Kdo so Rusi, ki imajo v Sloveniji milijonsko premoženje #foto

Razkrivamo: kdo so ruski državljani, ki so v zadnjih letih v Sloveniji postali lastniki več deset milijonov evrov vrednih nepremičnin in drugega premoženja.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 4. 3. 2022, 05:55


grand-hotel-rogaska
Grand Hotel Rogaška (na fotografiji), Hotel Strossmayer in Hotel Styria so v lasti ruskega tobačnega milijarderja Sergeja Kacijeva.
Tripadvisor

Ruska vojska kljub pozivom mednarodne javnosti ne preneha z obleganjem večjih ukrajinskih mest. Da bi jih prepričale v umik, zahodne države uvajajo nove sankcije proti Rusiji, predsedniku Vladimirju Putinu, njegovim ožjim sodelavcem in oligarhom. Dvema so že zasegli superjahte, tretji mrzlično išče kupca za angleškega nogometnega prvoligaša, spet drugi pa poskušajo svoje luksuzne nepremičnine v Londonu rešiti pred zasegom.

Toda bogati in vplivni ruski poslovneži nimajo premoženja samo v največjih evropskih prestolnicah in mondenih letoviščih, ampak tudi pri nas. V Sloveniji najraje vlagajo v nepremičnine, so pa tudi pomembni igralci v jeklarski industriji in zdraviliški dejavnosti. Ne gre za oligarhe, ki so tarča sankcij, ampak za manj znane, a še vedno zelo premožne posameznike. Med njimi so tudi nasprotniki Putinovega režima. 

Da bi jim zasegli premoženje ali pa bi delili usodo Sberbank, ki je v teh dneh ostala brez hčerinskih družb v Sloveniji in BiH, je malo verjetno. Ne le zato, ker v Sloveniji ne poslujejo oligarhi s tesnimi stiki s Kremljem. Poleg tega mnogi ruski državljani premoženje v Sloveniji obvladujejo preko podjetij poštnih nabiralnikov na Nizozemskem, Cipru, Britanskih deviških otokih in drugih davčnih oazah. Ta jim služijo za davčno optimizacijo, nekaterim pa tudi za skrivanje pred oblastjo. Nemalokrat je lastništvo podjetij pisano na slamnate osebe. 

Preverili smo, katere so nekatere največje ruske naložbe v Sloveniji. Predstavljamo jih v nadaljevanju:

1)    SIJ - Slovenska industrija jekla

Ena največjih domačih poslovnih skupin, ki s proizvodnjo jekla ustvari 700 milijonov evrov prihodkov in ima skoraj štiri tisoč zaposlenih. V času prve vlade Janeza Janše jo je država prodala družini Zubicki, lastnici ruske jeklarske skupine Koks. Takrat je imel v njej glavno besedo zdaj že pokojni Boris Zubicki, član Putinove stranke Enotna Rusija in njegov zaveznik. Danes je Koks in s tem SIJ v rokah njegovih sinov Evgenija in Andreja Zubickega.

Slovenska industrija jekla
Slovenska industrija jekla
STA

2)    Sberbank Slovenija

Do tega tedna je bila ena večjih slovenskih bank v lasti Sberbank. Obvladovala jo je prek Avstrije, vendar je že pred časom sprejela odločitev o umiku z našega trga. O prodaji se je dogovorila z Gorenjsko banko Miodraga Kostića, vendar jih je prehitel ruski napad na Ukrajino, banko pa je prevzela NLB.

Sberbank
Sberbank
Sašo Švigelj

Bilančna vsota slovenske Sberbank, ki je imela več kot 40.000 komitentov in 388 zaposlenih, je ob koncu leta 2020 znašala 1,84 milijarde evrov, tržni delež pa je obsegal štiri odstotke. Posojil strankam je bilo za 1,2 milijarde evrov.

3)    Hoteli v Rogaški Slatini

V Rogaški Slatini, enem najstarejših zdravilišč v Evropi, so bili hoteli dolgo časa v lasti lokalnih gradbincev, mesarjev in drugih podjetnikov, ki pa niso bili vešči turistične dejavnosti. Zato so jih prepustili Rusom, ki so danes lastniki že skoraj polovice najprestižnejših slatinskih hotelov. Poleg tega so pokupili tudi številne nepremičnine, ki jih oddajajo turistom.

Grand hotel Rogaška je v lasti tobačnega tajkuna iz Rusije Sergeja Kacijeva in njegove soproge Ljudmile. Preko podjetja SLKI obvladujeta tudi hotel Strossmayer, hotel Styria in bazenski kompleks Rogaška Riviera.

Hotel Aleksander, Rogaška
Hotel Aleksander, Rogaška
Hotel Aleksander

Butični petzvezdični hotel Aleksander je iz stečajne mase za pet milijonov evrov kupil ruski zdravnik Nikolaj Vorobjev, ki ima v tujini več klinik.

Hotel Slovenija je bil v lasti podjetja RG Hotel, ki sta ga obvladovala Aleksander Popov in Sergej Bratus. Konec leta 2020 je šlo v stečaj, vendar ne le zaradi epidemije covid-19, ampak dolgoletnega poslovanja z izgubo.

Hotel Slovenija, Rogaška
Hotel Slovenija, Rogaška
Booking

4)    Rimske terme

Zdraviliški kompleks Rimskih term, v katerega je bilo vloženih 50 milijonov evrov, je leta 2013 kupilo podjetje Terme resort. Zanj je odštelo le 8,5 milijona evrov. Novi lastnik je postal Valery Arakelov. Rojen je bil v Armeniji, svoje premoženje ustvaril v Rusiji, zdaj pa živi v Sloveniji.

