Zakaj tuje upnike vse bolj skrbi TEŠ6

Neuspela izdaja obveznic je očitno le vrh ledene gore težav, ki jih ima Holding Slovenske elektrarne zaradi investicije v TEŠ6. Dokumenti razkrivajo, da so se tega začeli zavedati tudi tuji upniki.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 31. 3. 2016, 07:39


sedež HSE
HSE
STA

Samo letos HSE zapade za več kot dvesto milijonov evrov posojil. Pri tem še vedno ni jasno, kje bo našel vire za njihovo poplačilo in koliko ga bodo ti stali. Na težak likvidnostni položaj Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), največjega mlinskega kamena HSE, zdaj odkrito opozarjajo tudi tuji upniki.

HSE: Ni razlogov za preplah. Mar res ne?

Po prvotnih načrtih, ki so jih v TEŠ in HSE predložili mednarodnim financerjem in državi, bi morala elektrarna posojila, najeta za gradnjo 1,43 milijarde evrov vredne naložbe, že od lani odplačevati z ustvarjenimi dobički.

Toda realnost je povsem nasprotna. TEŠ bo zaradi podražitev projekta in rekordno nizkih cen električne energije po lanskem zagonu že do leta 2018 skupaj ustvarila več kot 210 milijonov evrov izgube. To pomeni, da bo moral denar za vračanje posojil najti HSE, edini lastnik TEŠ, kar močno načenja njegov finančni položaj.

Medtem ko v HSE zatrjujejo, da razlogov za preplah ni, dokumenti, ki smo jih pridobili, kažejo drugačno sliko.

Poceni posojilo poplačali z dražjim

Kot je znano, so se v HSE za izdajo obveznic odločili, ker so skušali s zbranim denarjem poplačati relativno drago kratkoročno posojilo, najeto v začetku leta. Z njim je holding, ki ga vodi Blaž Košorok, vrnil 110 milijonov evrov vredno posojilo, ki ga je leta 2011 najel pri Evropski investicijski banki (EIB). Tega je TEŠ dobil pod zelo ugodnimi pogoji, zavaroval pa ga je z garancijo petih tujih bank.

Ta garancija je zapadla januarja 2016, banke pa je, kot so zatrdili na HSE, pod istimi pogoji niso želele podaljšati. S tem se je finančna konstrukcija projekta TEŠ6 čez noč spet porušila, saj je posojilo EIB ostalo brez zavarovanj. V HSE so jo neuspešno skušali zapreti s poizkusom zadolžitve na obvezniških trgih. Ta je propadel zaradi previsokih pribitkov, ki so jih zahtevali potencialni upniki.

Upniki HSE nezadovoljni z informacijami o TEŠ6

Ključno vprašanje je, zakaj so se tuje banke umaknile iz posla. V HSE poudarjajo, da so se tako odločile zaradi "različnih razlogov", med drugim tudi zaradi umikanja s trgov, in da so v TEŠ garancijo želeli podaljšati.

Toda temu očitno ni bilo v celoti tako. Dopis, ki ga je italijanska banka Intesa Sanpaolo kot agent konzorcija bank v začetku oktobra poslala v Šoštanj, tako razkriva dvoje. Prvič, da tuje banke garancije v resnici niso želele podaljšati tudi zaradi številnih negotovosti, povezanih s TEŠ6. Te so izhajale tudi iz nepopolnih informacij, ki so jih dobivale o stanju okrog TEŠ.

Banke skrbela tudi likvidnost TEŠ

In drugič, da so iz HSE že septembra lani banke kar sami obvestili, da jih podaljšanje garancij in s tem posojila EIB ne zanima, saj da imajo na voljo "druge finančno učinkovitejše alternative", med njimi tudi obveznice. To posledično pomeni, da so šli v HSE zavestno v tvegano igro, ki se jim za zdaj ni izšla. Relativno poceni posojilo EIB so namreč poplačali s precej dražjim, tega pa jim nato ni uspelo refinancirati s cenejšimi viri.

Iz dopisa je jasno razvidno, da so se bile tri od petih bank (Intesa Sanpaolo, Societe Generale in Unicredit) na načelni ravni pripravljene pogovarjati o podaljšanju garancije, a so HSE oziroma TEŠ že kmalu prižgale rdečo luč.

Razlog? "Obvestili smo vas, da kreditnim odborom ne moremo dati predloga s pozitivnim mnenjem zaradi negotovosti, povezane s poslabšanjem razmer na (energetskih, op. a.) trgih (…) in negotovosti glede kratko- in srednjeročne likvidnosti (TEŠ, op. a.)," so zapisali v Intesi Sanpaolo.

HSE in TEŠ kršila obveznosti iz kreditnih pogodb

Kar je najpomembneje, med razlogi za to odločitev so v italijanski banki navedli tudi nepopolne informacije, ki da so jih prejemali o TEŠ.

