Zadnji Šabedrov podpis: nova bolnica dražja za štiri milijone evrov

Nove negovalne bolnišnice v Mariboru očitno še lep čas ne bo. V UKC Maribor so za ta projekt izbrali najcenejšega izvajalca, a je vmes poseglo ministrstvo, odločitev razveljavilo in posel zaupalo najdražjemu.

Avtor: Tomaž Modic
sreda, 2. 8. 2023, 05:55


1672834151-strokovzavarovanje-0001-1672834105595
Dva dni pred razrešitvijo se je Aleš Šabeder podpisal pod odločitev, zaradi katere se bo projekt nove negovalne bolnišnice v Mariboru krepko podražil.
Marko Vavpotič

Prejšnji teden je vlada na dopisni seji razrešila direktorja urada za investicije v zdravstvu Aleša Šabedra, ki je bil desna roka zdaj že nekdanjega zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana. Le dva dni prej se je Šabeder podpisal pod odločitev, zaradi katere bo eden največjih projektov UKC Maribor v letošnjem letu dražji za več kot štiri milijone evrov.

Gre za ureditev nove negovalne bolnišnice s 56 posteljami za bolnike v stavbi na Slivniškem Pohorju, iz katere so lani umaknili oddelek za pljučne bolezni. Po številnih zapletih in zamudah so v UKC Maribor v začetku junija za izvedbo gradbenih del izbrali podjetje Makro 5 Gradnje, ki bi zahtevana dela opravilo za 10,7 milijona evrov (z DDV). Zaradi časovne naglice bi z njimi moralo začeti takoj. Vendar se to ni zgodilo.

Tik pred iztekom roka je namreč vmes posegel Šabedrov urad in razveljavil sklep o izbiri zaradi sumov, da izbrani gradbinec ne izpolnjuje razpisnih pogojev. V začetku prejšnjega tedna pa je izdal nov sklep in javno naročilo oddal najdražjemu ponudniku - konzorciju družb Pomgrad, VG5 in GIC Gradnje. Cena? 15 milijonov evrov, kar 40 odstotkov višja od prvotnega zmagovalca.

Zakaj so se na uradu tako odločili? So v UKC Maribor res malomarno preverjali ponudbe in spregledali napake? V podjetju Makro 5 Gradnje so prepričani, da temu ni tako. Kot so napovedali, bodo Šabedrovo odločitev izpodbijali.

Preberite še:
To so krivci, da je mariborska klinika izgubila evropske milijone

V Mariboru izbrali najcenejšo ponudbo

Urad, ki ga je vodil Šabeder, je bil ustanovljen takoj po lanski zamenjavi oblasti. Ena od njegovih ključnih nalog je sodelovanje pri načrtovanju, vodenju in nadzoru nad ključnimi investicijami v zdravstvu. Zadolžen je torej za to, da ne prihaja do zamud in podražitev, ki so bile stalnica v preteklosti. 

V UKC Maribor, ki ga vodi Anton Crnjac, so sprva izbrali najugodnejšega ponudnika.
V UKC Maribor, ki ga vodi Anton Crnjac, so sprva izbrali najugodnejšega ponudnika.
sta

Toda zdaj se dogaja ravno to. Še leta 2021 so na ministrstvu za zdravje ocenjevali, da jih bo ureditev nove negovalne bolnišnica UKC Maribor stala nekaj manj kot devet milijonov evrov. Od tega bi večino denarja dobili iz evropskih skladov. Zdaj kaže, da bo znesek še enkrat višji.

Na javno naročilo, ki so ga v UKC Maribor po pooblastilu Šabedrovega urada objavili decembra lani, so se odzvali trije ponudniki:

- Makro 5 Gradnje, ki je bil pripravljen posel opraviti za 10,7 milijonov evrov z DDV,
- konzorcij podjetij Medicoengineering in Lesnina MG Oprema (14 milijonov evrov) ter
- konzorcij podjetij SGP Pomgrad, VG5 in GIC Gradnje (15 milijonov evrov).

