Zaradi dolgov čez noč prodan športni center pod Kamniškimi Alpami

Zakaj je športno-gostinski kompleks v Mengšu nenadoma zašel v težave in kdo je njegov novi lastnik? Poti vodijo v Srbijo.

Avtor: Tomaž Modic
sreda, 18. 7. 2018, 10:06


Necenzurirano prenos
Center Harmonija
Harmonija

Center Harmonija v Mengšu, znano prizorišče za športne igre in piknike, v okviru katerega delujeta tudi hotel in center dobrega počutja, je v velikih finančnih težavah.

Zaposleni v kompleksu, ki na letni ravni ustvari več kot 1,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, so sredi prejšnjega meseca presenečeno ugotovili, da na bančnih računih ni več nobenih denarnih sredstev.

Po dostopnih podatkih jih je s sodno izvršbo zasegla banka Sparkasse, ki ima na nepremičnini v Mengšu vpisano večmilijonsko hipoteko. Ali so zamudili s plačilom obroka posojila, še preverjamo.

V finančne težave je center Harmonija zašel vsega nekaj mesecev po spremembi lastništva.

Center Harmonija
Center Harmonija
Harmonija

Po šestih mesecih spet novi lastnik

Ljubljanski podjetnik Miloš Junkar, ki je leta 2006 kupil športno-gostinski kompleks, ga celovito obnovil in mu pod novim imenom povrnil nekdanji ugled, se je konec lanskega leta odločil za njegovo prodajo Gregorju Mihelaku.

"Želel sem se umakniti iz Mengša in se posvetiti drugim projektom. Že leta 2014 sem Harmonijo oddal v najem Gregorju Mihelaku, ki je nato izrazil še interes za nakup objekta," je pojasnil Junkar, ki se zdaj ukvarja s ponujanjem talnih oblog za športne površine.

Mihelak je center Harmonija prenesel na svoje podjetje GM Skupina in pri banki Sparkasse najel nekaj več kot dva milijona evrov dolgoročnega posojila.

Toda že v začetku spomladi so se pojavile likvidnostne težave, ki so v zadnjih tednih dosegle vrhunec. Prejšnji teden pa se je Mihelak odločil, da se umakne iz lastništva centra.

Center Harmonija
Center Harmonija
Harmonija

Slovensko-makedonski podjetnik, ki je prevzemal Polzelo

Prodal ga je Blažu Davidovskemu, slovenskemu podjetniku makedonskega rodu. Znan je tudi kot rokoborec, ki je ta šport iz Makedonije pripeljal v Pomurje.

Blažo Davidovski se je ukvarjal z uvozom konzervirane zelenjave in vin iz Makedonije. Imel je franšizo za Polzeline prodajalne, pred desetletjem pa je bil eden od interesentov za nakup tovarne nogavic.

Polzela, nogavice
Polzela, nogavice
STA
V zadnjih letih je bil vpleten v več domnevno spornih zgodb, dve njegovi slovenski podjetji pa sta že končali v stečaju.

Kakšne načrte ima s kompleksom v Mengšu in kako je financiral nakup, ni znano. Nakup centra Harmonija je sicer opravil prek svojega podjetja Finlogistik s sedežem v Beogradu.

Srbi zahtevajo 200 tisoč evrov

Do prodaje centra Harmonija je po dostopnih podatkih prišlo le dan po tem, ko je okrajno sodišče v Domžalah izdalo sklep o izvršbi zoper Mihelaka in začelo rubež njegovega osebnega premoženja.

Predlagalo ga je podjetje Spletni kralj iz Ajdovščine, ki od Mihelaka terja okoli 200 tisoč evrov. Njegov lastnik je Srb Željko Marinković, sedež pa ima na istem naslovu kot podjetje Center Harmonija. Tega je od Junkarja maja letos odkupila Srbkinja Ivana Spasov Milovanović.

V kakšnem poslovnem razmerju je Spletni kralj s centrom Harmonija, ni znano. Mihelak za komentar ni bil dosegljiv.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net