Država išče grešne kozle za fiasko s hitrimi testi

Kdo bo odgovarjal, da v Sloveniji ljudi testiramo z nezanesljivimi hitrimi testi? In zakaj država zdaj pri istem dobavitelju naroča še dodatne količine testov?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 12. 2. 2021, 05:55


fd1fa205f0af268e6fdc-2
Kljub vse več dokazom o nezanesljivosti hitrih testov bo država od podjetja Majbert Pharm naročila dodatne količine. Na fotografiji v ozadju lastnika podjetja Klemen Nicoletti (prvi z leve) in Alan Amadej Eferl (tretji z leve).
Youtube

Na ministrstvu za zdravje, ki ga začasno vodi predsednik vlade Janez Janša, naj bi od podjetja Majbert Pharm naročili še dodatnih 120.000 hitrih antigenskih testov, ki so se do zdaj izkazali za nezanesljive.

To informacijo nam je včeraj potrdil vir blizu dobavitelja. Dodatne teste, vredne četrt milijona evrov, naj bi država naročila v okviru pogodbe, na podlagi katere je od Majbert Pharma že kupila pol milijona testov, s katerimi množično testira zaposlene v šolstvu in prebivalstvo. V osnovni pogodbi, ki smo jo pridobili v uredništvu, takšne določbe ni. Dodatni nakup sicer omogoča zakon o javnem naročanju, a v omejenem obsegu.

Državna sekretarka na ministrstvu Marija Magajne na današnji novinarski konferenci nakupa dodatnih testov sprva ni ne potrdila ne zanikala. "Ministrstvo bo v okviru javnega naročila nabavilo toliko testov, kot je opredeljeno v pogodbi," je dejala. Na ponovno vprašanje pa je dodala: "Če bo potrebno, bodo dobavljeni dodatni testi."

Država išče grešne kozle za fiasko s hitrimi testi. Ga bo našla v zdravstvenih domovih, voznikih in skladiščnikih?
Država išče grešne kozle za fiasko s hitrimi testi. Ga bo našla v zdravstvenih domovih, voznikih in skladiščnikih?
Reuters

Novo pošiljko hitrih testov bodo na ministrstvu očitno uporabili, dokler ne prejmejo testov iz skupnega evropskega naročila ali ne izpeljejo novega javnega razpisa. Po napovedih bi moral biti objavljen že konec decembra in zaključen ravno v teh dneh. Toda iz neznanega razloga ga še ni. Ministrstvo se je zato raje odločilo naročiti dodatne količine testov od Majberta Pharma. To bo storilo kljub številnim kritikam stroke. Testi, ki jih je dobavilo podjetje, so namreč v velikem številu primerov dajali lažno pozitivne oziroma neveljavne rezultate.

Preberite še:
Hitri testi vladnega izbranca v zatohli garaži #foto

Kaj iščejo na ministrstvu?

Medtem na ministrstvu za zdravje že iščejo načine, kako bi podjetje Majbert Pharm zaščitili pred odgovornostjo za polom. Krivce poizkušajo najti v osebju javnih zdravstvenih zavodov, ki naj bi neustrezno opravljalo teste, in upravi za zaščito in reševanje, kjer naj bi neprimerno ravnali s hitrimi testi.

Tako so zdravstveni domovi in izbrani koncesionarji, ki od konca decembra testirajo prebivalstvo in v zadnjih tednih še zaposlene v šolstvu, že prejeli vprašalnike o "ustreznosti postopka testiranja s hitrimi antigenskimi testi UD-Bio". Ministrstvo za zdravje jih je poslalo v četrtek, 4. februarja - torej le nekaj dni po tem, ko so po težko pričakovanem odprtju vrtcev in prvih treh razredov šol že začeli dobivati podatke o nenavadno velikem številu lažno pozitivnih testov. Zaradi tega so ponekod spet zaprli posamezne razrede in oddelke vrtcev.