V UKC Maribor so jih preverili in ugotovili, da je Makro 5 Gradnje, ki je oddal najnižjo, tudi izpolnjeval vse pogoje. Ob soglasju urada so tako 1. junija sprejeli odločitev, da bodo s tem podjetjem podpisali pogodbo.

Preberite še:
Spopad za 15-milijonski posel v UKC Maribor

Ko se pritoži najdražji, Šabedrov urad razveljavi izbiro

Toda dva tedna pozneje je prišlo do preobrata. 14. junija je urad preklical sklep o izbiri ponudnika. Mariborski bolnišnici je odredil, da mora ponovno pregledati in oceniti ponudbe. Kaj se je vmes zgodilo? V izbrano ponudbo so vpogledali v Pomgradu. Takoj zatem so Šabedrov urad opozorili, da ponudba podjetja Makro 5 Gradnje ne izpolnjuje referenčnih in tehničnih pogojev. Enako so zdaj ugotovili tudi na uradu.

/
/
Enaročanje

Do nepravilnosti naj bi prišlo pri 314 tisoč evrov vredni opremi kuhinje, ki bi jo kot nominirani podizvajalec zagotovilo podjetje Sistem-Pro. Kot je razvidno iz dokumentacije, ta ni v skladu z "željeno ravnijo oziroma kvaliteto proizvoda". Namesto, da bi bila "delovna površina debeline 1,5 mm in imela okroglo oblikovane noge premera 50 mm", je debelina samo en milimeter, noge pa kvadratne in dimenzij 40 krat 40 milimetrov. Na sortirni mizi bi izdelali tudi košaro za belo posodo s smerjo od leve proti desni namesto zahtevane od desne proti levi.

To je bilo dovolj, da so podjetje Makro 5 Gradnje kljub najugodnejši ponudbi izločili. Konkurent mu je očital še številne druge nepravilnosti, vendar se te niso izkazale za resnične. "Ne strinjam se z argumentacijo urada. Naša ponudba je bila v skladu s katalogom, ki so ga dali v razpisno dokumentacijo in smo se je strogo držali," je izločitev komentiral Igor Hvastja, direktor podjetja Makro 5 Gradnje. Napovedal je pritožbo.

Preberite še:
Nov glavobol za Bešič-Loredana: zdravstveni TEŠ6 na Golniku

Zmagovalna ponudba najdražja, a tik pod ocenjeno vrednostjo

Kljub vsemu do posla v UKC Maribor ni prišel drugi najugodnejši ponudnik - konzorcij podjetij Medicoengineering in Lesnina MG Oprema, ki je bil za milijon evrov cenejši od Pomgrada.

Igor Hvastja, direktor podjetja Makro 5 Gradnje, napoveduje pritožbo.
Igor Hvastja, direktor podjetja Makro 5 Gradnje, napoveduje pritožbo.
STA

Tudi pri ponovnem preverjanju njegove ponudbe so v uradu ugotovili, da ne izpolnjuje razpisnih pogojev. Predložila sta namreč garancijo za resnost ponudbe, ki ne vsebuje naslednjega stavka: "Izdano finančno zavarovanje je brezpogojno in plačljivo na prvi poziv." V prvotni razpisni dokumentaciji te zahteve ni bilo, temveč so jo vključili šele v četrtem popravku v začetku februarja, več kot mesec dni po objavi javnega razpisa.

Na uradu so "glede na jasne določbe dokumentacije v zvezi z oddajo javnega naročila in upoštevaje prakso državne revizijske komisije" ocenili, da te napake ni dopustno naknadno odpravljati. Namesto tega so izbrali edinega še preostalega ponudnika - konzorcij podjetij Pomgrad, VG5 in GIC Gradnje, ki je oddal najdražjo ponudbo.

Ta je bila sicer malo pod ocenjeno vrednostjo oziroma pod vrednostjo, za katero je ministrstvo zagotovilo denar. Celotno vrednost gradbenih, obrtniških in instalacijskih del so ocenili na 15,3 milijona evrov (z DDV), torej dobrih 300 tisoč evrov več od zmagovalne ponudbe.