Rimske terme
Rimske terme
Rimske terme

Rimske terme
Rimske terme
Rimske terme

5)    Terme Maribor

Terme Maribor so danes le bleda senca nekdaj uspešne hotelirske družbe. Odkar jih je prevzel ruski kapital, se spopadajo z upadanjem prihodkov in visoko izgubo. Še leta 2016 so imeli 32 milijonov evrov prihodkov, leta 2019 pa dobrih deset milijonov evrov. Pod njihovim okriljem delujejo le še trije hoteli, Habakuk, Piramida in Orel.

Dejanski lastniki se že ves čas skrivali za mrežo podjetij iz davčnih oaz. Od leta 2014 je bil večinski lastnik Term Maribor ruski energetski velikan Gazprom, ki naj bi dejansko financiral 30-milijonski prevzem. Leta 2019 pa je družba prešla v roke skrivnostnega na Cipru registriranega podjetja MB Dailyrates management Limited.

6)    Hotel Belvedere

V mnogo boljšem položaju je izolski hotel Belvedere, ki ga obvladuje družina Uljanov. V koronskem letu 2020 je istoimenska družba imela 3,6 milijona evrov prihodkov, kar je malo manj kot v letu pred tem. Ustvarila je rekordnih 150.000 evrov dobička.

Belvedere, Izola
Belvedere, Izola
MountVacation

7)    Bohinj Eco Hotel

Hotel s štirimi zvezdicami v Bohinjski Bistrici je pred več kot desetletjem zgradilo podjetje Boštjana Čokla, nekdanjega drugega človeka Smelta, ki je deloval tudi v Rusiji in tam spletel poznanstva. Ko je Čoklovo podjetje bankrotiralo, je hotel za 6,6 milijona evrov kupilo skrivnostno podjetje Cerita s sedežem na Cipru. To je nato upravljanje hotela v Bohinju zaupalo Čoklovemu sinu.

Bohinj Eco Hotel
Bohinj Eco Hotel
Bohinj Eco Hotel

Uradno naj bi bila Cerita v lasti sina Andreja Votinova, nekdanjega podpredsednika ruskega naftnega giganta Rosneft, ki ga danes ruska država preganja zaradi suma večmilijonskih goljufij. Konec leta 2020 pa se je kot dejanski lastnik prijavil Georgiou Giorgos s Cipra, po vsej verjetnosti svetovalec za odpiranje podjetij.

8)    Hotel Cubo

V rokah ruskih vlagateljev je tudi Hotel Cubo, ki se nahaja v središču Ljubljane. Njegovi lastniki so Igor MakarovIgor ZakharovSergej Vorožejkin in Ilja Semov. Hotelirska družba na leto ustvari okoli 1,5 milijona evrov prihodkov. Ista skupina obvladuje tudi golf igrišče na Smledniku. V lasti je imela tudi Hotel Kanin, a ga je nedavno prodala podjetniku Ivanu Fornazariču z Vogrskega, ki že leta živi in posluje v Dubaju.

Hotel Cubo
Hotel Cubo
Hotel Cubo

9)    Vile na Bledu

Rusi so kupovali tudi nepremičnine na Bledu. Tako je luksuzno vilo, ki je bila nekoč v lasti smučarskega asa Jureta Koširja, kupil ruski poslovnež Aleksej Grigorev. Ta je lani prodajal vilo za 3,8 milijona evrov.

/
/
Ravnikar Potokar

Podjetje Maline, ki je v lasti Vasilijin Igorja Malinina, je leta 2016 za 665.000 evrov kupilo nepremičnino v bližini blejskega jezera, kjer ima hišo tudi najbolj znani slovenski hokejist AnžeKopitar. V lasti ima tudi več apartmajev na Prešernovi cesti na Bledu.

10) Grad Slivnica

Propadajoči dvorec Slivnica pri Mariboru je leta 2016 kupil ruski državljan Aleksandr Komolov. Zanj je odštel okoli 180.000 evrov, a so se veliki načrti izjalovili. Po tem ko je saniral del notranjosti, ki je bila uničena v požaru, je izvedel nekaj vzdrževalnih del, nato pa so dela zastala. Zdaj ga prodaja za skorajda štirikrat višji znesek.

Grad Slivnica
Grad Slivnica
TIC Hoče Slivnica

11) Stavba v središču Ljubljane

Stavbo na Čopovi ulici v Ljubljani, kjer prostore najema trgovina z oblačili H&M, je v začetku leta 2017 kupilo podjetje Vera nepremičnine. Za nepremičnino je odštelo kar 7,5 milijona evrov. Njegova lastnika sta Oleg in Tatiana Isaeva.

Čopova ulica
Čopova ulica
M24

12) Situla

Eden od večjih igralcev na nepremičninskem trgu je bil tudi Rus Vladislav Levčugov. Ta je pred časom v ljubljanski Situli kupil okoli 12 tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov in 380 parkirnih mest, zanje pa odštel več kot deset milijonov evrov. Leta 2020 je nepremičnine prodal britanskemu skladu Zetland Capital, njegovo podjetje pa je pri tem ustvarilo več kot štiri milijone evrov čistega dobička. Po zadnjih podatkih ima v Sloveniji za nekaj milijonov evrov nepremičnin.

Situla, Ljubljana
Situla, Ljubljana
STA