Je to odpravnina za Počivalška, "očeta" turističnega holdinga?

Bo projekt državnega turističnega holdinga prinesel tudi osebne koristi njegovemu "očetu" Zdravku Počivalšku?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 29. 1. 2021, 05:55


6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb
Zdravko Počivalšek bi lahko postal največji dobičkar operacije državnega turističnega holdinga.
STA

Paradni projekt ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška je že več let turistični holding, v katerem bi država združila največja turistična podjetja. Eno od teh je Terme Olimia, ki ga je Počivalšek vodil petnajst let do prihoda v politiko. Do takrat je imel v njem tudi manjši lastniški delež, ki ga je nato za minimalno ceno prodal. Počivalšek je ves čas zanikal, da ga je le začasno prenesel v druge roke. Mu bodo zdaj načrti, ki jih ima država z združevanjem turizma, prinesli več sto tisoč evrov zaslužka?

Ključno vlogo pri tem bo imel Slovenski državni holding (SDH), ki ga od lanskega septembra vodi Janez Žlak, član SDS, koalicijske partnerice Počivalškove SMC. SDH bo predvidoma v marcu objavil prevzem Term Olimia. Njihov večinski lastnik je država, ki prek svojih družb obvladuje 77,6 odstotka delnic.

A zapleta se pri vprašanju prevzemne cene. Epidemija je hudo prizadela turistično panogo in Terme Olimia. Še avgusta lani so v Termah Olimia upali, da ne bodo ustvarili izgube pri poslovanju. Sledilo je novo zaprtje države, negotovost v zvezi z epidemijo pa bo verjetno trajala vsaj do konca leta. Vse to bi moralo precej znižati pošteno vrednost delnic Term Olimia, po kateri bi jih SDH kupil od preostalih lastnikov. Med njimi je največji podjetje Bioto v lasti menedžerjev Term Olimia. V rokah ima slabih šest odstotkov delnic te družbe.

Po naših informacijah želijo na SDH pod vodstvom Janeza Žlaka (SDS) vrednost delnice Term Olimia določiti po cenah iz obdobja pred korona krizo. S tem bi šli najbolj na roke njihovim menedžerjem.
Po naših informacijah želijo na SDH pod vodstvom Janeza Žlaka (SDS) vrednost delnice Term Olimia določiti po cenah iz obdobja pred korona krizo. S tem bi šli najbolj na roke njihovim menedžerjem.
STA

Toda na SDH so očitno drugačnega mnenja. Po naših informacijah želijo vrednost delnice Term Olimia določiti po cenah iz obdobja pred korona krizo. S tem bi šli najbolj na roke menedžerjem Term Olimia iz podjetja Bioto. V dogovorih med njimi se skriva tudi odgovor na vprašanje, ali in koliko bo s prevzemom Term Olimia osebno zaslužil Počivalšek.

Preberite še:
Počivalškove koalicijske igre: cena je Sava

Kako je Počivalšek prodal svoj delež v Termah Olimia

Aktualni gospodarski minister je bil do leta 2015 največji lastnik Biota. V lasti je imel 34-odstotni delež, prek tega pa je obvladoval dva odstotka Term Olimia, vredna več sto tisoč evrov. Po prevzemu funkcije ministra za gospodarstvo v vladi Mira Cerarja je svoj delež v Biotu prodal. Večino tega deleža je kupilo kar podjetje samo. Preostanek deleža v Biotu pa je Počivalšek prodal Florjanu Vasletu, svojemu nasledniku na čelu Term Olimia. Podjetje Bioto je sicer registrirano na naslovu v Žalcu, kjer posluje odvetnik Marko Savinek, eden od solastnikov Biota. 

Počivalšek je leta 2015 priznal, da "je bila prodaja lastniškega deleža v Biotu posledica sprejetja povabila v vlado". S prodajo se je želel izogniti konfliktu interesov. Terme Olimia namreč prejemajo tudi sredstva ministrstva za gospodarstvo. Samo med lanskim julijem in letošnjim januarjem so od države dobile 5,2 milijona evrov za unovčene turistične bone in druge pomoči. K temu gre prišteti še denar od zavoda za zaposlovanje.  

Toda že takrat je vse kazalo na to, da je šlo za navidezno prodajo, s katero je Počivalšek delež le začasno prenesel na svoje dolgoletne sodelavce. Za lastniški delež v Biotu je namreč prejel le slabih 3000 evrov, kar ni imelo nobene ekonomske logike. Po tej ceni bi bile celotne Terme Olimia leta 2015, ki so ustvarile 1,1 milijona evrov dobička, vredne le 150.000 evrov.

Terme Olimia so v letu 2019 ustvarile 25 milijonov evrov prihodkov in tri milijone evrov dobička. Zaradi epidemije novega koronavirusa je bilo poslovanje v minulem letu neprimerljivo slabše.
Terme Olimia so v letu 2019 ustvarile 25 milijonov evrov prihodkov in tri milijone evrov dobička. Zaradi epidemije novega koronavirusa je bilo poslovanje v minulem letu neprimerljivo slabše.
/

Zakaj bi nekdo lastniški delež v družbi, ki jo je vodil in soustvarjal kar petnajst let, prodal za drobiž? Počivalšek je večkrat zanikal, da bi delež le začasno prodal. Branil se je, da je šlo za dogovor med družbeniki Biota, toda zaradi minimalne cene posla se je znašel pod drobnogledom finančne uprave. Dobil je odločbo, ki mu je nalagala plačilo dodatnega davka. Kolikšnega, Počivalšek nikoli ni razkril. Obveznosti je po lastnih besedah poravnal.

