni koordinator Jelko Kacin pa je javno grajal zdravstvene zavode zaradi počasnosti, so v ljubljanskem zdravstvenem domu opozarjali, da ne potrebujejo dodatnega prostora za cepljenje, temveč dovolj velike zaloge cepiva. Po lastnih navedbah so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dobili manj cepiva, kot so ga naročili. Kljub temu so morali na zahtevo ministrstva, ki včeraj ni odgovorilo na naša vprašanja, cepivo dostaviti Bitencu.

Medtem ko si nekateri uredili neposredni dostop do cepiva, mora velika večina Ljubljančanov v dolgih vrstah čakati na cepljenje na Gospodarskem ratzstavišču.
Medtem ko si nekateri uredili neposredni dostop do cepiva, mora velika večina Ljubljančanov v dolgih vrstah čakati na cepljenje na Gospodarskem ratzstavišču.
Twitter

S tem je ministrstvo Bitenčev zavod postavil pred potrebe ZD Ljubljana, ki je odgovoren za cepljenje 170.000 pacientov, za katere skrbi 110 njihovih zdravnikov in 58 koncesionarjev. Poleg tega pa še ciljne poklicne skupine, ki jih je nacionalna strategija določila za prednostne. Tu se verjetno skriva tudi eden od odgovorov na vprašanje, zakaj so člani najbolj ogroženih skupin covid-19 na območju Ljubljane čakali na cepljenje dlje kot v nekaterih ostalih delih Slovenije.

To pa ni edini tak primer. Po naših podatkih ministrstvo že dlje časa pritiska na Zdravstveni dom Ljubljana, da mora del cepiva odstopiti še enemu zasebnemu koncesionarju – Ambulanti Ostanek z Iga, ki jo vodi Stanislav Ostanek. Gre za kandidata SDS in NSi na lokalnih volitvah leta 2006 za župana Iga, od koder prihaja tudi poslanka SDS Alenka Jeraj. Takrat je bil Ostanek tudi član odbora za zdravje pri strokovnem svetu SDS.

Preberite še:
Vplivna zdravnica kot edina zasebnica do cepiva za svoje

Zdravniki naknadno vnašali cepljene v evidence

Naše prve analize kažejo, da je prihajalo do naknadnega popravljanja in dopolnjevanja podatkov o številu cepljenih, tudi za več mesecev nazaj. To bi potrjevalo neuradne informacije, da so nekateri zdravniki cepili mimo strategije in šele po številnih inšpekcijskih nadzorih cepljene vpisali v uradne evidence. Več o tem v naslednjih dneh.

"Cepimo že od začetka. Kaj je s tem narobe?"

V Zdravstvenem domu Ljubljana naših informacij niso želeli komentirati. Kaj o tem pravi Bitenc? "Seveda, cepimo že od samega začetka. Kaj je s tem narobe?" nam je odgovoril s protivprašanjem. Pojasnil je, da so ga večkrat obiskali inšpektorji in niso ugotovili nepravilnosti. Na dodatno vprašanje, kdo mu je to v nasprotju s strategijo sploh omogočil cepljenje, pa je odvrnil: "Obrnite se na tistega, ki nam je dal dovoljenje." Nato je prekinil pogovor. 

Ko je aprila lani na Brniku pristalo letalo Joca Pečečnika (skrajno levo) s prvo večjo pošiljko zaščitne opreme, so se ob njej fotografirali še član vladne strokovne skupine Marko Bitenc (drugi z leve), minister za zdravje Tomaž Gantar (tretji z leve) ter minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (skrajno desno).
Ko je aprila lani na Brniku pristalo letalo Joca Pečečnika (skrajno levo) s prvo večjo pošiljko zaščitne opreme, so se ob njej fotografirali še član vladne strokovne skupine Marko Bitenc (drugi z leve), minister za zdravje Tomaž Gantar (tretji z leve) ter minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (skrajno desno).
Twitter

Marko Bitenc ni kdorkoli. Vrsto let je ena od najvplivnejših oseb v domačem zdravstvu. Gre za nekdanjega predsednika zdravniške zbornice, kirurga in mojstra prostozidarske lože. Med prvo Janševo vlado član je bil član svetovalne skupine pri ministru za zdravje Andreju Bručanu, ki mu je brez razpisa podelil koncesijo in se znašel v predkazenskem postopku. Marca letos, ko je Janša še tretjič prevzel oblast, je Bitenc postal član vladne svetovalne skupine za covid-19 do takrat, ko je vodenje ministrstva prevzel Janez Poklukar

Bitenc je zaradi tega tudi eden največjih zmagovalcev epidemije. Njegov zavod Zdravje je med vsemi zasebnimi izvajalci opravil največ hitrih testov. Priporočila glede hitrega testiranja je pripravljala strokovna skupina, v kateri je sedel tudi Bitenc, ki v tem ni videl ničesar spornega. Njegova kirurška klinika je lani kljub epidemiji iz javne zdravstvene blagajne prejela več kot štiri milijone evrov, kar je največ doslej. Lani poleti pa je država Bitencu prodala večje zemljišče ob kliniki Golnik, kjer bo gradil bolnišnico in dom za starejše. 

