Skrivnostni obisk Putinovega zaupnika: kaj je v Sloveniji počel šef Gazproma?

Razkrivamo: Slovenijo je pred dnevi obiskal nekdanji ruski premier Viktor Zubkov, dolgoletni tesni sodelavec Vladimirja Putina in prvi mož upravnega odbora plinskega velikana Gazprom. Kaj je bil razlog njegovega prihoda?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 9. 4. 2024, 05:55


vladimir-putin, viktor-zubkov
Viktor Zubkov (na fotografiji) je del najožjega kroga Vladimirja Putina.
Kremlin

Dobri dve leti po začetku vojne v Ukrajini je Slovenijo obiskal dolgoletni tesni sodelavec ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Po naših informacijah je namreč pred dnevi v našo državo prispel Viktor Zubkov, nekdanji predsednik vlade Ruske federacije v letih 2007 in 2008. Ko je Putin tega leta zapustil predsedniški položaj in za štiri leta prevzel vodenje vlade v Moskvi, je Zubkova imenoval za njenega prvega podpredsednika. Zubkov že 15 let vodi upravni odbor Gazproma, plinskega velikana v lasti ruske države, zarad česar je od lani na britanskem seznamu sankcij.

O prihodu Zubkova v Slovenijo iz uradnih virov ni mogoče izvedeti ničesar. Z Zubkovom nismo mogli priti v stik. Toda viri v tujih diplomatskih krogih so nam zatrdili, da gre obisk, ki ga koordinira rusko veleposlaništvo v Ljubljani. Zubkov je sicer v Slovenijo prišel le nekaj dni po tem, ko je naša država zaradi "aktivnosti, neskladnih z njegovim diplomatskim statusom," izgnala pomočnika vojaškega atašeja na veleposlaništvu Sergeja Lemeševa, pripadnika ene od ruskih obveščevalnih služb.

Preberite še:
Izgnani ruski "diplomat" je bil obveščevalec. Je v Sloveniji vodil mrežo trolov?

Kdo je Viktor Zubkov

82-letni Zubkov je bil del Putinovega najožjega kroga še iz časov, ko sta oba službovala v Sankt Peterburgu, drugem največjem ruskem mestu. Razpad Sovjetske zveze je pričakal na visokem položaju v področnem odboru komunistične partije, že leta 1992 pa je postal namestnik Vladimirja Putina, ki je takrat vodil mestni odbor za zunanje zadeve. Nato je v Sankt Peterburgu pet let vodil tamkajšnji oddelek davčne uprave. Leta 2000 je bil eden od peščice povabljenih na praznovanje Putinovega rojstnega dne.

Vladimir Putin je z Viktorjem Zubkovom sodeloval še v času, ko je služboval v Sankt Peterburgu.
Vladimir Putin je z Viktorjem Zubkovom sodeloval še v času, ko je služboval v Sankt Peterburgu.
Kremlin

Ko je Putin postal ruski predsednik, se je v Moskvo preselil tudi Zubkov. Postal je namestnik finančnega ministra, v času Putinovega obračuna z nekaterimi ruski oligarhi pa tudi direktor institucije, namenjene boju proti pranju denarja. Leta 2007 je na veliko presenečenje domače in tuje javnosti postal predsednik ruske vlade. Ko je Putin pisarno v Kremlju začasno prepustil Dimitriju Medvedjevu in sam prevzel vodenje vlade, pa je Zubkova imenoval za svojega prvega podpredsednika.

Istega leta je Zubkov postal predsednik upravnega odbora Gazproma. To funkcijo je v sistemu dvotirnega upravljanja podjetij mogoče primerjati z vodenjem nadzornega sveta, pri čemer je ves ta čas Gazprom operativno vodil Aleksej Miller, ki prav tako prihaja iz Sankt Peterburga. Na tem položaju je Zubkov ostal tudi med plinskimi vojnami z Ukrajino in gradnjo plinovoda Severni tok, ki je Rusijo pod Baltskim morjem neposredno povezal z Nemčijo.

