Janšev turizem s helikopterjem vojske #video

Predsednik vlade se hvali, da je z gostom iz EU osvojil Triglav. Toda zamolčal je, da ju je pod vrh pripeljal vojaški helikopter.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 5. 7. 2021, 14:25


2021-07-05 14.10.03
Predsednik vlade Janez Janša in visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell sta se minuli konec tedna povzpela na najvišji vrh Slovenije. Toda pri tem jima je pomagal helikopter, ki ju je najprej prepeljal na Konjsko sedlo in dan pozneje s Kredarice odpeljal v dolino.
Twitter

Predsednik vlade Janez Janša je minuli vikend na družbenem omrežju Twitter objavil več fotografij, iz katerih je razvidno, da se je z visokim predstavnikom EU za zunanjo politiko Josepom Borrellom povzpel na Triglav. Kot je zapisal Janša, sicer navdušen gornik in alpinist, je z Borrellom opravil "zahteven vzpon". Razbrati je bilo, da ju je pot čez Konjsko sedlo vodila do Kredarice in od tam naprej na vrh najvišje slovenske gore. 

Toda pri tem Janša je zamolčal, da ju je pod vrh Triglava pripeljal vojaški helikopter. Na sedežu Slovenske vojske so namreč potrdili naše informacije, da so po naročilu vlade v petek, 2. julija, in dan pozneje, v soboto, na območju Kredarice opravili dva prevoza. Čeprav so nas v vojski za pojasnila o tem, koga so peljali s helikopterjem, napotili na ministrstvo za obrambo, je jasno, da je šlo za Janšo. To dokazujejo tudi javne objave predsednika vlade na Twitterju in video posnetek, ki smo ga pridobili v uredništvu necenzurirano.si. Na njem je mogoče videti vojaški helikopter cougar AS532, ki v opoldanskem času pristaja ob koči na Kredarici. 

Janša ima čas za Triglav, ne pa za zaslišanje v DZ

Po uradnih podatkih je vojaški helikopter Janšo, njegovo soprogo Urško Bačovnik Janša in Borrella pod Triglav peljal v petek popoldne, ko bi se moral predsednik vlade udeležiti zaslišanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri izvajanju ukrepov, povezanih s covid-19. Iz vabila je razvidno, da bi moral biti Janša v parlamentu v petek ob 18.15. Svoje odsotnosti ni opravičil. Predsedniku komisije Robertu Pavšiču (LMŠ) je očital, da je sejo sklical v istem času, "kot se mi spominjamo obletnice dogodkov, kjer so naši ljudje umirali". S tem je imel v mislih petkovo slovesnost ob 30. obletnici bojnih spopadov na Kumu, kjer je bil Janša slavnostni govornik. 

Toda Janše v petek ob 18.15, ko bi moral biti v parlamentu, ni bilo več na prireditvi na Kumu. Helikopter je namreč tja prišel ponj ob 17.20. Janše ni odpeljal v parlament, ampak do letališča v Lescah, kjer se mu je pridružil še Borrell. Nato je oba skupaj s spremstvom peljal na Konjsko sedlo, od koder so se okrog 19.30 odpravili na dobro uro in četrt dolgo pot proti Kredarici. Tam so očitno prenočili, zgodaj dopoldne naslednji dan pa povzpeli na Triglav. Ob 12.40 jih je znova pobral helikopter in odpeljal v dolino Krma.

Nekateri mediji, ki so blizu SDS, so že čez vikend poudarjali, da je Janša na Triglav peljal še enega vidnega evropskega politika. Lani septembra je namreč skupaj z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem, Urško Bačovnik Janša in državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Bojanom Pograjcem, sicer dolgoletnim Janševim prijateljem, preplezal Slovensko smer v severni steni Triglava.

Kako sta Janez Janša in Josep Borrell osvojila Triglav

/
/
necenzurirano.si

Toda Janševa gorniška diplomacija v primeru Brrella za davkoplačevalce ni poceni. Po naših podatkih ura letenja s helikopterjem cougar na trgu namreč stane dobrih 6000 evrov. To pomeni, da je Janšev izlet na Triglav državo v dveh dneh stal približno 20.000 evrov. Tega se verjetno zavedajo tudi v Janševem kabinetu, kjer o srečanju z Borrellom v Julijskih alpah niso obveščali javnosti. Prav tako ni natančno znano, kaj je bila vsebina njunih pogovorov. Janša je na Twitterju zapisal le, da sta med vzponom na Triglav imela "odkrito in poglobljeno izmenjavo mnenj in stališč do najbolj perečih vprašanj evropske zunanje in varnostne politike". Pri tem je naštel Sahel, migracije, Rusijo, Sredozemlje, Zahodni Balkan, širitev EU in vladavino prava.

Janša išče zaveznike v Bruslju

Otvoritev predsedovanja EU je bila za Janšo hladen tuš, najbolj ob jasnih besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da mora Slovenija čimprej imenovati evropske tožilce, zagotoviti financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA) in spoštovati svobodo medijev. Janša si tako zdaj v Bruslju očitno poiskati zaveznike. Domnevati gre, da je želel s fotografijami z vrha Triglava poslati sporočilo - tako von der Leyenovi kot podpredsedniku Evropske komisije Franzu Timmermansu, ki je minuli četrtek zavrnil tradicionalno skupinsko fotografiranje z vlado predsedujoče države, saj je Janša gostom iz EU kazal fotografijo Tanje Fajon in dveh sodnikov, ki naj bi dokazovala politično okuženost slovenskega pravosodja.

Borrell je nekdanji vodja španske socialistične opozicije in predsednik evropskega parlamenta, ki je kot visoki predstavnik EU že nekaj mesecev na udaru kritikov, najbolj zaradi odnosov z Rusijo. V začetku februarja je namreč obiskal Moskvo. To je storil le nekaj dni po tem, ko se je začel nov sodni proces proti vodji ruske opozicije Alekseju Navalnemu, Rusija pa se je odločila za izgon nemških, poljskih in švedskih diplomatov. Borrellov obisk je ruski zunanji minister Sergej Lavrov izkoristil za grob napad na EU, kar je sprožilo val očitkov proti Borrellu. Pismo s pozivom k njegovemu odstopu je podpisal tudi evropski poslanec SDS Milan Zver, njegova kolegica Romana Tomc pa je Borrellov obisk v Moskvi označila za "diplomatski fiasko". 

Prejšnji mesec je bil Borrell znova na udaru kritik evropskih diplomatov zaradi poročila o odnosih z Rusijo, ki je po njihovem preblago pri ugotavljanju dejanskega stanja. Pred tem je javno zatrjeval, da neuradni diplomatski dokument ("non-paper" v angl.) o novem risanju meja v nekdanji Jugoslaviji, "ni nobena tema", da ga ni videl in da je "morda fantom". Pozneje so obstoj tega dokumenta, ki ga v diplomatskih krogih omenjajo kot "slovenskega", potrdili v kabinetu predsednika evropskega sveta Charlesa Michela.