Žugljev urad brskal tudi po računih šefa Športne loterije

Afera slovenski Watergate: kadri SDS na uradu za preprečevanje pranja denarja so v času, ko je Janševa vlada spreminjala igralniško zakonodajo, pridobivali bančne podatke predsednika uprave Športne loterije.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 1. 8. 2023, 05:55


Luka Steiner
Pod drobnogled so vzeli tudi bančne podatke predsednika uprave Športne loterije Luke Steinerja, ki je bil velika ovira SDS pri spremembi igralniške zakonodaje.
STA

Športna loterija, monopolist na domačem trgu športnih stav, se je v zadnjih mesecih znašla v novicah zaradi zamenjave lastništva. Za njen nakup se namreč zanima spletni igralniški velikan Entain, ki ima v lasti blagovne znamke Bwin, Sporting Bets in Party Poker. Toda še pred tem je imelo dogajanje okrog Športne loterije, ki letno obrne več kot 100 milijonov evrov, pomembno vlogo tudi v aferi slovenski Watergate.

Danes namreč razkrivamo, da je urad za preprečevanje pranje denarja (UPPD), ko ga je vodil izbranec SDS Damjan Žugelj, pridobival tudi bančne podatke Luke Steinerja, predsednika uprave Športne loterije.

To je urad počel v času, ko si je tedanja vlada Janeza Janše prizadevala spremeniti igralniško zakonodajo. Z njo bi ukinila monopol Športne loterije. To bi pomenilo, da bi lahko na trg športnih stav vstopili novi igralci iz tujine. Načrtovani popravki so bili pisani tudi na kožo avstrijski multinacionalki Novomatic, ki je imela takrat zelo dobre zveze v SDS.

/
/
Bobo

Eden najvidnejših nasprotnikov teh sprememb je bil Steiner, ki je vodenje Športne loterije prevzel novembra 2021. Že istega meseca je Žugljev urad začel brskati za Steinerjevimi bančnimi računi. To je storil na podlagi anonimke - enako kot pri novomeškem škofu Andreju Sajetu, medijskemu mogotcu Draganu Šolaku in drugih primerih, o katerih smo že poročali.

Kako so torej na uradu izpeljali "operacijo Steiner"?

Preberite še:
Takšen avto vozi škof Saje. Preiskovali so ga zaradi luksuza.

Steinerja so preiskovali pol leta

Na uradu za preprečevanje pranja denarja informacij o postopkih, ki so jih vodili ali jih še vodijo, ne dajejo.

Toda po naših informacijah so anonimko, ki so jo uporabili kot uradno podlago za brskanje po Steinerjevih računih, prejeli 13. novembra 2021. Le dva tedna prej je Steiner začel z delom predsednika uprave Športne loterije. Isto anonimko je takrat po elektronski pošti prejelo tudi več slovenskih medijev, ki vsebini zaradi več napačnih podatkov niso dajali veliko pozornosti.

Precej bolj resno so anonimko, ki govori o Steinerju kot "izbrancu globoke države in Socialnih demokratov (SD)" vzeli na uradu, kjer so takoj odprli preiskavo. Očitke o konfliktu interesov, nepreglednem delovanju Športne loterije in pretakanju njenega denarja v zasebne projekte so preverjali kar pol leta. Postopek so namreč uradno zaključili šele 24. maja lani, mesec dni po državnozborskih volitvah in le teden dni pred zamenjavo oblasti.

Urad pod vodstvom Damjana Žuglja je za preiskavo predsednika uprave Športne loterije potreboval kar šest mesecev. Brez ovadbe jo je končal tik pred zamenjavo oblasti.
Urad pod vodstvom Damjana Žuglja je za preiskavo predsednika uprave Športne loterije potreboval kar šest mesecev. Brez ovadbe jo je končal tik pred zamenjavo oblasti.
Necenzurirano.si

Epilog: urad pri Steinerju ni ugotovil nepravilnosti, zato policiji in tožilstvu ni naznanil sumov kakršnih koli kaznivih dejanj.

Preberite še:
Škof Saje v primežu Janševe Udbe #kolumna

Anonimka kot izgovor za brskanje

Toda pri tem je ključno vprašanje, zakaj so se na uradu sploh lotili Steinerja. Poročali smo že, da se je spomladi 2021 z Žugljevim prihodom na čelo urada radikalno spremenil način delovanja te institucije. Urad je tako zgolj leta 2021 na lastno pobudo odprl kar 18 zadev. Za primerjavo: leta 2020 sta bili takšni zadevi le dve. Pred Žugljem je postopke začenjal, ko je prejel obvestila policije, finančne uprave ali druge institucije, pod njim pa, ko je prejel anonimko.

Pri tem iz anonimke, uperjene proti Steinerja, ni mogoče razbrati konkretnejših sumov kaznivih dejanj. V veliki večini gre za splošne očitke, ne pa za navajanje kakšnih sumljivih poslov ali transakcij, pri katerih bi šlo za pranje denarja, z njim povezana kazniva dejanja ali financiranje terorizma.

Je torej Žugljev urad tudi v primeru Steiner anonimko zgolj izkoristil zato, da je lahko "odprl" njegove račune? Znano je, da lahko podatki z bančnega računa tistemu, ki jih pridobi, razkrijejo domala vse informacije o imetnikovem življenju. Kot taki so lahko priročni za različne oblike pritiska – in izsiljevanje.