Preberite še:
Država ene cepi, druge pa dela za "korona bedake"

Kako je ministrstvo skrilo Bitenca

Na pojasnila ministrstva za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar, še čakamo.
Na pojasnila ministrstva za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar, še čakamo.
STA

Zadnja strategija cepljenja je določila, da so cepilna mesta zdravstveni domovi, splošne bolnišnice, oba univerzitetna klinična centra (UKC) in onkološki inštitut, cepljenje pa lahko izvaja tudi Slovenska vojska in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki vsem prej naštetim tudi dobavlja cepiva. Bitenc po naših podatkih z ZD Ljubljana nima nobene pogodbe, po katerem bi lahko dobival cepivo. Kako bo to v prihodnje pravno-formalno urejeno, bomo spremljali. 

Že marca smo razkrili, da cepiva niso prejemala le uradna cepilna mesta, ampak tudi zasebni Medicinski center (MC) Medicor, ki ga vodi Metka Zorc, vplivna zdravnica z odličnimi povezavami na slovenski desnici. V januarju, ko je cepivo v Slovenijo prihajalo po kapljicah, je tako Medicor prejel okrog 300 odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer-BioNTech, ki je bilo po nacionalni strategiji namenjeno cepljenju ljudi na prvi fronti boja proti epidemiji, torej zdravstvenim delavcem, zaposlenim v domovih za starejše (DSO) in njihovim oskrbovancem.

Zakaj že takrat nismo vedeli, da je cepivo dobil tudi Bitenc? Ker ga v uradnih podatkih NIJZ med prejemniki cepiva ni. Za razliko od Medicorja ga namreč ni dobil neposredno od NIJZ, ampak so ga na ministrstvu skrili za ZD Ljubljana, ki kot največje cepilno mesto v državi dobiva tudi največ cepiva. 

Preberite še:
Kdo je 300 prvorazrednih za cepljenje

V Zdravstvenem zavodu Zdravje, kjer v imenu države opravijo največ hitrih antigenskih testov, so samo v mesecu marcu in aprilu letos od ZZZS prejeli več kot 800.000 evrov.

Vse to se je dogajalo v času, ko nas je Janševa vlada redno prepričevala, da je nacionalna strategija biblija, ki se je morajo pri cepljenju držati vsi. Inšpektorji so vsak dan obiskovali cepilna mesta in preverjali prijave o domnevnih nepravilnostih. Samo Zdravstveni dom v Kočevju, ki cepi najhitreje v državi, so obiskali devetkrat.

Marko Bitenc je v zadnjih dveh mesecih močno povečal obseg hitrega testiranja. Uslužbence njegovega zavoda Zdravje ne najdemo samo na Vilharjevem podhodu v Ljubljani, ampak tudi na Kongresnem trgu in v parku Tivoli.
Marko Bitenc je v zadnjih dveh mesecih močno povečal obseg hitrega testiranja. Uslužbence njegovega zavoda Zdravje ne najdemo samo na Vilharjevem podhodu v Ljubljani, ampak tudi na Kongresnem trgu in v parku Tivoli.
Twitter

Na ministrstvu za zdravje so nam danes pojasnili, da se cepilna mesta ne določajo v strategiji, ampak jih v okviru svojih nalog organizacije cepljenja določijo cepilni centri. "Cepilna mesta so v posameznem cepilnem centru lahko na eni lokaciji (primer Gospodarskega razstavišča) ali pa na več lokacijah (npr. v ambulanti izbranega osebnega zdravnika," so povedali in dodali, da se lahko Bitenčev zavod "vključuje v cepljenje posameznikov v dogovoru s posameznimi cepilnimi centri, kjer ta zavod izvaja zdravstveno dejavnost".

"Sezname cepilnih mest določajo cepilni centri in se spreminjajo glede na potrebe oziroma količine cepiva, ki so na razpolago. Znotraj cepilnega centra se cepivo zagotovi za vsa cepilna mesta," so še pojasnili na ministrstvu. Seznama cepilnih mest nimajo. To pomeni, da na ministrstvu ne vedo, kje dejansko konča cepivo.