Spopad za 15-milijonski posel v UKC Maribor

Zakaj so v UKC Maribor za gradnjo negovalne bolnišnice izbrali ponudnika, ki po oceni ministrstva za zdravje ne izpolnjuje razpisnih pogojev? In kdo je v spopadu med ponudniki zdaj prvi favorit za posel?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 26. 6. 2023, 05:55


20210630-01068936
Anton Crnjac (na fotografiji), generalni direktor UKC Maribor, ima vse več težav. Ne samo zaradi postopka razrešitve, ki je že v teku, ampak tudi zaradi zapletov pri projektu negovalne bolnišnice.
STA

V UKC Maribor, drugi največji slovenski bolnišnici, se v zadnjih tednih ubadajo z enim največjih javnih naročil v zadnjih letih. Gre za novo negovalno bolnišnico v stavbi na Slivniškem Pohorju, iz katere so lani umaknili oddelek za pljučne bolezni. V njej bo 56 postelj za bolnike.

Toda pri projektu se zapleta. Najprej so v Mariboru zaradi zamude ostali brez evropskega denarja. Zdaj ga utegne dodatno zavleči še spopad med ponudniki.

V začetku meseca so tako v UKC Maribor končno izbrali izvajalca gradbenih del, podjetje Makro 5 Gradnje, ki bi moralo že v naslednjih dneh začeti z delom. A to se ne bo zgodilo. Tik pred iztekom roka je namreč urad za nadzor, kakovost in investicije pri ministrstvu za zdravje razveljavil sklep o izbiri. Razlog? V UKC Maribor so očitno spregledali, da podjetje Makro 5 Gradnje ne izpolnjuje razpisnih pogojev, zaradi česar naj bi bila odločitev o izbiri nezakonita.

Preberite še:
Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v zdravstvu pa daljše

Velika razlika med najcenejšim in najdražjim

Gradnjo nove negovalne bolnišnice so v Mariboru napovedovali že jeseni 2021, torej v času prejšnje vlade. Javno naročilo so objavili šele decembra lani, zanj pa je urad, ki ga vodi Aleš Šabeder, pooblastil mariborsko bolnišnico. Celotno vrednost gradbenih, obrtniških in instalacijskih del so v UKC ocenili na 15,3 milijona evrov (skupaj z DDV).

Do konca februarja so se prijavili trije ponudniki:

- Makro 5 Gradnje, ki je bil pripravljen posel opraviti za 10,7 milijonov evrov z DDV,

- konzorcij podjetij Medicoengineering in Lesnina MG Oprema (14 milijonov evrov),

- konzorcij podjetij SGP Pomgrad, VG5 in GIC Gradnje (15 milijonov evrov).

Med najugodnejšo in najdražjo ponudbo je bilo torej več kot 40 odstotkov razlike. V UKC Maribor so jih preverili in ugotovili, da je Makro 5 Gradnje, ki je oddal najnižjo, tudi izpolnjeval vse pogoje. Ob soglasju urada so tako 1. junija sprejeli odločitev, da bodo s tem podjetjem podpisali pogodbo.

Predsednik sveta UKC Maribor Aleš Šabeder in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan si že več mesecev prizadevata za zamenjavo generalnega direktorja UKC Maribor.
Predsednik sveta UKC Maribor Aleš Šabeder in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan si že več mesecev prizadevata za zamenjavo generalnega direktorja UKC Maribor.
Marko Vavpotič

Zakaj so razveljavili sklep o izbiri

Toda dva tedna pozneje je prišlo do preobrata. 14. junija je urad preklical sklep o izbiri ponudnika. Mariborski bolnišnici je odredil, da mora ponovno pregledati in oceniti ponudbe.

Kaj se je vmes zgodilo? V izbrano ponudbo podjetja Makro 5 Gradnje so vpogledali v Pomgradu. Takoj zatem so prek odvetnice Vesne Cukrov vložili pobudo za spremembo odločitve o oddaji javnega naročila, saj da ponudba podjetja Makro 5 Gradnje ne izpolnjuje referenčnih in tehničnih pogojev.

V čem natančno je ponudba v nasprotju z razpisnimi pogoji, uradno ni mogoče izvedeti. "Z namenom čim hitrejše uspešne zaključitve postopka javnega naročanja oz. v izogib morebitnemu zahtevku za revizijo, zaradi katerega bi se postopek javnega naročanja lahko podaljšal, je bila sprejeta odločitev, da se odločitev o oddaji tega javnega naročila razveljavi in postopek javnega naročanja vrne v fazo pregleda in ocenitve ponudb," so danes pojasnili na ministrstvu. Katerih pogojev naj izbrani ponudnik ne bi izpolnjeval, niso razkrili. Viri blizu Pomgrada so nam v petek dejali, da "so bile nepravilnosti pri izbrani ponudbi velike".

