Vroči posli s hitrimi testi "mariborskega župana v senci"

Kako se je nekdanji vplivni svetovalec iz Maribora, za katerim je ostalo pogorišče in neporavnani dolgovi, prebil med favorite za dobavo hitrih testov.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 1. 6. 2021, 05:55


Marko Kovačič
Marko Kovačič, nekdanji vplivni svetovalec, ki je v Mariboru odpiral vrata kitajskim vlagateljem, je zdaj tik pred tem, da dobi velik posel s tamkajšnjimi javnimi zdravstvenimi zavodi.
STA

Medtem ko se spomladanski val epidemije covid-19 že nekaj časa umirja, se bolnišnice in zdravstveni domovi pripravljajo na novi val covid poslov. Kupujejo predvsem hitre antigenske teste, kjer v ospredje stopa nov igralec. To je Marko Kovačič, ki je bil najtesnejši sodelavec bivšega mariborskega župana Andreja Fištravca, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "mariborski župan v senci". 

Kovačič je bil lani na sodišču pravnomočno obsojen zaradi poslovne goljufije, s katero je upnike oškodoval za 120.000 evrov. V času Fištravčevega mandata je odpiral vrata kitajskim vlagateljem, ki so pomagali reševati tudi finančne težave Kovačičevih podjetij. Tako mu je družba SHS Aviation, ki je leta 2016 kupila Aerodrom Maribor, za svetovalne storitve plačala 183.000 evrov. Po Fištravčevem porazu na volitvah in propadu kitajskih projektov se je Kovačič lotil trgovanja z zaščitno opremo in hitrimi testi. S posli mu najbolje kaže ravno v Mariboru.

Preberite še:
To so skriti zmagovalci državnih poslov z zaščitno opremo

Obetajo si velik posel v UKC Maribor in ZD Maribor

Lani je začelo delovati podjetje Alpine Trade s sedežem v Mariboru, ki je uradno v lasti njegovega očeta Velimirja Kovačiča, toda po dostopnih podatkih vse niti vleče Marko Kovačič. Bil je tudi direktor podjetja, januarja pa je to funkcijo prepustil svojemu bratu Tomažu Kovačiču. Po tistem je podjetje Alpine Trade na več javnih razpisih oddalo eno najboljših ponudb za dobavo hitrih testov.

Podjetju Alpine Trade se obeta velik posel z Zdravstvenim domom Adolfa Drolca v Mariboru.
Podjetju Alpine Trade se obeta velik posel z Zdravstvenim domom Adolfa Drolca v Mariboru.
STA

V Zdravstvenem domu Adolfa Drolca so tako včeraj odprli ponudbe za dobavo 200.000 hitrih antigenskih testov, pri katerih se jemlje bris iz nosu. Ponudbo je oddalo 11 ponudnikov, tudi Sanolabor, ki je aprila zmagal na zadnjem, do sedaj največjem državnem razpisu za hitre teste. Najugodnejšo ponudbo je oddalo podjetje Alpine Trade, ki je mariborskemu zdravstvenemu domu pripravljeno hitre teste dobaviti za 263.763 evre (brez DDV), kar pomeni 1,32 evra na test.

V najožjem izboru je tudi na javnem naročilu za dobavo 30.000 hitrih testov v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Podjetje Alpine Trade je oddalo drugo najboljšo ponudbo, in sicer 41.000 evrov (brez DDV) ali 1,36 evra na test. Med 17 ponudniki je od njega zaenkrat ugodnejše le podjetje Patris iz Ljubljane, ki je bilo ustanovljeno konec lanskega leta in se ukvarja s prodajo hitrih diagnostičnih testov, tudi za covid-19. V UKC Maribor morajo sicer pregledati ponudbe in ugotoviti, ali katera od njih ne ustreza razpisnim pogojem. Tako še vedno obstaja možnost, da do posla pride podjetje Alpine Trade.

