Država ene cepi, druge pa dela za "korona bedake"

Več sto tisoč prebivalcev Slovenije se danes počuti kot "korona bedaki". Spoštovali so vse ukrepe, niso preskakovali cepilnih vrst in niso v nobeni prednostni skupini. Zdaj pa lahko le gledajo, kako se drugi del prebivalstva vrača v normalno življenje.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 6. 5. 2021, 05:55


Janez Janša
Vlada Janeza Janše napoveduje, da bo v dobrem mesecu dni cepljenih več kot milijon Slovencev. Naše analize kažejo, da je za to malo verjetnosti. Težava ni le v premalih količinah cepiva, ampak tudi v prepočasni distribuciji in cepljenju.
STA

Ali želite iti na kosilo v restavracijo? Če ste imeli srečo in ste bili že bili cepljeni, ne boste imeli težav. Enako, če ste v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19. Če ste med epidemijo ostali zdravi, a na vrsto za cepljenje še niste prišli, raje poglejte vremensko napoved. V najboljšem primeru boste lahko sedeli na terasi.  

Enako je na številnih drugih področjih življenja. Slovenija je v zadnjih tednih postala država, kjer se prebivalci delijo na dve skupini. V eni so cepljeni in tisti, ki so covid-19 že preboleli. Ti lahko brez pretiranih omejitev hodijo v gostinske obrate, se družijo brez zaščitnih mask, potujejo in opravljajo številne poklice, ne da bi se jim bilo treba redno testirati. V drugi so vsi ostali, ki med epidemijo ali niso zboleli ali niso prišli na vrsto za cepljenje. Zanje veljalo številne omejitve, ki jim krojijo vsakdanje življenje. Nositi morajo zaščitne maske in se redno testirati. Vrata lokalov in gostinskih obratov so zanje zaprta, precej otežena pa so jim tudi potovanja.

Razlike v položaju teh dveh skupin z odpiranjem države naraščajo. Cepljenje vse bolj postaja vstopnica za normalno življenje, za beg iz "nove realnosti", v kateri je obtičalo na sto tisoče ljudi, ki so od lanskega marca spoštovali ukrepe za zajezitev epidemije. To je problematično in nepravično zaradi več razlogov. Najbolj zato, ker vsi prebivalci Slovenije niso imeli enake možnosti priti do cepljenja.

Preberite še:
Milijon cepljenih do poletja? Ni šans!*

Država neenakih možnosti

Režim cepljenja v Sloveniji je že od začetka to diskriminacijo sistematično krepil. Če je bila nacionalna strategija v prvi različici še dokument, ki je skušal postaviti objektivne kriterije za vrstni red prednostnih skupin (zdravstvo, domovi za starejše, kriterij starosti), je že kmalu postala seznam želja posameznih družbenih ali celo interesnih skupin, ki so imele v vladi močne lobiste. V treh mesecih se je strategija kar štirikrat spreminjala. V vrh seznama so se enkrat pririnili politiki, drugič diplomati, tretjič brez soglasja stroke maturanti. 

Najhitreje cepijo občine na Kočevskem, v Zasavju, na severozahodu Gorenjske in v posameznih delih zahodne Slovenije, najpočasneje pa vzhodno od Trojan.
Najhitreje cepijo občine na Kočevskem, v Zasavju, na severozahodu Gorenjske in v posameznih delih zahodne Slovenije, najpočasneje pa vzhodno od Trojan.
NIJZ

Medtem je položaj na terenu ušel nadzoru: ljudje že od samega začetka preskakujejo vrste, razlike med precepljenostjo posameznih območij rastejo, država je po številu cepljenih med starejšim prebivalstvom med zadnjimi v Evropi ... Če živite v vzhodnem delu Slovenije, kjer je lokalni zdravstveni dom med počasnejšimi pri cepljenju, boste še nekaj tednov ali mesecev obsojeni na življenje z omejitvami. Če živite na Kočevskem, v Zasavju, na Severnem Primorskem ali v nekaterih delih Gorenjske, ste zelo verjetno že cepljeni. Država vam dovoli že skoraj vse – le združevanja na večjih shodih proti vladi ne. To je v resnici edina omejitev, ki je še skupna obema skupinama.

