Želeli zaslužiti z domom za starejše, zdaj bi ga prodali državi

Trgovanje z zasebnimi domovi za starejše: kako je minister Janez Cigler Kralj koncesijo za dom za starejše dal gradbincu, ki ga zdaj nima komu prodati?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 24. 1. 2023, 05:55


Janez Cigler Kralj 5
Ministrstvo za delo je v času, ko ga je vodil Janez Cigler Kralj, podelilo koncesije za gradnjo zasebnih domov za starejše. Zdaj jih imetniki prodajajo naprej.
Primož Lavre

V Sloveniji na posteljo v domu za starejše trenutno čaka že več kot 14.500 ljudi. To je enako številu prebivalcev občine Litija. Nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj se je težavo odločil rešiti z novimi posteljami v zasebnih domovih, kjer varovanci za enako oskrbo plačujejo višje cene. Odobril je 24 koncesij za gradnjo novih domov, ki bi morali sprejeti 2.400 varovancev. 

Številni investitorji so v teh načrtih videli priložnost za lahek zaslužek. Že novembra lani smo razkrili, da se s koncesijami, ki so jih pridobili zasebniki, na veliko trguje. Toda nekateri so že ugotovili, da so se ušteli. Zdaj na pomoč kličejo državo. 

Zgradili dom, a kupca zanj ni

Eden od teh je gradbeno podjetje GIC Gradnje iz Rogaške Slatine, ki je v lasti Ivana Cajzka, v zadnjih letih pa ustvarja rekordne rezultate. Njegova družba Dom upravljanje se je leta 2020 uspešno prijavila na prvi razpis, ki so ga objavili na ministrstvu za delo. Zbrala je največ točk med vsemi in tako prišla do koncesije za 150 mest v domu starejših v Vrtojbi, kraju tik ob italijanski meji. 

DUTB je dolgo časa iskala kupca za nepremičnino v Vrtojbi. Našla ga je šele po tem, ko je ministrstvo za delo razpisalo koncesije za dome za starejše.
DUTB je dolgo časa iskala kupca za nepremičnino v Vrtojbi. Našla ga je šele po tem, ko je ministrstvo za delo razpisalo koncesije za dome za starejše.
DUTB

Načrt Cajzkove ekipe je bil preprost. Od zdaj že nekdanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, so kupili nesojeni socialni center v Vrtojbi, ki je skoraj desetletje prazen sameval. Objekt so nato preuredili v dom za starejše. Po naših informacijah ga je družba GIC Gradnje še pred vselitvijo prvih oskrbovancev želela prodati avstrijski skupini SeneCura, ki že nekaj let osvaja slovenski trg. V tem primeru bi iz projekta izšla z visokim dobičkom.

Toda posel jim očitno ni šel po načrtih. Zdaj Cajzkova ekipa zadnjo rešitev vidi v državi, saj jo nagovarja, naj od njih odkupi nasedlo investicijo. 

Preberite še:
Tako trgujejo z dovoljenji za gradnjo domov za starejše

Dom v Vrtojbi ponujajo državi 

Prejšnji teden so tako ministrstvo za delo, ki ga vodi Luka Mesec, obiskali predstavniki podjetja GIC Gradnje. Glavna tema pogovorov je bil nov dom v Vrtojbi. "Ker s strani ostalih koncesionarjev ni interesa za prevzem doma so (v GIC Gradnjah, op. a.) predlagali, da država odkupi predmetni dom zaradi zagotovitve novih posteljnih kapacitet v javni mreži," so z ministrstva sporočili o vsebini sestanka, ki so ga prijavili kot lobistični stik.

Ivan Cajzek je v gradnji domov za starejše videl veliko poslovno priložnost, a se je pri tem uštel.
Ivan Cajzek je v gradnji domov za starejše videl veliko poslovno priložnost, a se je pri tem uštel.
Bobo

Kot smo neuradno izvedeli, so zaposlenim na ministrstvu razložili, da so bili od samega začetka predvideni le kot nekakšni posredniki, ki bi od države pridobili koncesijo in zgradili dom na ključ, tega pa prodali dejanskemu upravitelju domov za starejše. S tem poslom namreč sami nimajo veliko izkušenj. 

Toda zapletlo se je, ker jim končnega kupca ni uspelo najti. Od posla so namreč očitno odstopili tudi Avstrijci, ki jim je Cajzek leta 2020 že prodal Sončni dom, edini dom starostnikov v Mariboru s koncesijo. Dom v Vrtojbi jih ne zanima več zaradi spremenjenih razmer na trgu. Ali so se predstavniki GIC Gradenj na ministrstvu pogovarjali tudi o ceni, po kateri bi bili pripravljeni prodati dom in drugih podrobnostih posla, za zdaj ni znano. Za dodatna pojasnila bomo ministrstvo zaprosili danes. Koncesija sicer predvideva, da mora dom najpozneje s 1. marcem začeti z obratovanjem.

