Fides nas reže kot salamo #kolumna

Zdravnikom bi se moralo počasi vsaj malo svitati, da se njihov sindikat ne bori za njih, ampak za politične zaveznike svojih vodij. In sodnik, ki mu je plača pomembnejša od prvega člena ustave, ni sodnik.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 14. 1. 2024, 05:55


zdarvnik, stavka, zobozdravnik
Lani so zahtevali in tudi dobili povišanje plač mlajšim zdravnikov in specializantom, s čimer so bili zadovoljni. Letos zahtevajo povišanje plač starejših zdravnikov, saj da so ti zdaj v primerjavi z mlajšimi kolegi plačani premalo.
Sa. Ra.

"Izraz dostojanstvo delavcev pomeni, da so vsi delavci vredni enakega spoštovanja in dostojanstva. Vsak, ki služi s poštenim delom, si zasluži spoštovanje." (avtor neznan)

Trije meseci so okoli in spet je čas, da svoje delo začasno odložijo zdravniki. Leve vlade so v naši državi obdobja, v katerih zdravniki po nekajkrat na leto zahtevajo višje plače in boljše pogoje dela. V zameno ne ponujajo ničesar, le delo bi v zakonsko zahtevanem minimalnem okviru občasno opravljali še naprej. Obenem pričakujejo prioritetno obravnavo, ker se jim je plača lani zvišala samo dvakrat in res ne morejo čakati do septembra kot vsi ostali prejemniki javnih sredstev.

Oziroma drugače, ker Golob kljub surovim napadom in nepresetanemu škropljenju z gnojnico ni odstopil, so v opoziciji pod pretvezo boja za pravice zdravnikov mobilizirali še njihov sindikat. Fides se ne bori za boljši položaj zdravnikov, saj so letošnje stavkovne zahteve v resnici obratne lanskim. Lani so zahtevali in tudi dobili povišanje plač mlajšim zdravnikov in specializantom, s čimer so bili zadovoljni. Letos zahtevajo povišanje plač starejših zdravnikov, saj da so ti zdaj v primerjavi z mlajšimi kolegi plačani premalo. Mladi zdravniki vmes tudi pripravljajo zahtevo za višje plače, da se bo kolo lahko vrtelo naprej.

Preberite še:
Covid-19 nam je pokazal, kaj vse je narobe v zdravstvu #kolumna

Tako delajo z neokomunisti povezani sindikati

Fides uporablja taktiko rezanja salame, kot jo je poimenoval nekdanji madžarski diktator Mátyás Rákosi, Stalinov nastavljenec na Madžarskem. Bodoči komunistični diktator je v opoziciji deloval tako, da je postavil neko zahtevo. Tipičen primer bi bil zvišanje plač svojim podrepnikom, imenovanje izbranca na nek položaj, dodatno ugodnost za komunistično partijo ali kaj podobnega. Ko so ostale stranke zahtevo zavrnile, so sledile stavke, protesti, upori, grožnje in vse ostalo, dokler se vlada ni vdala in stopila korak nazaj. Nova zahteva, nov košček salame, je bila takoj za ovinkom, vse dokler komunisti niso v celoti prevzeli države.

Nobena od zahtev Fidesa sama po sebi ni bila uničujoča za Slovenijo. Vendar ne glede koliko zahtev izpolnimo, v roku nekaj mesecev bo sledila nova in potem nova in nova in nova.
Nobena od zahtev Fidesa sama po sebi ni bila uničujoča za Slovenijo. Vendar ne glede koliko zahtev izpolnimo, v roku nekaj mesecev bo sledila nova in potem nova in nova in nova.
Robert Balen

To je tudi taktika, ki jo uporabljajo z neokomunisti povezani sindikati v Sloveniji. Nobena od zahtev Fidesa sama po sebi ni bila uničujoča za Slovenijo. Vendar ne glede na to, koliko zahtev izpolnimo, v roku nekaj mesecev bo sledila nova in potem nova in nova in nova. Vedno je lažje postavljati nove zahteve, kot pa jih je uresničevati. Hkrati ni težko mobilizirati še tako privilegirane skupine ljudi, da se borijo za višje plače. Člani sindikata so prevzeli vlogo kmetov na šahovnici, ki se svoje naloge niti ne zavedajo.