Položaj je vprašljiv tudi z zdravstvenega vidika. Res je, da cepljenje zmanjša možnost okužbe in potek težje oblike bolezni, a tveganje za okužbo še vedno ostaja. Medtem ko zdravstvene organizacije priporočajo, da se cepljeni še naprej držijo ukrepov, v Sloveniji nihče ne vodi kampanje osveščanja. Cepljeni in prebolevniki se počutijo veliko bolj varne, s čimer lahko nevede ogrožajo tiste, ki so do zdaj ostali zdravi. V Sloveniji obstaja vrsta ljudi, ki so že preboleli covid-19, a nimajo več protiteles. 

Preberite še:
Se več cepijo desni ali levi? V mestih ali na vasi?

V Nemčiji vedo, v čem je problem

Četudi imajo preboleli potrdilo, ki velja šest mesecev, nihče v resnici ne ve, ali in v kolikšni meri so še imuni na virus. Sploh ob pojavu novih sevov. Nihče ne govori o etičnem vidiku. Ob ljudeh, ki bi se želeli cepiti, a se ne morejo, obstajajo tudi ljudje, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov. O njihovem položaju v "novi realnosti" ne razmišlja nihče. Še manj o tistih, ki cepljenje zavračajo zaradi verskih razlogov. 

Vrsta za cepljenje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
Vrsta za cepljenje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
Twitter

V drugih državah je drugače. Če v Sloveniji o omejitvah odloča vlada z odloki, v Nemčiji ključne odločitve o omejitvah sprejema parlament. Če bo sprejel predlog vlade Angele Merkel, se cepljenim in tistim, ki so covid-19 preboleli, že čez nekaj dni ne bo treba več testirati pred odhodom k frizerju ali v živalski vrt, ob prihodu iz tujine jim ne bo treba iti v karanteno, zanje pa prav tako ne bodo veljala pravila o omejitvah pri zbiranju in policijska ura. Kljub temu bodo morali še vedno nositi maske, spoštovati pa bodo morali tudi pravilo razdalje. 

"Za vzdušje v družbi bi bilo toksično, če bi morali ljudje, ki se še niso imeli možnosti cepiti, gledati cepljene ljudi, ki pijejo pivo v lokalih. S tem bi se zmanjšala disciplina ljudi, manj bi spoštovali državno avtoriteto. Drugače bo, ko bodo cepivo in termini za cepljenje na voljo vsem," opozarja nemški sociolog Andreas Knie iz znanstvenega centra v Berlinu. Če bo omejevanje svobode dlje časa vezano na dokaz o cepljenju, bi lahko prišlo do eksplozije ponaredkov dokumentov o cepljenju, še ugotavljajo v Nemčiji. 

Preberite še:
Predstavljamo vam delo komunikatorja za cepljenje Uroša Urbanije

Vodič po državi dveh razredov: kaj vse je dovoljeno cepljenim in prebolevnikom, ostalim pa ne

TRGOVINE, RESTAVRACIJE IN GOSTINSKI LOKALI

/
/
Profimedia

V trgovinah, restavracijah in gostinskih lokalih lahko delajo tudi zaposleni, ki niso cepljeni, a pod pogojem, da enkrat tedensko opravijo hitri antigenski ali PCR test in da so negativni. Cepljenim tega ni treba, če imajo ustrezno potrdilo. Prav tako ne tistim, ki so preboleli covid-19 in imajo: ali dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od 10 dni, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

V notranjosti gostinskih obratov so lahko brez dodatnih pogojev cepljeni in prebolevniki. Ostali gostje so lahko le, če so bili v 48 urah pred tem negativni na hitrem antigenskem ali PCR testu. Izjema so osebe, mlajše od 15 let, ki so v notranjosti gostinskega obrata skupaj z ožjimi družinskimi člani ali skrbniki. 

