Sovražnost in fanatična volilna baza - recept za katastrofo #kolumna

Slovenci in Slovaki smo navajeni gledati v tla, ko se govori o velikih stvareh. Politične zveri znajo to spretno izkoristiti in predstavnike ljudstva spremeniti v klovne, ki preusmerjajo pozornost stran od nečednosti, ki se dogajajo v zakulisju.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 17. 9. 2023, 05:55


DOG2344990416298238339
Slovaška politična struktura je voda na mlin tistim, ki delajo na fanatični volilni bazi in ne nudijo ničesar razen sovražnosti do napačnih in kopice praznih besed. Na fotografiji protest proti migrantskemu centru v Beli Krajini leta 2019.
Bobo

"Najbolj zanesljiv način, kako napovedati prihodnost, je ustvariti prihodnost." (Abraham Lincoln, nekdanji predsednik ZDA)

Na svetu je nekaj parov držav, ki jih zemljepisa neuki pogosto zamešajo. V Avstriji ne najdemo strupenih kengurujev. Gvineja, Gvineja-Bisseau, Ekvatorialna Gvineja in Papua Nova Gvineja so štiri različne države. In Slovenija ni Slovaška, čeprav obstaja gibanje, katerega cilj je spremeniti Slovenijo v jadransko Slovaško.

Na površju Slovaška deluje kot košček sveta, ki je uspel s tranzicijo iz sovjetskega škornja. Gospodarsko uspešna, izvozno naravnana, z nizkimi davki privablja tuje investitorje. Iz zaspane gorske province nekdanje Češkoslovaške je nastal pravi mali gospodarski leopard, če ne kar tiger. Tudi številni slovenski politiki Slovaško nudijo kot vzor, kot cilj, kamor bi morala stremeti tudi Slovenija.

Žal pogled od zunaj prikrije težave od znotraj. Če se v Sloveniji nad svojimi politiki zmrdujemo in obupujemo nad tem, kakšne bedake volimo kot predstavnike ljudstva, nam je lahko v uteho vsaj vest, da je naša politika v primerjavi s politiko bratrancev pod Tatrami naravnost vzorna.

Preberite še:
Ne samo poplav, paziti se moramo političnih skvarjencev #kolumna

Krščanska družina, "kuga LGBT" in boj proti splavu

Osredotočimo se na tri pomembnejše stranke, ki že nekaj časa krojijo njihovo sedanjost in prihodnost.

/
/
Google

Slovaški Socialni Demokrati na panojih oglašujejo red, varnost in socialno skrb, politiko zagovarjanja slovaškega naroda in socialne skrbi zanj. Nacional-socializem jih ne skrbi, ker so drugačni, boljši. Da so pred leti z letalom ugrabili nekega Vietnamca in ga za denar predali Vietnamu, ne omenja nihče. O korupciji ne želijo govoriti in grozijo s tožbami ob sleherni omembi čudnih poslov.

Mi smo Družina je kot sestra nekaterim našim strankam, ki niso prišle v parlament. Zagovarjajo vrednote klasične krščanske družine in k sebi vabijo vse, ki čutijo, da jih država zapostavlja. Njihov vodja ima 13 otrok z 11 različnimi ženskami in je imel v preteklosti težave zaradi tihotapljenja heroina, tako da res dobro ve, kako je to, ko se država spravi nate in zahteva preživnine ali policijska zaslišanja.

Krščanski Demokrati zagovarjajo predvsem boj proti "kugi LGBT" in nasprotovanje splavu ter boj za krščansko poroko in tradicionalno družino. Nihče ne ve, ali imajo še kakšne predloge. Trdijo, da ti predlogi seveda obstajajo, a so jih verjetno nekam založili.

Preberite še:
Ne verjemite Janezu, da se je res odločil za sodelovanje #kolumna

Slovaška nam kaže, kakšna je lahko naša prihodnost

Praktično vse stranke bi povečale socialne transferje, znižale davke in gradile zidove na južni meji. Nobena izmed strank ne ve, kako bi za kaj takega plačale, ali kako se imenuje težava, ki bi jo zid na južni meji reševal, saj Slovaška ni ciljna destinacija priseljencev. Dunaj medtem leži vsega trideset kilometrov zahodno od Bratislave, pri čemer je Avstrija res za marsikoga obljubljena dežela.

/
/
Marko Vavpotič / M24

Slovaška nam v marsičem lahko pokaže prihodnost. Njihova politika je politika Slovenije, če bomo še naprej gledali v tla in se pretvarjali, da ni naš problem. Zavožen politični sistem, kjer prevladujejo populistične stranke brez vsake vsebine, ne nastane čez noč. Taka politična razvalina je posledica servilnega elektorata, ki je od volitev do volitev nagrajeval lepe nasmeške in visokoleteče obljube, od "svojih" ni zahteval ničesar in "drugim" ni zaupal, ker niso bili njihovi.

Drugače povedano, slovaška politična struktura je voda na mlin tistim, ki delajo na fanatični volilni bazi in ne nudijo ničesar razen sovražnosti do napačnih in kopice praznih besed. Država v takšnem položaju ne more napredovati, toda politične zveri z obstoječo močno bazo lahko prevzemajo oblast, diktirajo, vladajo in kradejo brez strahu pred pregonom ali kaznijo. Niti na volitve se ne bojijo iti. Ko so enkrat vsi isti, je res vseeno, koga voliš.

Preberite še:
Za Slovenijo, z ustaši naprej! #kolumna

Ne smemo gledati v tla in stran

Slovaška je zrcalo naše prihodnosti, če dopustimo zmago tistim, ki bi v našem imenu krojili našo usodo sebi v prid. Politika je odraz naroda, narod odraz svoje zgodovine. Slovaška zgodovina ni zelo različna od slovenske, oboji smo bili podjarmljeno ljudstvo v hribih na meji med večjimi sosedi. Slovenci in Slovaki smo navajeni gledati v tla, ko se govori o velikih stvareh. Politične zveri to znajo spretno izkoristiti in predstavnike ljudstva spremeniti v klovne, ki preusmerjajo pozornost stran od nečednosti, ki se dogajajo v zakulisju. Slovaška politika je pred nami in kaže, kaj se lahko zgodi tudi nam, če pravočasno ne dvignemo glave. Nekoč je bilo to nevarno, zdaj je naša dolžnost.

/
/
Primož Lavre

Če želimo Slovenijo, na katero smo lahko upravičeno ponosni še zaradi česa drugega, kot da je "naša", ne smemo dopustiti, da politika zavozi v to smer. Od vseh politikov moramo zahtevati odgovornost in strogo kaznovati nečednosti, ki jih zagrešijo v času svojih mandatov. Ne smemo gledati stran, v tla ali se pretvarjati, da se nas to ne tiče. Narava politike je, da se po naravi tiče vseh nas. Manj kot nas zanima, boljše je to za tiste, ki se skrivajo za valom apatije in saj-so-vsi-isti-zma.

Pred nami je še vedno zgodovinska preizkušnja prehoda v demokratično in odgovorno družbo. Čez dvajset let bomo vedeli, ali smo preizkušnjo opravili ali ne. Takrat popravnih izpitov ne bo več. Politika je odraz naroda. Poskrbimo, da se je ne bomo še bolj sramovali.

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.