Za kakšne informacije gre, ni težko ugibati. V mesecih pred omenjenim dopisom so namreč v HSE in TEŠ od mednarodnih bank upnic prejeli več opozoril, da so v obeh slovenskih energetskih družbah spregledali svoje obveznosti iz posojilnih pogodb. Šlo je za različne kršitve: od cene premoga, ki je bila višja od tiste iz investicijskih načrtov, do zavez pri finančnih kazalnikih na ravni skupine HSE.

Zmedenost upnikov je bila še bolj razumljiva ob dejstvu, da so iz HSE in TEŠ vladi samo v letu in pol vladi predložili kar tri različice končnega, skupaj že šestega investicijskega načrta za TEŠ6. Tudi dokumenti, ki so jih ob odobritvi posojil potrdili v EIB in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD), tako že nekaj časa ne odražajo dejanskega stanja.

V Šoštanju so se tako pred kratkim odločili nadaljevati z obratovanjem okoljsko spornega bloka 4, ki bi ga morali po prvotnih načrtih že ugasniti.

Vodja nadzornikov Miloš Pantoš je od HSE želel izvedeti, koliko je stalo neuspešno zadolževanje.
Vodja nadzornikov Miloš Pantoš je od HSE želel izvedeti, koliko je stalo neuspešno zadolževanje.
STA

HSE miri: Pri bankah smo sposobni doseči ugodne pogoje

EIB se je izkazala za težavnega upnika. Prav zaradi serijskega kršenja zavez je posojilo TEŠ podražila z 0,6-odstotnim letnim pribitkom. Ker so v HSE očitno ocenili, da jim pogojev, ki so jih dali EIB, ob podaljšanju posojila ne bo uspelo izpolniti, so se odločili mir kupiti z njenim poplačilom.

Toda pri tem so na HSE očitno igrali s kartami, ki jih niso imeli v rokah. Še oktobra lani so – kot je razvidno iz dopisa – tujim bankam in EIB zatrjevali, da so prejeli več ponudb za 300 milijonov evrov vredno dolgoročno financiranje. "Zdi se, da TEŠ nima zadostnih zagotovil tujih bank, s katerimi bi zamenjal obstoječe posojilodajalce," so ugotovili v Intesi Sanpaolo. Njihova ocena se je za zdaj izkazala za pravilno.

"Ocenjujemo, da sta še vedno odprti možnosti, ali najeti dolgoročne bančne kredite ali celo izdati obveznico. V naslednjih tednih bomo ponovno preverili vse predpostavke in se odločili za najustreznejšo možnost," so pojasnili v HSE.

"Pri bankah smo sposobni doseči pogoje zadolževanja, ki bodo ugodni za HSE. Lani smo izboljšali odnose z bankami, uredili pogodbena določila vseh kreditnih pogodb, da ne bo več prihajalo do kršitev zavez, po dveh letih pa bomo imeli letno poročilo, ki ne bo vsebovalo mnenja revizorja s pridržkom," so še dodali na HSE.

Prvi nadzornik HSE: Želeli smo vedeti, pri čem smo

Okoliščine in podrobnosti neuspele izdaje obveznic so zanimale tudi nadzorni svet HSE. Od poslovodstva so nadzorniki, ki jih vodi Miloš Pantoš, v sredo zvečer zahtevali tudi pojasnila o trenutnem finančnem položaju skupine. "Želeli smo vedeti, pri čem smo. Zanimalo nas je tudi, koliko je HSE stalo neuspelo zadolževanje. Zdaj čakamo še na pojasnila bank, ki so sodelovale pri izdaji obveznic," je dejal Pantoš.

Kot so pojasnili na HSE, so skupni stroški znašali okrog pol milijona evrov. Za pridobitev bonitetnih ocen so odšteli 179 tisoč evrov, štiri tisoč evrov manj pa jih je stal najem britanske pravne pisarne Clifford Chance, ki je sodelovala pri pripravi prospekta, skrbnemu pregledu HSE in pogajanjih pri premostitvenem posojilu.

Še 150 tisoč evrov je po oceni HSE znašal strošek "road showa", na katerem je HSE vabil potencialne kupce obveznic, in odvetnikov na strani bank. "Vse navedene izvedene storitve, razen stroškov 'road-showa', bomo lahko uporabili v nadaljnjih postopkih refinanciranja," poudarjajo na HSE.

HSE: Tveganja za unovčitev poroštva države ni

EIB je še vedno največji financer projekta TEŠ6. 440 milijonov evrov vredno posojilo ima zavarovano s poroštvi države. Bi lahko neizdaja obveznic povečala možnost unovčitve tega poroštva? Ne, odgovarjajo na HSE. "Z izjemno skrbnostjo, stalno komunikacijo z bankami in pripravo alternativnih scenarijev financiranja smo to grožnjo, ki je izhajala predvsem iz nedokončane in neustrezne strukture financiranja investicije v TEŠ6, celo minimizirali. Ne pričakujemo novih kršitev pogodbenih zavez," še dodajajo.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net