Afera maske: plačali dva milijona, certifikat izginil

Državni zavod za blagovne rezerve je od enega največjih dobaviteljev kupil zaščitne maske z vprašljivimi certifikati.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 19. 5. 2020, 05:55


Blagovne rezerve
Za posel se je po naših informacijah odkrito zavzemal direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek (desno), potrdili pa so ga tudi na ministrstvu Zdravka Počivalška (levo).
STA

To razkrivajo dokumenti in drugi podatki, ki smo jih v zadnjih dneh pridobili v uredništvu necenzurirano.si. Gre za dva milijona kirurških mask, ki jih je dobavilo podjetje SLA Marketing z lastnikom v ameriški davčni oazi Wyoming. Ob oddaji ponudbe je predložilo certifikat mednarodne družbe iz Nemčije. Toda tam že teden dni preverjajo, ali so ga sploh izdali ali pa je bil ponarejen.

Vse to krepi dvome v učinkovitost preverjanja dokumentacije dobaviteljev, ki so v Slovenijo uvažali zaščitno opremo. Zavod je to nalogo zaupal družbi Bureau Veritas. Po poročanju POP TV pa je ta dvakrat potrdila lažno verodostojnost certifikatov za opremo, ki jo je v Slovenijo dobavilo podjetje Acron.

Certifikat, ki ga iščejo že teden dni

Podjetje SLA Marketing iz Destrnika je 1,8 milijona evrov vredno pogodbo z zavodom podpisalo 14. aprila. Ponudbo so poslali teden dni pred tem, ko so na blagovnih rezervah že imeli podpisane pogodbe za ogromne količine mask, vendar nobena od teh dobav še ni bila realizirana. Šlo je za dobavo dveh milijonov kosov kirurških mask tipa 2R, torej najboljših mask, ki se uporabljajo v zdravstvu.

/
/
STA

Kot dokazilo, da gre za prave maske, je podjetje ob oddaji ponudbe predložilo certifikat, ki ga je izdala mednarodna hiša TÜV SÜD s sedežem v Nemčiji. Toda tega certifikata v uradnem registru TÜV SÜD ni mogoče najti. Ali je potekel, ali pa sploh nikoli ni bil izdan in je ponarejen, v Nemčiji preverjajo že skoraj teden dni in ga še niso našli.

Pri nabavi kirurških in drugih mask, ki jih uporabljajo v zdravstvu, sicer ne bi smelo biti nobenega dvoma v učinkovitost njihovega delovanja. Zdravniki in drugo zdravstveno osebje so namreč neprestano v stiku z okuženimi in se zanašajo na zaščitno opremo.

Preberite še:

Imamo dokaz: država bi z maskami Alibabe prihranila milijone

Podjetje SLA Marketing je zaščitne maske dobavilo tudi Univerzitetnima kliničnima centroma (UKC) Ljubljana in Maribor. Prvemu je dobavilo za 700 tisoč evrov, drugemu pa za slabih 90 tisoč evrov mask. Poleg tega je opravilo še nekaj manjših poslov z drugimi bolnišnicami. Z vprašanji o ustreznosti dobavljenih mask in priloženi dokumentaciji smo se obrnili na UKC Ljubljana. Na njihova pojasnila še čakamo. 

Posel potrdili Počivalškovi, Toninovi ...

Za sklenitev posla se je po naših informacijah odkrito zavzemal direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek, sicer član SDS, ki je bil v tistem času že zdravniško odsoten. Na zavodu so pojasnili, da so ponudbo posredovali v varnostno presojo medresorski delovni skupini, ki jo je vodil Damijan Jaklin (NSi) in je zadolžena za pregled tehnične ustreznosti ponudb. "Skupina je ponudbo ocenila kot ustrezno," so dodali. Na dan podpisa pogodbe so po zakonu pridobili tudi soglasje ministrstva za gospodarstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška. Še v istem dnevu je bila dobavljena tudi večina, okoli 1,4 milijona mask. 

A že tedaj je prišlo do zapleta. "Ob prevzemu blaga je bilo ugotovljeno, da je dobavitelj SLA Marketing dobavil zaščitno opremo brez certifikata. Zunanja kontrolna hiša Bureau Veritas, ki izvaja nadzor nad kakovostjo in količino dobavljenih zaščitnih sredstev, je prejeto blago označila kot skladno na podlagi vizualnega pregleda," so pojasnili.

/
/
STA

"Dokumenti v času kontrole verodostojni"

Najbolj odgovorno nalogo preverjanja kakovosti opreme in ustreznosti dokumentacije so torej zaupali zunanji certifikacijski družbi Bureau Veritas, ki pa se ni posebej potegovala za ta posel, ampak ga je morala izpolniti po obstoječi pogodbi z blagovnimi rezervami.

Če so pred tem morali preverjati predvsem žito in drugo živilsko blago, ki so jih kupovale blagovne rezerve, so po odločitvi Janševe vlade, da nabavo zaščitne opreme prevzame zavod, dobili tudi nalogo preverjanja mask, rokavic, oblek, ventilatorjev in druge opreme.

"Za vsakega dobavitelja izvajamo enak postopek. Izvedemo količinsko kontrolo prispelega blaga in preverimo spremne dokumente (certifikate, dostavljene s strani proizvajalca) ter njihovo verodostojnost v javno dostopnih bazah," je pojasnil Tomaž Verbnik, direktor Bureau Veritas za področje Adriatik Balkan.

Preverili so tudi dokumente, ki jih je predložilo podjetje SLA Marketing in ugotovili, da so bili "v času kontrole verodostojni". "Obe pošiljki sta ustrezali pogodbenim zahtevam – skladnost s standardom EN 14683," je dodal. Za razliko od blagovnih rezerv pa je dejal, da so bili pri dobavah predloženi tudi certifikati.

Preberite še:

Afera maske: še en sumljiv posel Počivalškovih

Kdo je izsilil posel z maskami s podjetjem iz davčne oaze

Certifikata ni v registru

Kljub temu nas je več med seboj nepovezanih virov opozorilo, da gre za vprašljiv posel. Maske naj bi bile namreč dobavljene po previsokih cenah, 90 centov na masko. Preverjanje priloženega certifikata o ustreznosti mask pa vzbuja dvome tudi v pristnost dokumentacije, s katero je podjetje prepričalo državo.

Certifikat za zaščitne maske, ki jih je dobavilo podjetje SLA Marketing.
Certifikat za zaščitne maske, ki jih je dobavilo podjetje SLA Marketing.
Zavod za blagovne rezerve

Certifikat naj bi nemška družba TÜV SÜD pod številko G2S 17 08 99730 003 izdala konec leta 2017, in sicer kitajskemu proizvajalcu Lyncmed Medical Technology (Beijing) Co. Ltd. Z njim naj bi potrdila ustreznost sistema vodenja kakovosti pri izdelavi mask in druge opreme. Toda v uradnem registru tega certifikata ni mogoče najti. 

Certifikata v uradnem registru ni mogoče najti.
Certifikata v uradnem registru ni mogoče najti.
necenzurirano.si

Z vprašanji o pristnosti certifikata, ki ga je blagovnim rezervam predložilo podjetje SLA Marketing, smo se sredi prejšnjega tedna obrnili na nemško družbo. Na njihove odgovore še čakamo. Istemu proizvajalcu s Kitajske so sicer v TÜV SÜD izdali tri druge certifikate. Za pojasnila smo se obrnili tudi na kitajskega proizvajalca, vendar brez uspeha.

Na neformalnem seznamu ni kitajskega proizvajalca

Prav zaradi številnih ponaredkov mask in ponarejenih certifikatov ter drugih zapletov pri nakupih zaščitne opreme je Evropska komisija v začetku aprila v sodelovanju z gospodarsko zbornico EU na Kitajskem pripravila neformalni seznam proizvajalcev zaščitne opreme, ki jih je odobrila kitajska vlada. Na seznamu, ki so ga prejela tudi veleposlaništva evropskih držav, ni podjetja Lyncmed Medical Technology.

V podjetju SLA Marketing so sicer že dalj časa nedosegljivi za pojasnila. Maske je blagovnim rezervam po naših informacijah ponujal Sašo Tavčar, namestnik direktorja slovaškega podjetja SM Elcom, ki lastniško obvladuje SLA Marketing. Ko smo stopili z njim v stik, nas je Tavčar začudeno vprašal, zakaj ga kličemo, nato pa odvrnil, da ne želi dajati izjav.

Preberite še:

(DOSJE) Afera maske