Kdo je Rus iz Izole, ki so mu zaradi sankcij zamrznili milijone

Ruski poslovnež iz Izole, ki ga je EU pred dnevi uvrstila na seznam sankcij, je že več mesecev pred tem skušal z računa v Sloveniji dvigniti večje vsote denarja. Je že vnaprej vedel, kaj ga čaka? In zakaj mu to ni uspelo?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 20. 12. 2023, 05:55


869085_135-izola
Andrej Hohlun, ki ima začasno prebivališče v občini Izola (na fotografiiji), je že pred več meseci očitno zaslutil, da se utegne znajti na seznamu sankcij EU.
Vir: občina Izola

V minulih dneh so države članice EU potrdile še dvanajsti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino. Na seznam so dodale več ruskih poslovnežev, eden od teh pa je zelo povezan tudi s Slovenijo.

Gre za Andreja Hohluna, ki ima po podatkih EU začasno bivališče v občini Izola. Med razlogi, zakaj se je Hohlun znašel na seznamu sankcij, je mogoče prebrati, da je njegovo podjetje uvažalo blago, za katero veljajo omejevalni ukrepi EU, pri tem pa je sodelovalo z rusko vojaško industrijo. Tej je Hohlun dobavljal komponente za področje mikroelektrotehnike.

Toda v ozadju se skriva še precej večja zgodba. Hohlun je že pred več meseci, ko ga je na svoj seznam sankcij kot prva uvrstila Ukrajina, očitno zaslutil, da se utegne znajti tudi na podobnem seznamu EU. Po naših informacijah je zato z bančnega računa v Sloveniji večkrat skušal dvigniti večje vsote denarja, a mu to ni uspelo. Oblasti v naši državi so mu namreč sredstva na tukajšnjem računu zamrznile.

Teh informacij uradno ni mogoče preveriti. S Hohlunom nam ni uspelo priti v stik. Toda iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je bil njegov račun pri banki SKB zaprt že v začetku letošnjega oktobra. Le tri tedne pred tem se je Hohlun že znašel na ameriškem seznamu sankcioniranih oseb. Na zadnji dan leta 2022 je bilo na tem računu za dober milijon evrov denarja.

Izsek iz uradnega lista EU, ki je ruskega poslovneža uvrstila na seznam sankcij.
Izsek iz uradnega lista EU, ki je ruskega poslovneža uvrstila na seznam sankcij.
Evropska komisija

Preberite še:
Skrivnost streliva iz Slovenije, ki je končalo pri ruskih plačancih

Dobavitelj tehnologij za rusko vojaško industrijo

Kdo je sploh Andrej Hohlun?

Hohlun je ruski poslovnež, rojen v Taškentu, danes glavnem mestu Uzbekistana. V Moskvi je lastnik in direktor podjetja AK Mikrotech, ki se ukvarja z dobavo polprevodnikov in druge tehnologije iz tujine v Rusijo. Pred vojno v Ukrajini je bilo njegovo podjetje zelo dejavno na sejmih elektronike v Nemčiji. Predstavljalo se je kot "eno od najkonkurenčnejših podjetij v tehnologiji sodobne izdelave proizvodov s pomočjo keramike na nizki temperaturi".

Po ruski agresiji na Ukrajino je podjetje AK Mikrotech komponente začelo uvažati prek Srbije. Iz te države je v času vojne od enega od tamkajšnjih podjetij prejelo vsaj deset večjih pošiljk.

Po poročanju Radia Slobodna Evropa je eden od največjih partnerjev podjetja AK Mikrotech v Rusiji družba NM-Tech, ki proizvaja elektronske mikrokomponente, že od februarja 2022 pa je zaradi sodelovanja z rusko vojaško industrijo na ameriškem seznamu sankcij. Z njo je imelo podjetje AK Mikrotech sklenjeno tri pogodbe: največja je bila vredna približno 650 tisoč evrov, podpisana pa je bila marca lani, torej takoj po začetku vojne.

Eden od uničenih tankov v ukrajinsko-ruski vojni.
Eden od uničenih tankov v ukrajinsko-ruski vojni.
YouTube

Ves ta čas je Hohlun poslovno deloval tudi v Sloveniji. Eden od ključnih Hohlunovih poslovnih partnerjev pri nas je podjetje Keko-Oprema. To je nastalo iz nekdanje Iskre in ima sedež v Žužemberku, na istem naslovu, kjer je bil dolga leta tudi sedež Arkteca. Njegova lastnika sta Anton Konda in Jože Štupar. Leta 2014, ko sta dobila nagrado Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), sta napovedovala tudi vstop na trge bivše Sovjetske zveze.