Preberite še:
Kdo je Rus iz Izole, ki so mu zaradi sankcij zamrznili milijone

Je v Slovenijo prišel v imenu Gazproma?

Kot že omenjeno, je o dejanskih razlogih za obisk Zubkova za zdaj mogoče le špekulirati. Toda v zadnjih letih se je z več tujimi državniki in poslovneži srečeval zaradi poslov s plinom in to v dveh vlogah: v imenu Gazproma in kot Putinov posebni predstavnik za stike z medvladno organizacijo Forum držav izvoznic plina (GECF), ki ima 19 članic.

Geoplin od Gazproma zahteva plačilo odškodnine zaradi nenapovedanega zmanjšanja dobave plina.
Geoplin od Gazproma zahteva plačilo odškodnine zaradi nenapovedanega zmanjšanja dobave plina.
Profimedia

Leta 2019, ko je bil Zubkov še uvrščen na ameriški seznam sankcij (trenutno ga na njem ni), se je v Budimpešti sestal z madžarskim zunanjim ministrom Pétrom Szijjártóm, ki je hvalil Gazpromovo vlogo pri energetski oskrbi Madžarske. Lani je Zubkov na Kitajskem sporočil, da namerava Gazprom v prihodnjih letih za šestkrat povečati izvoz plina v to državo. Prejšnji mesec pa je Zubkov obiskal Alžirijo, kjer se je srečal s tamkajšnjim ministrom za energetiko in rudarstvo.

Če je Zubkov v Slovenijo res prišel v imenu Gazproma, to odpira polje špekulacij. Pogodba med Geoplinom in Gazpromom kot vrsto let njegovim največjim dobaviteljem zemeljskega plina se je iztekla lani. Toda Geoplin je pred letom dni proti Rusom na arbitražno sodišče vložil škodni zahtevek, domnevno vreden 140 milijonov evrov. Razlog: Gazprom je v mesecih po začetku agresije na Ukrajino začel naglo zmanjševati količine dobavljenega plina, dogovorjene v pogodbi. K temu je odgovorne v Geoplinu zavezal sklep skupščine delničarjev Petrola, njegovega edinega lastnika.

Preberite še:
Kdo so Rusi, ki imajo v Sloveniji milijonsko premoženje #foto

Rusija v Sloveniji krepi obveščevalno dejavnost

Znano je, da so bili prav posli s plinom po osamosvojitvi eden ključnih temeljev političnih in poslovnih odnosov med Rusko federacijo in Slovenijo. Pri tem ne gre prezreti, da je Zubkov prišel v času močno povečanega delovanja ruskih obveščevalnih aktivnosti v Sloveniji, ki jo enako kot ostale članice EU junija čakajo volitve v evropski parlament.

Rusko veleposlaništvo v Ljubljani
Rusko veleposlaništvo v Ljubljani
Robert Balen

Kot smo že poročali, je bil izgnani namestnik vojaškega atašeja Lemešev pri širjenju ruske propagande v stikih z več deset ruskimi državljani, ki so pri nas bivali s študentskimi vizumi. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za študente več manjših univerz, ki so bili starejši od 40 ali celo 50 let. Portal Siol.net pa se je pred dnevi skliceval na neuradne informacije, da naj bi Lemešev v kuvertah delil podkupnine, svoje vire pa plačeval za izdajanje tajnih informacij.

Ena od možnosti je, da Zubkov Slovenijo vidi tudi kot varen prostor za srečanja z ljudmi iz drugih držav. Gazprom ima trenutno težave v dveh državah, ki mejita na Slovenijo. V Avstriji tudi iz vrst politike prihajajo vse glasnejši pozivi, da bi moral tamkajšnji naftni trgovec OMV prekiniti pogodbo z Gazpromom, ki se izteče leta 2040. Medtem je konec lanskega leta Gazprom vložil tožbo proti hrvaški energetski družbi PPD, ki ji očita, da ji dolguje 320 milijonov evrov za neplačane količine plina.