"Ne vemo, kaj nam očitajo. Nismo še videli uradnega dopisa. Prepričani pa smo, da imamo pravilno ponudbo," pa nam je zatrdil Igor Hvastja, direktor podjetja Makro 5 Gradnje. "Za to ceno lahko korektno izvedemo naročilo," je še dodal.

Igor Hvastja (desno), direktor Makro 5 Gradnje, je v začetku letošnjega leta položil temeljni kamen za nov prizidek zdravstvenega doma v Novi Gorici.
Igor Hvastja (desno), direktor Makro 5 Gradnje, je v začetku letošnjega leta položil temeljni kamen za nov prizidek zdravstvenega doma v Novi Gorici.
STA

Preberite še:
Tako so si radiologi kar med službo zaračunavali dodatne ure

Bo tudi Medicoengineering izpadel?

V preteklosti se je že večkrat zgodilo, da so javni zavodi sami preklicali lastne odločitve pri oddaji javnih naročil. To jim dovoljuje tudi zakonodaja.

A na zaplete na razpisu velja gledati tudi v luči zadnjih dogajanj okrog UKC Maribor. V začetku maja je tako svet bolnišnice, ki ga vodi Šabeder, s tesno večino izglasoval sklep o začetku postopka razrešitve generalnega direktorja Antona Crnjaca, ki naj bi bil blizu NSi, na čelo UKC Maribor pa je prišel v času nekdanjega ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Sejo so spremljali številni zapleti in očitki o nepravilnostih. Kot glavni razlog za menjavo so člani sveta navajali poslovanje UKC Maribor v zadnjih dveh letih.

Če bodo v UKC Maribor pri ponovnem pregledu ponudb ugotovili, da Makro 5 Gradnje res ne izpolnjuje razpisnih pogojev, bo posel zelo verjetno dobil najdražji ponudnik, torej SGP Pomgrad. Ta je namreč kot edini oddal popolno ponudbo, ki je praktično enaka ocenjeni vrednosti del.

Razpisna komisija je tako ugotovila, da drugi najugodnejši ponudnik, podjetje Medicoengineering, ni predložil takšno finančno zavarovanje za resnost ponudbe, ki bi bilo skladno z zahtevami naročnika. Ko je ugotovilo zmoto, jo je podjetje popravilo, vendar so ga v UKC Maribor podučili, da "tovrstne napake glede na jasne določbe dokumentacije in upoštevaje prakso državne revizijske komisije ni dopustno naknadno odpravljati". Ponudba Medicoengineeringa, ki je v lasti Igorja in Tanje Zabret, je bila tako izločena.

Kako posluje podjetje Makro 5 Gradnje (v mio evrov)

/
/
ebonitete.si

Preberite še:
Zdravstveni domovi v težavah, posli z zasebnimi klinikami pa cvetijo

Kdo dobiva posle v zdravstvu

Podjetje Medicoengineering sicer trenutno sodeluje pri večini največjih investicij v slovenskem zdravstvu. V zadnjih treh letih je od ministrstva za zdravje samo ali s partnerji dobilo za več kot 50 milijonov evrov poslov pri gradnji in opremljanju novih zmogljivosti v bolnišnicah.

Samo letos je Medicoengineering dobil štiri večje posle: požarno sanacijo Onkološkega inštituta v Ljubljani (3,7 milijona evrov z DDV), gradnjo negovalne bolnišnice v Novem mestu (10,4 milijona evrov), negovalnega oddelka v Murski Soboti (9,6 milijona evrov) in program oploditve z biomedicinsko pomočjo v porodnišnici v Postojni (1,1 milijona evrov). Zadnje tri bo izvedel s partnerjem, družbo Kolektor Koling.

Vse več dela za javne naročnike ima tudi Makro 5 Gradnje, ki skokovito povečuje obseg poslovanja. V lanskem letu je imel že več kot 80 milijonov evrov prihodkov od prodaje, skoraj trikrat več kot leta 2020. Od tega so mu skoraj polovico prinesli posli z občinami in javnimi zavodi. Veliki met mu je uspel lani, ko je bil izbran za 53 milijonov evrov vredno izgradnjo kopališča Ilirija v Ljubljani.