Leta 2019 sta podjetji AK Microtech in Keko-Oprema skupaj nastopili na sejmu v Moskvi. Sam Hohlun ima v Rusiji v lasti še eno podjetje s podobnim imenom (Keko R).

Je letos postal rezident Slovenije?

V Sloveniji je sicer Hohlun že leta 2012 ustanovil podjetje Arktec, ki je začelo poslovati pet let pozneje. Registrirano je za tehnologije na področju elektronike. Največ prihodkov, več kot 2,6 milijona evrov, je ustvarilo leta 2019. Lani, ko je izbruhnila vojna v Ukrajini, je imelo le še za pol milijona evrov prometa. Še do leta 2020 je poslovalo s podjetjem Micromim Trade Limited, ki ima sedež v Dubaju. Za opremo in različne storitve mu je nakazalo skupaj več kot pol milijona evrov. Micromim Trade Limited posluje tudi z ruskimi podjetji.

Domovanje sankcioniranega Rusa v izoli.
Domovanje sankcioniranega Rusa v izoli.
Google Street view

Oseba, ki je bila osem mesecev prokurist Hohlunovega podjetja, pomaga tujcem, predvsem ruskim državljanom, pri pridobivanju rezidentskega statusa v Sloveniji.
Oseba, ki je bila osem mesecev prokurist Hohlunovega podjetja, pomaga tujcem, predvsem ruskim državljanom, pri pridobivanju rezidentskega statusa v Sloveniji.
Posnetek zaslona

V istem času si je Hohlun v Maliji pri Izoli kupil tudi hišo, na kateri nikoli ni bilo vpisane nobene hipoteke. To mu je omogočilo, da lahko v Sloveniji prijavi začasno prebivališče. Po naših podatkih mu je dovoljenje za bivanje v naši državi izdala upravna enota v Novem mestu.

Decembra 2022 je tako prokurist Hohlunovega podjetja Arktec postal beloruski državljan, sicer eden od uslužbencev podjetja, ki se ukvarja s postopki pridobivanja dovoljenj za tujce v različnih državah. Tega strankam po lastnih zagotovilih uredijo v obdobju šestih do osmih mesecev. Kot zanimivost: prav toliko časa, do avgusta letos, je bil ta uslužbenec tudi prokurist Hohlunovega podjetja.

Bitka s časom za denar na računu

To bi lahko nakazovalo, da je Hohlun letos postal celo rezident Slovenije. Kljub temu je Hohlun zaradi sodelovanja z rusko vojaško industrijo letos zašel v težave. Medtem ko si je urejal dovoljenja za začasno bivanje v Sloveniji, so aprila letos ukrajinske oblasti podjetju AK Mikrotech prepovedale poslovanje v tej državi.

Po tem, ko se je znašel na ameriškem seznamu sankcij, je Andrej Hohlun svoje slovensko podjetje prodal svoji partnerici.
Po tem, ko se je znašel na ameriškem seznamu sankcij, je Andrej Hohlun svoje slovensko podjetje prodal svoji partnerici.
Ebonitete.si

Bančni račun podjetja Arktec je bil zaprt v začetku oktobra letos.
Bančni račun podjetja Arktec je bil zaprt v začetku oktobra letos.
Ebonitete.si

Začela se je dirka s časom, med katero je Hohlun po naših informacijah želel z Arktecovega bančnega računa dvigniti denar. To namero naj bi mu že pred poletjem preprečile slovenske oblasti. Septembra se je Hohlun znašel na ameriškem seznamu sankcij. Konec novembra, tik pred uvedbo sankcij EU, je podjetje Arktec prenesel na partnerico, ki je prav tako državljanka Rusije.

To je Hohlun zelo verjetno storil zaradi sankcij, saj je podjetje Arktec tudi lastnik hiše v Maliji. Načrte mu utegne prekrižati dejstvo, da se je to podjetje septembra že znašlo na ameriškem seznamu sankcij. Kot smo neuradno izvedeli, je EU Hohluna na evropski seznam sankcij uvrstila na predlog Slovenije.