Nekaj podobnega se dogaja tudi pri sodnikih. Lani so šli celo na ustavno sodišče in tam zahtevali odločbo, da imajo prenizke plače. Sodišče se je z njimi strinjalo in vladi naročilo, naj se plače sodnikom zvišajo do 3.1.2024. Zahteva je sicer razumna, toda vmes smo imeli še določene nevšečnosti v obliki najhujše naravne ujme od samostojnosti dalje. Državni proračun žal ni vreča brez dna in reševanje življenj in imovine med poplavami ima prioriteto pred plačami že tako dobro plačanih posameznikov.

Preberite še:
Dan upora na traktorjih #kolumna

Z grožnjami so prešli mejo

Res je, sodniki imajo na svoji strani sodbo ustavnega sodišča in vse sodbe je potrebno spoštovati. Toda sočasno ne moremo mimo dejstva, da je sodni svet k odstopu pozval ministrico in premierja, pri čemer se je skliceval na sodbo, ki se v obrazložitvi sklicuje na delitev oblasti na tri enakovredne veje. Za trenutek si torej predstavljajmo neko drugo situacijo. Predstavljajmo si, da je predsednik vlade pozval k odstopu sodni svet.

To bi bil škandal, po teži vsaj enakovreden tistemu, ko neka vlada trikrat zapovrstjo ni uspela zamenjati predsednika parlamenta. Vpletanje vej oblasti v delovanje drugih oblik oblasti izven ustavno predpisanih norm je povsem nesprejemljivo. Toda ko si to privošči sam sodni svet, postane nevarno. Vlada ne sme samovoljno menjati članov sodnega sveta. Toda tudi sodni svet ne sme odločati, kdo naj bo član vlade in kdo ne. Sodnikom mora biti takšna delitev jasna in mora jim biti sveta, sicer ne morejo biti sodniki.

Toda na seznamu ekscesov sodnega sveta ta korak niti ni najhujši. Dosti hujša je grožnja, da sodniki ne bodo sodelovali pri izvedbi evropskih volitev. Prvi člen naše ustave pravi, da smo demokratična republika. Brez volitev to ne moremo biti. Višje plače sodnikov ne morejo in ne smejo biti pogoj za izvedbo demokratičnih volitev. Sodnik, ki mu je plača pomembnejša od prvega člena ustave, ni sodnik. Je nastavljenec v togi, nevreden stola, na katerem sedi.

Preberite še:
Tu je rešitev, kako se država znebi skrbi za zdravniške plače #kolumna

Odstopiti bi moral sodni svet

Če sodni svet meni, da vlada ne spoštuje odločitve ustavnega sodišča, so v naši državi za to na voljo vzvodi, ki sodnikom ne bi smeli biti tuji. Razumna zahteva sodnega sveta bi bila, da se nova plačna ureditev za sodnike uporablja od 3. januarja dalje. Razumna bi bila zahteva, da jim država v primeru zamude izplača tudi zamudne obresti od tega datuma.

Višje plače sodnikov ne morejo in ne smejo biti pogoj za izvedbo demokratičnih volitev.
Višje plače sodnikov ne morejo in ne smejo biti pogoj za izvedbo demokratičnih volitev.
Srdjan Zivulovic

Toda zahteva po odstopu članov vlade je korak predaleč, grožnja z evropskimi volitvami pa tako groteskna, da sodnemu svetu ni več moč zaupati. Sodni svet je tu nehal delovati znotraj predpisanega okvira, saj njihove poteze predstavljajo politično udejstvovanje neizvoljene veje oblasti in s tem usurpacijo oblasti ljudstva. Nespoštovanje nekega roka ni sorazmerno z izsiljevanjem, ali bomo še naprej demokratična republika ali ne.

Predstavnikom oblasti delitev oblasti ne sme biti pomembna samo takrat, ko imajo od nje koristi. Če kdo bi sodniki morali vsaj približno vedeti, kako naša država deluje. Vse to so razlogi, zakaj bi moral sodni svet nemudoma in brezpogojno odstopiti.

Zdravnikom bi se tudi moralo počasi vsaj malo svitati, da se njihov sindikat ne bori za njih, da se nikoli ni boril za njih in se nikoli ne bo boril za njih. Fides se bori za politične zaveznike svojih vodij. Članom namenja ravno toliko drobtinic, da bodo stavkali še naslednjič, vse v boju za sladko oblast.

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.