Preberite še:
SDS zanimali policijski podatki o Počivalšku

Menedžerji Term Olimia – zmagovalci turistične tranzicije

Minilo je dobrih šest let, v katerih je Počivalšek sedel v treh vladah. Terme Olimia so bile ena od petnajst družb, ki jih je vlada med finančno krizo dala na seznam za privatizacijo. Le nekaj mesecev po Počivalškovem prevzemu ministrskega položaja so bile umaknjene s tega seznama. V strategiji upravljanja kapitalskih naložb je namreč država naložbo v Termah Olimia opredelila kot strateško. Tu se je začela pot podržavljanja term.

V tem času je Počivalšek zasnoval in dobil zeleno luč za projekt turističnega holdinga, država pa je začela prevzemati turistična podjetja. Že leta 2019 je pod okrilje SDH prišla družba Istrabenz Turizem, ki ima v lasti šest hotelov na Obali. Zdaj so na vrsti Terme Olimia. 

V zadnjih letih je bil z delnicami Term Olimia opravljen le en večji posel. Sklenil ga je ravno SDH, ki je leta 2019 z Novo KBM podpisal pogodbo o nakupu petine družbe iz Podčetrtka po ceni 27,4 evra na delnico. Ker je država s tem nakupom presegla prevzemni prag, je moral SDH objaviti prevzemno ponudbo za preostale delnice, a je čakal na odločitev varuha konkurence glede koncentracije. Dovoljenje je zdaj dobil. Ker je vmes minilo več kot leto dni, mu preostalih delnic Term Olimia ni treba kupiti po ceni iz tega posla, ampak po pošteni ceni, ki jo določi na novo. 

Zdravko Počivalšek je bil do prevzema ministrske funkcije direktor Term Olimia in eden njenih večjih lastnikov. To bi se mu lahko danes bogato obrestovalo.
Zdravko Počivalšek je bil do prevzema ministrske funkcije direktor Term Olimia in eden njenih večjih lastnikov. To bi se mu lahko danes bogato obrestovalo.
STA

Če bodo na SDH vztrajali pri ceni iz leta 2019 ali celo višji, se bo to močno poznalo na žepih lastnikov Biota. Njihove delnice Term Olimia bi bile po tej ceni v času zaprtja turistične panoge vredne najmanj 1,14 milijona evrov. Od tega je potrebno odšteti še dolgove. Če bo Počivalšek po vrnitvi iz politike spet postal uradni solastnik Biota, mu bo v primeru likvidacije podjetja in izplačila dobičkov pripadlo 34 odstotkov tega zneska – torej približno 400.000 evrov. 

Ne le, da bi menedžerji s tem denarjem zlahka poravnali preostanek posojil, s katerimi so v zadnjih letih financirali nakup delnic Term Olimia. Počivalšek bi kot snovalec operacije državnega turističnega holdinga postal tudi njen največji dobičkar.

SDH brez konkretnih komentarjev

Na SDH smo včeraj naslovili več vprašanj. Med drugim nas je zanimalo:

- Kako ste določili pošteno prevzemno ceno, ki ne temelji samo na finančnih kazalnikih družbe? 

- Ali lahko zanikate, da pri določitvi prevzemne cene niste upoštevali aktualnega poslovanja družbe, korona krize in njenega vpliva na turistično dejavnost? Že družba namreč ugotavlja v svojih poročilih, da bo imela korona krize hude posledice na poslovanje Term Olimia.

Leta 2016 je v javnosti odmevala neprimerna oprava slovenske gospodarske delegacije v Dubaju, kjer so ženske ob robu ministra Zdravka Počivalška kazale kolena, ena od njih tudi precej globok dekolte. Na fotografiji prva z leve Barbara Gradišnik, tedanja vodja Počivalškovega kabineta.
Leta 2016 je v javnosti odmevala neprimerna oprava slovenske gospodarske delegacije v Dubaju, kjer so ženske ob robu ministra Zdravka Počivalška kazale kolena, ena od njih tudi precej globok dekolte. Na fotografiji prva z leve Barbara Gradišnik, tedanja vodja Počivalškovega kabineta.
Vlada RS

"Republika Slovenija in z njo povezane družbe (v smislu zakona o prevzemih) bodo po zaključenem prenosu navedenih delnic presegle dodatni prevzemni prag v družbi Terme Olimia, kar se bo zgodilo v prvi polovici marca 2021. Po nastopu tega dogodka namerava SDH v imenu in za račun Republike Slovenije javno objaviti ponudbo za prevzem preostalih delnic v skladu z Zakonom o prevzemih. Cena bo objavljena v prevzemni ponudbi, zato jo SDH pred javno objavo ne more komunicirati," so odgovorili na SDH.

Dodali so še, da bodo celoten postopek prevzema izvedli skladno z zakonom o prevzemih, kar vključuje tudi upoštevanje pravil o določitvi ponudbene cene.

Preberite še:
NPU išče vezni člen med Počivalškom in Geneplanetom