V Šircljevem predlogu zakona o igrah na srečo so bile tudi rešitve, pisane na kožo avstrijski multinacionalki Novomatic, ki je imela takrat zelo dobre zveze v SDS.
V Šircljevem predlogu zakona o igrah na srečo so bile tudi rešitve, pisane na kožo avstrijski multinacionalki Novomatic, ki je imela takrat zelo dobre zveze v SDS.
STA

Preberite še:
Vse o aferi slovenski Watergate: komu so gledali v bančne račune

Napad SDS na Športno loterijo

Za razumevanje početja urada se je tako treba vrniti v avgust 2021, v čas zadnje Janševe vlade, ko je luč sveta ugledala novela zakona o igrah na srečo. Predlog je pripravilo ministrstvo za finance, ki ga je vodil Andrej Šircelj (SDS). Ključno vlogo pri tem naj bi imela tedanja vodja pravne službe Nina Marin, prijateljica in nekdanja sodelavka Francija Matoza, dolgoletnega Janševega odvetnika. Ta je v času prejšnje vlade veljal za enega ključnih kadrov v državnem gospodarstvu.

Novela zakona bi ukinila dolgoletno vladavino Loterije Slovenije in Športne loterije pri prirejanju loterijskih iger in športnih stav. Zaradi prihoda tujih ponudnikov na slovenski trg bi izgubila velik del prometa, kar bi ogrozilo njun obstoj. Šlo je za enak predlog, ki ga je že leta 2018 predlagal tedanji poslanec SMC Branko Zorman. To je storil brez vednosti svoje stranke, a so ga pri tem podprli v SDS.

V predlogu zakona iz leta 2021 so bile tudi spremembe, ki so bile pisane na kožo avstrijski igralniški družbi Novomatic. Tako bi se po novem povečalo število dovoljenih avtomatov v igralnih salonih, na voljo pa bi bilo več dovoljenj za igre v živo.

Po pričevanjih več virov je takrat za Avstrijce lobiralo več ljudi, tako ali drugače povezanih s SDS. Med njimi tudi Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze v Celovcu, ki je dolgoletni Šircljev prijatelj, in Borut Petek, nekdanji tajnik v Janševem kabinetu, ki v zadnjih letih deluje kot poslovni svetovalec.

/
/
Marko Vavpotič

Preberite še:
Brskali po računih šefa Save, ki jo je kupoval Orbanov zet

Steiner: Nadaljnje korake prepuščam pravni državi

Eden najvidnejših nasprotnikov teh sprememb je bil prav Steiner, do novembra 2021 član uprave Športne loterije, ki jo je takrat vodil Edvard Kolar. Tudi sam je danes prepričan, da se je pod lupo Žugljevega urada znašel zaradi branjenja interesov Športne loterije in nasprotovanja novemu zakonu o igrah na srečo, ki ga je poskušala sprejeti prejšnja Janševa vlada. 

Očitke iz anonimke je Steiner zanikal. "Navedbe v anonimnih pismih, če se smatrajo za relevantne, je mogoče preveriti na več načinov. V konkretnem primeru se že z osnovnim preverjanjem pokaže, da navedbe niso resnične. Glede na to lahko primernost in sorazmernost ukrepov, ki so bili uvedeni v tem primeru oceni tisti, ki se je zanje odločil," nam je pojasnil Steiner.

"Morebitne nadaljnje korake prepuščam mehanizmom pravne države Republike Slovenije, v katere še vedno verjamem," je še dodal Steiner.

So uslužbenci urada za preprečevanje pranja upali, da bodo prek preiskave proti Steinerju prišli tudi morebitnih obremenilnih informacij o Aleksandru Čeferinu?
So uslužbenci urada za preprečevanje pranja upali, da bodo prek preiskave proti Steinerju prišli tudi morebitnih obremenilnih informacij o Aleksandru Čeferinu?
M24.si

Preberite še:
Državni udar na uradu, ki je vohljal za šefi medijev

Komaj so ji podaljšali koncesijo

Tedanji vladajoči koaliciji, ki v državnem zboru ni imela več večine, sicer ni uspelo pravočasno sprejeti novega zakona o igrah na srečo. Opozicijske stranke so marca 2022 o tem zahtevale posvetovalni referendum, kar bi odločanje zamaknilo v čas po volitvah. V SDS so bili zato prisiljeni priznati poraz in od zakona odstopiti.

Še pred tem pa so imeli na Športni loteriji velike težave pri novem podaljšanju koncesije za igre na srečo. Ta se je iztekla zadnji dan junija 2021. Čeprav gre običajno za formalnost, Janševe vlade niso mogli prepričati, da jim prižge zeleno luč. Tudi pri tem je v imenu države oziroma ministrstva nastopala Nina Marin.

Na koncu je Športni loteriji vendarle uspelo izboriti podaljšanje. To se je po naših informacijah zgodilo konec junija 2021, dva dni pred iztekom, ko je bil Janša v Bruslju, sejo vlade pa je vodil Matej Tonin (NSi). Kot zanimivost: tri mesece pozneje, septembra 2021, je Športna loterija začela sodelovati z odvetniško pisarno Ketiš, Janžekovič in partnerji, ki v številnih postopkih zastopa Roka Snežiča. Pri njej je naročila strokovno mnenje glede organizacije nezakonitih iger na srečo.

Preberite še:
Janševi izbranci pred volitvami iskali račune šefa Pop TV