Preberite še:
Kriptopiramidaši državi spet prodali ničvredne hitre teste

Državne blagovne rezerve hitijo z nabavo igel in brizg

Bistveno večje posle si družina Kovačič obeta z dobavo igel in brizg. Že konec aprila so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer so odgovorni za organizacijo in izvedbo cepljenja proti covid-19, izbrali podjetje Alpine Trade za dobavo 1,2 milijona brizg v vrednosti 84.360 evrov (brez DDV). Pri iglah je bila medtem njegova ponudba med dražjimi, tako da posla ni dobilo.

Zavod za blagovne rezerve, ki ga vodi Tomi Rumpf, po naročilu vlade kupuje po 12 milijonov igel in brizg za cepljenje proti covid-19.
Zavod za blagovne rezerve, ki ga vodi Tomi Rumpf, po naročilu vlade kupuje po 12 milijonov igel in brizg za cepljenje proti covid-19.
STA

V istem času se je prijavilo tudi na javni razpis državnega zavoda za blagovne rezerve, ki kupuje po 12 milijonov igel in brizg, torej desetkrat več kot na NIJZ. Z njimi bi lahko šestkrat cepili slehernega prebivalca Slovenije. Po pojasnilih zavoda pod vodstvom Tomija Rumpfa so to naredili po naročilu vlade Janeza Janše. Glede na trenutne napovedi glede potreb po nadaljnih cepljenjih se namreč pričakuje, da bi lahko prišlo do pomanjkanja na trgu, zagotoviti pa si želijo tudi varnostno zalogo igel in brizg, če bi šlo kaj narobe pri dobavah NIJZ in ministrstva za zdravje.

Celotne količine bodo morali zato izbrani dobavitelji dobaviti že v 30 dneh po podpisu pogodbe. Toda pogoji na razpisu in pregled ponudnikov vzbujajo dvome v javni razpis, saj je vse količine v kratkem roku zmožno ponuditi samo eno podjetje, ustanovljeno šele pred dobrim letom in brez izkušenj z dobavami zdravstvenega materiala, je poročal časnik Finance. To je podjetje Alpine Trade, ki se je kot edino prijavilo za dobavo celotne količine brizg in igel, skupaj 24 milijonov kosov. Te je pripravljeno dobaviti za 1,1 milijona evrov (brez DDV). Čeprav je v posameznih sklopih med dražjimi, ima Zavod za blagovne rezerve možnost, da izbere tudi dva ali več ponudnikov, če najugodnejši ne bi mogel ponuditi celotnih količin.

Preberite še:
Blišč in beda hitrega testiranja #kolumna

V Aziji prodajali domače žgane pijače 

Podjetje Alpine Trade je bilo ustanovljeno že konec leta 2019, a je imelo v lanskem letu le 51 tisoč evrov prihodkov od prodaje. Sprva se je ukvarjalo s trženjem in prodajo žganih pijač in sladoleda, izdelanih v Sloveniji, na azijskih trgih. Sredi lanskega leta, po koncu prvega vala, je registriralo spletno stran zascitne-maske.shop in začelo prodajati maske.

Ko je bilo podjetje Alpine Trade ustanovljeno, se je ukvarjalo s prodajo žganih pijač, narejenih v Sloveniji.
Ko je bilo podjetje Alpine Trade ustanovljeno, se je ukvarjalo s prodajo žganih pijač, narejenih v Sloveniji.
Posnetek zaslona

Pri trgovanju s hitrimi testi in medicinskim materialom se podjetje sklicuje na "široko mrežo partnerjev iz Azije". Tem je Marko Kovačič pred leti poskušal "prodati" različne projekte v Mariboru. Med projekti so bili nakup Aerodroma Maribor, najem vinske kleti Vinag in zagon tovarne avtobusov TVM. Za njimi so ostala bankrotirana podjetja in na milijone evrov neporavnanih dolgov.