Zakaj je Šrot šel k Janši #analiza

Prihod Franca Kanglerja v SDS in njen dogovor z Bojanom Šrotom so del iste zgodbe kot projekt Pavel Rupar in platforma Anžeta Logarja. Janša išče ali ustvarja nove politične satelite, ki bi lahko zanj nabirali glasove v prostoru med blokoma.

Avtor: Primož Cirman
četrtek, 22. 6. 2023, 05:55


Bojan Šrot, Janez Janša
Da je nekdanji celjski župan Bojan Šrot (levo) uradno prešel pod okrilje Janeza Janše (desno), je za oba logično. Zakaj?
STA

Ko se je moral Bojan Šrot lani jeseni posloviti s položaja župana Mestne občine Celje, se je zdelo, da v politiki nima več resnejših političnih ambicij. Krožile so informacije, da se bo posvetil odvetništvu in poslom. Že kot župan je funkcijo opravljal nepoklicno. Z ničemer ni dajal vedeti, da bi ga zanimala politika na nacionalni ravni po tem, ko je pred sedmimi leti izstopil iz SLS.

Kljub temu novica, da je Šrotova lokalna lista podpisala sporazum o sodelovanju s SDS, še zdaleč ne bi smela biti presenečenje. Da je nekdanji celjski župan uradno prešel pod okrilje Janeza Janše, je namreč za oba logično. Kje sta torej našla skupni interes?

SDS je izginil iz mest. Zdaj se tja želi vrniti

Če je lahko Janša iz leta 2022, v katerem je izgubil oblast in tri referendume, potegnil kakšen nauk, ga je zagotovo iz lokalnih volitev. Te so pokazale, da je SDS stranka podeželja in vse manj mest. V nobeni od 12 mestnih občin nima svojega župana. V vseh je skupaj dobila le 53 mandatov v mestnih svetih. To je skoraj tretjino manj kot leta 2010. Samo v Ljubljani je njen županski kandidat Igor Horvat dobil 25.000 glasov manj kot pred štirimi leti Anže Logar.

Da SDS vedno težje prihaja do glasov v mestih, se je videlo tako na parlamentarnih kot predsedniških volitvah. Edina mestna občina, kjer je Logar v drugem krogu premagal Natašo Pirc Musar, je Krško. Zanj je glasovalo 414.000 ljudi. To je skoraj enako seštevku glasov SDS in drugih desnih strank na lanskih parlamentarnih volitvah, na katerih je v mestih zmagalo Gibanje Svoboda.

V katerih volilnih okrajih sta slavila Gibanje Svoboda in SDS

/
/
DVK

Tabela prikazuje, koliko mandatov je SDS osvajala v posameznih mestnih občinah.
Tabela prikazuje, koliko mandatov je SDS osvajala v posameznih mestnih občinah.
DVK

Da je teh dobrih 400 tisoč ljudi ob zlitju vseh dejanskih in potencialnih satelitov trenutno zgornji maksikum glasov, ki se lahko zlijejo v njegov bazen, je očitno ugotovil tudi Janša. Ob dejstvu, da je SDS v zadnjem desetletju pomaknil krepko v smer desnega populizma in suverenizma, je imel za rešitev tega problema v resnici le eno možnost – da najde ali ustvari nove politične satelite, ki bi lahko zanj nabirali glasove v prostoru med blokoma.

Preberite še:
SDS izginja iz mest

Čiščenje prostora na desnem polu

Prav to Janša že nekaj mesecev počne. Najprej je ustvaril in na ulice poslal populistični projekt Pavel Rupar, ki ima le eno nalogo: s popolnoma nerealnimi zahtevami, neresnicami in manipulacijami sejati jezo in bes med upokojenci, ki so zaradi staranja prebivalstva vedno bolj pomembno volilno telo.

Sledil je projekt Anže Logar, s katerim si želi odpreti vrata do politične sredine, torej do baze, ki je leta 2014 na oblast pripeljala Mira Cerarja, osem let pozneje pa Roberta Goloba. Medtem ko Rupar bruha jezo, Logar govori o sodelovanju, četudi je sam še vedno predsednik sveta SDS, torej uradno številka dve v stranki.

Anže Logar se v javnosti skuša prikazati kot neodvisen politik, ki mu je uspelo ubežati SDS in Janši.
Anže Logar se v javnosti skuša prikazati kot neodvisen politik, ki mu je uspelo ubežati SDS in Janši.
Primož Lavre

V istem času teče operacije čiščenja prostora in političnih enklav na desnem polu. SLS, ki jo vodi Marko Balažic, je po volitvah ostala trdno v Janševem taboru. Naša dežela Aleksandre Pivec je bankrotirala. Franc Kangler je februarja letos prešel pod zastavo SDS. Četudi je za njim serija porazov na županskih volitvah, njegovega političnega potenciala še zdaleč ne gre podcenjevati. Sploh v luči nezadovoljstva ob rezih v občinskem proračunu, povolilnih podražitvah mestnih storitev in napetosti na relaciji Saša Arsenović – lokalni odbor Svobode.

Preberite še:
Sedem dejstev o projektu Anže Logar, ki jih morate vedeti

Kangler je prišel praznih rok. Kaj pa Šrot?

Dogovor s Šrotom je tako nadaljevanje načrta za ponovno osvojitev mest v vzhodni Sloveniji, ki zaradi ekonomskih, socioloških, zgodovinskih in drugih razlogov tradicionalno velja za najpomembnejšo bazo desnice. V Mariboru je Janša že prevetril vrste lokalne SDS. Domnevati gre, da bo zdaj podobno storil v Celju, saj je bila stranka vrsto let v koaliciji s Šrotom. Gre tudi za psihološki moment – ustvarjanje vtisa, da o vsem, kar se dogaja na desnici, še vedno edini odloča Janša.

Toda med Kanglerjem in Šrotom obstaja tudi pomembna razlika. Prvi je kot doto v zakon s SDS prinesel le finančno obubožano lokalno stranko. V Celju Janša verjetno računa, da bo skupaj s Šrotom pod okrilje dobil vsaj del gospodarsko-politične infrastrukture, ki se je pred lanskimi volitvami zbrala v taboru Zdravka Počivalška. V prvi vrsti gre za močne podjetnike, ki so pred županskimi volitvami podpirali Šrota. Po uradnih podatkih so lokalne volitve Šrotovo listo stale dobrih 30 tisoč evrov.

Anže Logar govori o sodelovanju, Pavel Rupar (na fotografiji) pa bruha jezo.
Anže Logar govori o sodelovanju, Pavel Rupar (na fotografiji) pa bruha jezo.
Primož Lavre

Tu pridemo do vprašanja, kaj bo od povezovanja z Janšo imel Šrot. Celjski politični zemljevid je za slovenske razmere specifičen. Šrotov naslednik Matija Kovač, nekdanji mestnik svetnik Levice, je namreč kandidiral in zmagal brez lastne svetniške liste. Naveza Šrot-SDS bo imela tako v mestnem svetu po novem 14 od 33 svetnikov. S tem bo imela pomembni vpliv na odločitve občine, ki jo je Šrot vodil 24 let, torej četrt stoletja. Šele v zadnjem obdobju je na občini prišlo do več kadrovskih sprememb, govori se tudi o nekaterih revizijah preteklih odločitev.

Pred lanskimi volitvami je Šrot napovedoval, da bo morebitni nov mandat tudi njegov zadnji. Zdaj se pravila igre spreminjajo.

Preberite še:
To so ključni Ruparjevi ljudje: večina je iz SDS