Iz bilanc družbe Dom upravljanje za leto 2021 je razvidno, da je do takrat v projekt nakupa objekta v Vrtojbi in njegove preureditve vložila več kot pet milijonov evrov. Za toliko se je tudi zadolžila. Po zadnjih podatkih ima pri Unicredit banki najeto 5,5 milijona evrov visoko posojilo, na katerega plačujejo obrestno mero v višini trimesečnega euriborja z 2,3-odstotnim pribitkom. Družba ga je najela konec lanskega leta, poplačati pa ga mora do leta 2037.

Preberite še:
Razkrivamo, kdo vse si obeta milijone od domov za starejše

Jim je ministrstvo na razpisu pogledalo skozi prste? 

Medtem ko Cajzkova ekipa državo prepričuje, naj od njih odkupi nasedlo investicijo, se postavljajo vprašanja o tem, kako je njegova družba sploh prišla do koncesije za dom v Vrtojbi. Ko je zmagala na razpisu, namreč sploh še ni bila lastnik nepremičnine, ki jo je nato preuredila v dom starejših:

1) Ministrstvo je razpis objavilo junija 2020, rok za oddajo ponudb pa se je iztekel v začetku oktobra istega leta.

Družba Dom upravljanje je nepremičnino v Vrtojbi uradno kupila šele julija 2021, več mesecev po zmagi na javnem razpisu.
Družba Dom upravljanje je nepremičnino v Vrtojbi uradno kupila šele julija 2021, več mesecev po zmagi na javnem razpisu.
Zemljiška knjiga

2) Informacija o tem, da bo DUTB objekt prodala družbi Dom upravljanje, je v javnosti zaokrožila konec septembra 2020. Toda pogodba je bila dejansko podpisana šele maja 2021, do preknjižbe lastništva pa je prišlo dva meseca pozneje.

3) Kljub temu so na ministrstvu njeno vlogo odobrili že februarja 2021.

Gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno konec leta 2021, prijava začetka gradnje je bila 1. aprila lani, uporabno dovoljenje za objekt pa je bilo izdano konec decembra.
Gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno konec leta 2021, prijava začetka gradnje je bila 1. aprila lani, uporabno dovoljenje za objekt pa je bilo izdano konec decembra.
PIS

Družba Dom upravljanje je največ točk zbrala tudi zaradi tega, ker naj bi kot ena redkih prijavljenih že imela v rokah pravnomočno gradbeno dovoljenje. Posledično je dobila dodatnih deset točk in zbrala skupno 95 točk. Drugi najbolje uvrščeni jih je zbral 88. 

Toda iz javno dostopnih virov je razvidno, da je bila v začetku leta 2020, še pred objavo javnega razpisa, ko je bil objekt še v lasti DUTB, izdana sprememba in dopolnitev gradbenega dovoljenja, ki je postala pravnomočna marca 2021. Gradbeno dovoljenje za DSO Vrtojba je bilo izdano šele novembra 2021, pravnomočno pa je postalo mesec dni pozneje. Torej kar deset mesecev po velikem uspehu na javnem razpisu.

Od ptujskega doma upokojencev hočejo še 1,5 milijona evrov

Dom starejših v Vrtojbi ni edina nasedla investicija podjetja GIC Gradnje. To ima velike težave tudi pri izgradnji nove, šeste enote ptujskega doma upokojencev v Žabjeku, ki jo bodo zgradili za dobrih 15 milijonov evrov, a že pričakujejo dodatno plačilo na račun podražitve materialov. 

"Kot sami veste, se na trgu vse skupaj draži, vsi materiali, ki jih tudi mi vgrajujemo. so se enormno podražili, tudi za več kot polovico tekom naše gradnje in tudi mi smo primorani te materiale plačevati dražje," je pred dnevi za nacionalno televizijo povedal Matej Babič iz podjetja GIC Gradnje. Kolikšen je znesek zahtevanega dodatnega plačila, ne razkrivajo. Neuradno naj bi šlo za 8- do 10-odstotno podražitev, torej za skoraj 1,5 milijona evrov. Direktorica Ptujskega doma upokojencev Vesna Šiplič Horvat je prepričana, da je podražitev neutemeljena. O finančnem nesoglasju bo tako odločala posebna skupina za reševanje spora. 

Pogodba je bila sicer podpisana marca lani. Podjetje GIC Gradnje pa je za podizvajalca pri gradbenem projektu izbralo družbo Pomgrad.