Živela bratstvo in enotnost – z Madžarsko #kolumna

Na zemljevidu Evrope se riše nova železna zavesa. Prvič v zgodovini celine spremljamo spopad, v katerem se vzhodni neokomunizem zoperstavlja zahodnemu liberalizmu.

Avtor: Matija Sejalec
sobota, 16. 5. 2020, 07:30


Viktor Orban
Viktor Orban financira madžarsko manjšino in nekaj strankarskih medijev, mejo pa odpira za vse druge razen za Slovenijo.
Facebook

Vzhodna Evropa se vse bolj oddaljuje od zahoda. Še posebej Poljska in Madžarska, ki iščeta svojo pot v boljšo preteklost. Na zemljevidu Evrope se zarisuje nova železna zavesa in z njo nov razkol Evrope na vzhod in zahod. O tem, kdo bo pristal na zahodni strani liberalne demokracije in kdo na vzhodni strani vladavine ljudstev in velikih vodij, bo jasno že kmalu. 

Najbrž že takoj po koncu pandemije virusa, ko bo čas za obračun o tem, koliko so bile oblasti uspešne v boju z virusom. A obračun bo tudi o tem, koliko so nas znova pokradli po tem, ko so nam prihodnost zatemnili že z bančno luknjo in ropom stoletja v TEŠ6. In res, koliko bodo znova obogateli tisti vedno isti privilegiranci, ki živijo na račun države in sesajo proračunski denar? Po kosmatih dušah pa se trkajo, da so gospodarstveniki, odvisni od trga. Malo morgen.

Evropa kritizira Orbana, Slovenija je tiho 

V času predsedovanja EU se je ob niču, ki ga je dosegla, Hrvaška izkazala s ščitenjem Madžarske in Poljske pred kritiko velike večine zahodnih demokracij, ki jima očitajo drsenje v totalitarizem. Tudi Slovenija ni črhnila nobene. 

Temu posebnemu odnosu največje hrvaške in največje slovenske politične stranke do Madžarske bi se v času komunizma reklo bratstvo in enotnost. To je bila ideološka izmišljotina, ki naj bi vezala vse različne narode in vere v en sam šopek, a je hitro ovenel. Še prej so nas slovenski klerikalci potisnili v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev (SHS) ter si izmislili "troedini narod" pod žezlom srbskega kralja. Troedinost je propadla, nauk pa ni bil razumljen. 

/
/
Reuters

Politične stranke, ki stremijo proti Orientu in se zgledujejo pri Viktorju Orbanu, so enotnih političnih idej, istih pogledov na odvečnost demokracije, na nujo krotitve neubogljivih medijev, na krivično pravosodje, migrante, levičarje, kolesarje, Sorosa in po novem na prihodnost Evrope. V vse to je vpleteno še tipično slovensko, hlapčevsko stokanje, da se z nekom pač moram povezati, ker da "ne moremo biti sami". Pa čeprav smo v EU, Natu, evru in šengnu. 

Orban razume, da lahko Madžarska samo v okviru vzhodnoevropske Evrope povrne svoj nekdanji vpliv in moč.

Kaj nas sploh druži z Madžari in Poljaki?

Vse druži tudi enak pogled na odvečnost parlamentov, opozicije, civilne družbe in pretirano odprtost nacionalnih meja. Na vse tiste stvari skratka, na čemer temelji zahod. Prvič v zgodovini Evrope spremljamo spopad, v katerem se vzhodni neokomunizem zoperstavlja zahodnemu liberalizmu. Ker so vsi vzhodnjaki morali zahod sovražiti že v komunizmu, s tem nimajo posebnih težav. S starih protizahodnih čustev so spihali prah in jih na novo zloščili, da bi jih lahko obesili na prsi novih ljudskih vodij. A tokrat bo vseeno drugače. Tokrat železne zavese ne bo potegnil zahod, ampak jo bo potegnil vzhod proti zahodu Evrope. 

Ni jasno, od kod ta bratska navezanost slovenskih politikov na Madžarsko. Če navadnega smrtnika v Sloveniji vprašamo, kaj pozna madžarskega, razen Orbana, MOL in ogrske salame, najbrž hitro umolkne. Kdo so slavni madžarski junaki, pesniki, pesmi, romani, kaj imamo skupnega jezikovno, kulturno, zgodovinsko …? V glavnem nič. S Poljsko nimamo niti meje, nekaj več nas druži le s Čehi in Slovaki. 

Dejstvo je, da vsa pripadnost Slovenije srednji Evropi poteka preko Avstrije in naše, v dobrem in slabem skupne, skoraj pol tisočletne dediščine življenja v habsburškem imperiju. V njem smo se Slovenci z zahodno Evropo povezali neprimerno bolj kot kadarkoli prej ali pa kasneje s komerkoli drugim na tem svetu. Po 50 letih komunizma in 30 letih samostojnosti je danes to jasneje kot kdaj koli prej.

Politične stranke, ki stremijo proti Orientu in se zgledujejo pri Viktorju Orbanu, so enotnih političnih idej, istih pogledov na odvečnost demokracije, na nujo krotitve neubogljivih medijev, na krivično pravosodje, migrante, levičarje, kolesarje, Sorosa in po novem na prihodnost Evrope.

Orban nas ljubi, ker želi biti glavni

Bratska ljubezen Orbana do Slovenije je dvorezna. Financira madžarsko manjšino in nekaj strankarskih medijev, mejo pa odpira za vse druge razen za Slovenijo. Madžarski ponos razkazuje z zemljevidi Velike Madžarske izpred časov "krivične" Trianonske pogodbe, česar smo sicer vajeni pri Srbih, ki se tudi imajo za žrtve krivične zgodovine. Sklep je preprost: Orban razume, da lahko Madžarska samo v okviru vzhodnoevropske Evrope povrne svoj nekdanji vpliv in moč.

/
/
Viktor Orban

Ko so po koncu prve svetovne vojne voditelji razpravljali, kako preurediti Evropo, je bil ameriški predsednik Woodrow Wilson najbolj odločen, da poseže v dekadentne in skorumpirane strukture evropskih imperijev. "Vlade, ki so bile postavljene zato, da služijo ljudem, so končale v rokah političnih bosov in njihovih delodajalcev z zasebnimi interesi. Nevidna oblast je prevladala nad formami demokracije". Še en poduk, ki ni bil razumljen. 

Podučeni z izkušnjami virusa, ki je na glavo postavil naša življenja, ureditev sveta in sesul gospodarstvo, se naše prihodnosti lahko lotimo z vsaj enim dokončnim spoznanjem. Noben virus in nobena podnebna sprememba ne ogroža človeštva toliko kot človek sam. 

O avtorju:

Matija Sejalec, kolumnist necenzurirano.si, je svobodomiselni intelektualec in ljubiteljski slikar, ki meni, da lahko dobra slika prepriča več ljudi kot slaba politika.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.