Zaradi veseljačenja v Litiji ostali brez zobozdravnikov

Medtem ko zdravniške ekipe v bolnišnicah na vrhuncu epidemije s težavo borijo z novim koronavirusom, se nekateri zdravniki, ki bi se morali najbolj odgovorno obnašati, očitno požvižgajo na zdravstvene ukrepe.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 13. 1. 2021, 15:05


zobozdravnik, koronavirus
/
STA

V zdravstvenem domu Litija so po naših neuradnih informacijah v ponedeljek kljub prepovedi zbiranja imeli rojstnodnevno zabavo. Potekala naj bi v službenem ordinacijskem času v skupni sobi zdravstvenega doma, udeležili pa naj bi se je zaposleni iz zobozdravstvenega oddelka. Kmalu zatem so ugotovili, da je bila na njej prisotna tudi zaposlena, ki je bila pozitivna na testu za covid-19. Ker prisotni niso nosili zaščitnih mask, so bili vsi poslani v karanteno.

Zaradi potencialne okužbe z novim koronavirusom so v zdravstvenem domu za deset dni zaprli vseh šest ambulant, tako da je brez zobozdravstvene oskrbe ostal pomemben del občine Litija z okolico. Po naših informacijah je v karanteni vseh pet zobozdravnikov, ki imajo po zadnjih podatkih več kot 6500 pacientov. To so Aleksandar Kostić, Vasilije Stoilovski, Georg Bolis, Tina Slivar in Eva Kržišnik. Za več kot teden dni so odpovedani vsi termini. Obisk dežurnega zobozdravnika koncesionarja pa je možen zgolj v nujnem primeru, torej ko so bolečine neznosne.

Obvestilo, ki so ga pred kratkim objavili na spletni strani Zdravstvenega doma Litija.
Obvestilo, ki so ga pred kratkim objavili na spletni strani Zdravstvenega doma Litija.
Zdravstveni dom Litija

Informacije, da so morali zaradi rojstnodnevne zabave zapreti celotni zobozdravstveni oddelek, direktorica zdravstvenega doma Jožefa Kežar ni ne potrdila ne zanikala. Ali bodo zaradi dogodka, ki predstavlja očitno kršitev epidemioloških navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kakorkoli ukrepali proti tem zaposlenim? "V tem trenutku pregledujemo vsa relevantna dejstva in bomo glede na izsledke uvedli ustrezne postopke," je odgovorila za necenzurirano.si. 

Ravno na dan rojstnodnevne zabave v zdravstvenem domu je bilo sicer v občini Litija, ki ima nekaj več kot 15.300 prebivalcev, uradno največ, kar 216 aktivnih okužb. 

"V izogib širjenja okužbe na paciente in med zaposlenimi smo v dogovoru z dežurnim epidemiologom zaposlene v zobozdravstveni dejavnosti preventivno napotili v karanteno in jih danes že prvič testirali," je dodala Kežarjeva. Sledijo vsem predpisanim postopkom NIJZ in ministrstva za zdravje, da se zaposleni čim prej vrnejo na delovno mesto.