Zdravko Počivalšek napovedal tožbo proti necenzurirano.si

Deset tisoče evrov proračunskega denarja odvetnici Nini Zidar Klemenčič in odvetniku Matevžu Lobniku za obrambo Zdravka Počivalška.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 23. 2. 2021, 14:45


zdravko počivalšek
Zdravko Počivalšek napoveduje tožbe proti necenzurirano.si in drugim medijem, ki so poročali o njegovi vlogi pri poslih z zaščitno opremo.
STA

Teden dni po tem, ko smo prvi razkrili dejansko vsebino revizije računskega sodišča o poslih z zaščitno opremo med prvim valom epidemije, je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek napovedal vložitev tožbe proti medijem. 

Očita jim širjenje "laži in manipulacije" v zvezi s poročilom. "Zato bom poleg zahtev za popravke vložil tudi tožbe proti medijem, ki jih širijo," je danes prek družbenih omrežij Twitter in Facebook sporočil Počivalšek, sicer prvi osumljeni v preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in specializiranega državnega tožilstva zaradi suma kaznivih dejanj pri nabavi Geneplanetovih ventilatorjev. Medtem ko sam skuša javnost ves čas prepričati, da ga poročilo ne obremenjuje, iz revizije izhaja, da je imelo ministrstvo za gospodarstvo ključno vlogo v poslih z dobavo zaščitne opreme. Sam Počivalšek ali njegovi ljudje so imeli glavno besedo v postopkih nabav, čeprav za to niso imeli nobenih pristojnosti, vso odgovornost pa so prelagali na zavod za blagovne rezerve.

Ne le, da že dolgo ni bilo revizije računskega sodišča, ki bi dvignila toliko prahu. Tokratni postopek je edinstven še zaradi enega razloga. Počivalšek je namreč prvi minister, ki mu v pravni bitki proti računskemu sodišču in očitno tudi proti novinarjem pomaga kar njegovo ministrstvo. Za to je najelo dva odvetnika, Nino Zidar Klemenčič in pred tem še Matevža Lobnika, ki ju tudi plačuje. 

Kot so nam pojasnili na ministrstvu, so z Nino Zidar Klemenčič sklenili naročilnico v višini 36.600 evrov proračunskih sredstev (skupaj z DDV). Podpisal jo je vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Mitja Močnik. Pred izdajo predloga poročila, ki bo v kratkem javno, je bilo na računskem sodišču več razčiščevalnih sestankov. Revidiranci, torej vlada, zavod za blagovne rezerve, gospodarsko, obrambno in zdravstveno ministrstvo, so dajali pripombe na prve ugotovitve računskega sodišča. V imenu ministrstva za gospodarstvo in zavoda je na te sestanke hodila kar Nina Zidar Klemenčič. Odvetnico so najeli, čeprav ves čas zatrjujejo, da pri nabavah zaščitne opreme ni bilo nepravilnosti. 

Nina Zidar Klemenčič je v imenu ministrstva za gospodarstvo in zavoda za blagovne rezerve hodila na sestanke na računsko sodišče.
Nina Zidar Klemenčič je v imenu ministrstva za gospodarstvo in zavoda za blagovne rezerve hodila na sestanke na računsko sodišče.
STA

Preberite še:
To so ugotovitve o Počivalšku, zaradi katerih SDS ruši Vesela

Računsko sodišče: redko videna praksa

Do zdaj se še nikoli ni zgodilo, da bi ministrstvo kot revidiranec na sestanek z državnimi revizorji prišlo z odvetniki. "Razščiščevalnih sestankov so se v primeru treh revidirancev udeležili tudi odvetniki, skupaj s predstavniki revidirancev. S takšno prakso se srečujemo izjemno redko, zlasti pa ni običajna pri vladnih uporabnikih državnega proračuna," so pojasnili na računskem sodišču, ki ga vodi Tomaž Vesel. Po naših informacijah je Zidar-Klemenčičeva na teh sestankih zahtevala tudi izločitev vrhovne državne revizorke Nataše Musar Mišelić.

"Predmet naročila je strokovna pomoč pri pripravi izpodbijanja razkritij in pojasnil k razkritjem ter na osnutek revizijskega poročila Računskega sodišča glede učinkovitosti nabave zaščitne in medicinske opreme ter zastopanje na razčiščevalnih sestankih na Računskem sodišču," so potrdili na ministrstvu.