/
/
STA

VERSKI OBREDI

Duhovniki in druge osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, lahko svoje delo nemoteno opravljajo, če so cepljene ali imajo potrdilo, da so prebolele covid-19. Zdrave pa je odlok razdelil v dve skupini:

1) Tisti, ki versko oziroma duhovno opravljajo redno, se morajo enkrat tedensko testirati s hitrim antigenskim ali PCR testom.

2) Tisti, ki jo opravljajo občasno, se morajo vsakokrat pred tem testirati.

HOTELI IN NASTANITVENI OBRATI

/
/
Nataša Juhnov/Vestnik.si

Gostje morajo imeti dokazilo, da so ali cepljeni ali da so preboleli covid-19. Če tega nimajo, morajo imeti opravljen hitri antigenski ali PCR test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. 

GLEDALIŠKA, GLASBENA IN PLESNA DEJAVNOST

Gledališki igralci, glasbeniki in plesalci lahko na odru ali drugje brez dodatnih pogojev nastopajo, če so dokazano cepljeni ali pa so covid-19 že preboleli. Vsi ostali se moramo ali redno testirati ali pa pred vsakokratnim nastopom opraviti test. Nastopajo lahko le tisti, ki so na testu negativni.

/
/
Slovensko mladinsko gledališče

POTOVANJA

Ločnica med cepljenimi oziroma prebolevniki in ostalimi je izrazita pri potovanjih. Prvim po vrnitvi iz držav in območij na rdečem seznamu ni treba v karanteno na domu. Drugi morajo – razen če ob vstopu v Slovenijo pokažejo največ 48 ur star negativni PCR test, ki so ga izdale države članice EU in schengenskega območja, Avstralija, Izrael, Kanada, Nova Zelandija, Ruska federacija, Velika Britanija ali ZDA. Dovoljeno je potrdilo o takšnem testu iz Srbije ali Turčije, če ga izdajo pristojni na mednarodnih letališčih. 

/
/
Radio Krka, M.K.

ŠPORTNA TEKMOVANJA

Gledalcev na športnih tekmovanjih še vedno ne sme biti, četudi so že cepljeni ali pa so covid-19 preboleli. "Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo športnega tekmovanja," piše v odloku. Športniki, člani njihovih ekip in drugo organizacijsko osebje, ki so bili že cepljeni ali pa so preboleli covid-19, se tekmovanj lahko udeležijo brez dodatnih pogojev. Enako velja za strokovne delavce in druge osebe, ki vodijo športno vadbo. Ostali morajo predložiti negativni hitri antigenski ali PCR test, ki ni starejši od 48 ur. To za športnike iz tujine velja le, če so testiranje opravili v državah članicah EU in schengenskega območja, ZDA ali Veliki Britaniji. Potrdila iz Avstralije, Izraela, Kanade, Nove Zelandije in Ruske federacije, ki zadostujejo ob prihodu v Slovenijo, torej ne veljajo za športnike in druge udeležence. 

AVTOŠOLE

Inštruktorji vožnje lahko svoje delo nemoteno opravljajo, če so cepljeni ali so covid-19 že preboleli. V nasprotnem primeru se morajo vsak teden testirati s hitrim antigenskim ali PCR testom. 

JAVNI PREVOZ

Tudi vozniki v javnem cestnem in železniškem prometu morajo enkrat tedensko opraviti testiranje na hitri antigenski ali PCR test. Izjema velja za cepljene in tiste, ki so covid-19 že preboleli. 

/
/
STA

PREIZKUSI ZNANJA ZA UPRAVLJANJE ENERGETSKIH NAPRAV

Tudi pri preizkusih znanj za upravljanje energetskih naprav velja za člane komisij ločnica med cepljenimi oziroma prebolevniki in ostalimi. Prvi ga lahko izvajajo brez dodatnih pogojev, drugi pa le ob rednem testiranju.