Ministrstvo za zdravje je izvajalcem testiranja posredovalo elektronsko sporočilo, v katerem jih naproša za podrobna pojasnila o tem, kako so rokovali s hitrimi testi, ki so se izkazali za lažno pozitivne.
Ministrstvo za zdravje je izvajalcem testiranja posredovalo elektronsko sporočilo, v katerem jih naproša za podrobna pojasnila o tem, kako so rokovali s hitrimi testi, ki so se izkazali za lažno pozitivne.
necenzurirano.si

Kaj je namen vprašalnika? "V izogib težav vas vljudno prosimo, da ga v zdravstvenih domovih in izbranih koncesionarjih, ki izvajajo testiranje za zaposlene v vrtcih in šolah, izpolnite, da bomo skupaj lahko ugotovili, kje in zakaj prihaja do težav pri testiranju," je vanj zapisala Vesna Marinko, sekretarka na direktoratu za javno zdravje. Pri vsakem zapletu in dvomljivih rezultatih so morali zdravstveni domovi in izbrani koncesionarji:

-       posebej pojasniti, kako so bili izvedeni posamezni koraki, torej prevoz, skladiščenje, odvzem brisa, čas do nanosa na testno ploščico ... in to za mesec dni in pol nazaj. 

-       navesti točne serije hitrih testov, pri katerih je prišlo do zapleta. 

-       oceniti, kolikšna je verjetnost, da je prišlo do kontaminacije odvzetega vzorca ali do napake pri izvedbi testiranja. 

Kar je bistveno, z oddajo poročila so se strinjali tudi s tem, da bo podjetje Majbert Pharm v naslednjih dneh obiskalo laboratorije v zdravstvenih domovih in druge točke za terensko testiranje zato, da bo tam "izvedlo kontrolo izvajanja testiranj".

Elektronsko sporočilo, ki so ga v podjetju Majbert Pharm v torek, 9. februarja posredovali izvajalcem testiranja.
Elektronsko sporočilo, ki so ga v podjetju Majbert Pharm v torek, 9. februarja posredovali izvajalcem testiranja.
necenzurirano.si

Preberite še:
Še en milijonski posel z državo za fante z rajskih otokov?

Bodo na koncu krivi vozniki in skladiščniki? 

Za odgovore na vprašalnik je ministrstvo izvajalcem testov sprva dalo na voljo le 27 ur časa. Ker pretiranega odziva očitno ni bilo, so jih na vprašalnik posebej opozorili še v podjetju Majbert Pharm, ministrstvo pa je rok za odgovore podaljšalo do minule srede. Če izvajalec testov do takrat ni oddal poročila, je "s tem potrdil, da se pri vas pri izvajanju testiranja ni pojavila nikakršna težava, ki bi jo bilo potrebno podrobneje analizirati". Dobavitelja je torej avtomatično in vnaprej opral vsake odgovornosti.

Po neuradnih informacijah so v podjetju Majbert Pharm prepričani, da težava ni bila v kakovosti hitrih testov, ki so jih državi kot najugodnejši ponudnik prodali za nekaj manj kot dva evra na kos. Po njihovem je do velikega števila lažno pozitivnih in neveljavnih testov prišlo zaradi neustreznega skladiščenja in prevoza. Med drugim naj bi hitre teste puščali zunaj na mrazu in s tem poškodovali lakmusov papir na ploščicah.

Tako so iz Majbert Pharma, ki ga vodi Klemen Nicoletti, po naših informacijah na upravo za zaščito in reševanje poslali dopis, v katerem jim očitajo, da so napačno skladiščili hitre teste in jih prevažali na lokacije množičnega testiranja. To je bil po njihovem eden od glavnih razlogov za neveljavne rezultate. Kot smo neuradno izvedeli, je dopis na upravi povzročil veliko razburjenja. Tam so namreč prepričani, da težava ni v skladiščenju, ampak kakovosti hitrih testov. 

Preberite še:
Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši posel s hitrimi testi

"Razbremeniti se hočejo odgovornosti"

Dogajanje preverjajo tudi na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Za necenzurirano.si so potrdili, da so v zadnjem tednu dni od podjetja Majbert Pharm prejeli dve poročili, ki zajemata poročila zapletov in varnostne popravljalne ukrepe. "Obravnava zapletov je v teku in z zaključki še ne razpolagamo," so dodali. Na JAZMP so nam pojasnili, da morata vsak zaplet raziskati proizvajalec medicinskih pripomočkov ali njegov pooblaščeni predstavnik, zato ju obveščajo o informacijah, ki jih pridobijo od uporabnikov, pacientov in zdravstvenih delavcev.

Podjetje Majbert Pharm je tudi eden od favoritov na razpisu za dobavo 700.000 hitrih antigenskih testov, ki jih Združenje zdravstvenih zavodov kupuje za več deset bolnišnic in zdravstvenih domov.
Podjetje Majbert Pharm je tudi eden od favoritov na razpisu za dobavo 700.000 hitrih antigenskih testov, ki jih Združenje zdravstvenih zavodov kupuje za več deset bolnišnic in zdravstvenih domov.
Damjana Nemeš

Toda po besedah več sogovornikov namen tega preverjanja ni iskanje napak. "To bi lahko zdavnaj naredili, na primer ko so začeli zaznavati večje število lažno pozitivnih rezultatov, ali pa ko se je uradno ugotovilo, da ponudnik ni izpolnjeval razpisnih pogojev. S tem se želijo le razbremeniti odgovornosti," je potezo ministrstva komentiral strokovnjak za hitre teste, ki je želel ostati neimenovan.

"Dokazati hočejo, da ni bila težava v hitrih testih, temveč da rokovanje z njimi na terenu ni bilo ustrezno," pa ocenjuje vodja laboratorija v enem od zdravstvenih domov in dodaja: "Pri nas smo pod enakimi pogoji testirali več zaposlenih, najprej z državnim hitrim testom, nato z drugim, bolj kakovostnim hitrim testom in na koncu še z najbolj zanesljivim PCR testom. Državni test je bil pozitiven, oba druga pa negativna."

Enako naj bi se dogajalo po zdravstvenih domovih drugod po Sloveniji. Težava tako ni bila le v lažno pozitivnih in nejasnih rezultatih, ampak tudi v deformiranem materialu in pomanjkanju tekočine za testiranje. Kot smo razkrili na necenzurirano.si, so manjkale tudi ustrezne paličice za odvzem brisov v nosnožrelnem predelu, vendar se je ministrstvo pod vodstvom Janše postavilo na stran podjetja Majbert Pharm. Izvajalcem je naročilo, naj do nadaljnjega pri testiranju jemljejo žrelne brise. Izdalo je torej navodilo, s katerim je dovolilo uporabo opreme iz kompleta, ki ni ustrezala razpisnim pogojem in ni omogočala ustreznega testiranja.

Preberite še:
Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih testov

Kam je ministrstvo nakazalo denar za hitre teste? 

Na ministrstvu za zdravje so včeraj za necenzurirano.si pojasnili, da je podjetje Majbert Pharm dobilo že skoraj polovico dogovorjenega plačila za hitre teste. V začetku prejšnjega tedna so poravnali eno fakturo v višini 478 tisoč evrov. Toda tega denarja niso nakazali na njegov račun. Majbert Pharm je namreč terjatev do države že pred tem prodal podjetju Finma iz Iga, ki se ukvarja z odkupom terjatev.

Po naših informacijah je Majbert Pharm s tem še pred dokončanjem posla z državo prišel do likvidnostnih sredstev, s katerimi je financiral nabavo dodatnih količin hitrih testov. Te naj bi prodal v Avstrijo, Italijo in Nemčijo, pred dnevi pa je prišel tudi do posla z murskosoboško bolnišnico. V petih mesecih ji bo dobavil 28 tisoč hitrih testov, za kar bo prejel nekaj manj kot 67 tisoč evrov z DDV.