Če bo Zdravko Počivalšek uresničil svojo napoved, bo drugi, ki bo tožil necenzurirano.si v dobrem letu dni obstoja našega medija. Pred njim je to storil Rok Snežič, Janšev svetovalec za področje davkov, ki je proti trem našim novinarjem skupaj vložil 39 tožb zaradi domnevne razžalitve in žaljive obdolžitve. 

Imajo 11 pravnikov, a rabijo še odvetnike

Zakaj so se torej na ministrstvu, kjer imajo v pravni službi zaposlenih enajst ljudi, odločili najeti odvetnico? "V prvi vrsti gre pri reviziji Računskega sodišča glede nabave zaščitne in medicinske opreme za zelo kompleksno zadevo, s katero se pravniki, zaposleni na ministrstvu ne ukvarjajo, niti nimajo takšnih znanj. Prav tako gre za dolgotrajen postopek, v katerem je bilo potrebno natančno preučiti veliko količino dokumentacije in zakonskih predpisov ter pripraviti celovit odziv, česar na ministrstvu, zaradi pojava epidemije, priprave protikoronskih paketov, organizacije dela od doma, ni bilo možno učinkovito opraviti," odgovarjajo na ministrstvu.  

V zadnjih dneh naj bi Počivalškovi svetovalci na Nino Zidar Klemenčič usmerjali tudi medije, ki so poročali o reviziji računskega sodišča. Mimogrede: med majem lani in januarjem letos je Zidar-Klemenčičeva dobila 29.000 evrov finančne pomoči zaradi epidemije, prek ministrstva za finance pa še 2200 evrov podpore za brezposelne in invalide ter 1100 evrov pomoči ob naravnih nesrečah.

Zdravko Počivalšek je bil ključni človek v dogovorih o dobavi in plačilih ventilatorjev podjetju Geneplanet.
Zdravko Počivalšek je bil ključni človek v dogovorih o dobavi in plačilih ventilatorjev podjetju Geneplanet.
x

Dokazil o plačilu odvetnika Počivalšek ni poslal

Že lani pa je ministrstvo za gospodarstvo pogodbo za odvetniške storitve sklenilo tudi z odvetnikom Matevžem Lobnikom. Njena vrednost je bila 7.320 evrov skupaj z DDV. Predmet pogodbe je bilo opravljanje odvetniških storitev v zvezi s pregledom zaprosila za predložitev dokumentov in pravnim svetovanjem ter pomočjo pri sestavi odgovorov za Računsko sodišče. 

Toda pozor: prvotno pogodbo z odvetnikom Lobnikom je podpisal kar sam Počivalšek, kar so nam potrdili tudi na ministrstvu. Tega namreč po naših informacijah ni želel storiti nihče od drugih uslužbencev. Odvetnik Lobnik je lani od ministrstva skupaj prejel dobrih 13.000 evrov sredstev, saj so k osnovni pogodbi sklenili še dodatek. Podpisal ga je državni sekretar Simon Zajc. Predmet dodatka k pogodbi je pravna pomoč in svetovanje pri sestavi odgovorov za Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Med hišno preiskavo kriminalistov NPU je sicer Počivalška zastopal odvetnik Urban Vrtačnik. Na ministrstvu višine stroškov, ki jih je Počivalšek do zdaj plačal za zastopanje v predkazenskem postopku, ne razkrivajo. "Stroški odvetnika v predkazenskem postopku so stroški Zdravka Počivalška kot fizične osebe in jih ne krije Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, zato vam teh podatkov ne moremo posredovati," so nam pojasnili. Prav tako nam niso posredovali dokazila, da je Počivalšek te odvetniške stroške res plačal. Z dokazovanjem stroškov odvetniških storitev pred komisijo za preprečevanje korupcije in državnim tožilstvom je imel svojčas težave že Janez Janša.

Kaj o Počivalšku piše v poročilu računskega sodišča

V nadaljevanju objavljamo posamezne izseke iz poročila Računskega sodišča, ki razgaljajo vlogo ministra Zdravka Počivalška pri nabavi zaščitne opreme: