To so skriti zmagovalci državnih poslov z zaščitno opremo

Epidemija je bila priložnost za sijajen posel, ki so jo posamezniki z dobrimi zvezami znali izkoristiti. Komu je prinesla sedem milijonov evrov čistega dobička?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 24. 5. 2021, 05:55


Zdravko Počivalšek
Ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, je imelo ključno vlogo v poslih z dobavo zaščitne opreme med prvim valom epidemije. Ti so nekaterim podjetjem prinesli milijonske dobičke.
STA

Ko je marca lani oblast prevzela vlada Janeza Janše, si je za glavno nalogo zadala nabavo zaščitne opreme: čim več, čim prej in za skoraj vsako ceno. Kljub splošnemu pomanjkanju je zapovedala obvezno nošenje mask. Za izbrane posrednike je bila to priložnost za visoke dobičke. Medtem ko je velika večina še iskala način, kako priti do zaščitne opreme in jo s Kitajske prepeljati v Slovenijo, so imeli nekateri že vse dogovorjeno.

Med najbolj spretnimi je bilo tudi podjetje Genesis Inženiring iz Ljubljane. To je 11. marca, dva dni pred zamenjavo vlade in dan pred razglasitvijo epidemije, registriralo spletno domeno sanidez.si in začelo trgovati - z zaščitno opremo in etanolom za razkužila. Genesis Inženiring, ki pred epidemijo ni posloval, je tako lani ustvaril skoraj dva milijona evrov prihodkov in kar četrt milijona evrov čistega dobička.

Preberite še:
Počivalškovi vedeli za milijonske provizije pri maskah

Komu vse so maske prodajali Pristopovi vodilni   

Podjetje je tesno povezano z vodilnimi iz oglaševalsko-lobistične agencije Pristop. Ob izbruhu epidemije je bil njegov lastnik Primož Pusar, partner in predsednik uprave Pristopa, ki v politično-gospodarskih krogih velja za osebo z dobrimi zvezami pri trenutni oblasti. V začetku aprila je Pusar podjetje prodal vodji pravne službe na Pristopu Karin Pirc. V tem času je s Pristopom sodelovalo tudi ministrstvo za gospodarstvo, ki je imelo eno ključnih vlog v državnih poslih z opremo. Aprila lani je ministrstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, tej agenciji nakazalo dobrih 71.000 evrov.

Podjetje Genesis Inženiring, ki je bilo v lasti Primoža Pusarja iz Pristopa, je v lanskem letu ustvarilo skoraj dva milijona evrov prihodkov.
Podjetje Genesis Inženiring, ki je bilo v lasti Primoža Pusarja iz Pristopa, je v lanskem letu ustvarilo skoraj dva milijona evrov prihodkov.
STA

Komu vse je Genesis Inženiring prodajal zaščitno opremo in po kakšnih cenah, uradno ni znano. Eden od kupcev je bil UKC Ljubljana, ki je konec lanskega leta od podjetja za okoli 40.000 evrov kupil neznano količino mask tipa FFP3. Ob večji konkurenci je bil manj uspešen. Na javnem razpisu, ki ga je objavila največja bolnišnica v državi, je bilo podjetje najdražje med 11 ponudniki, saj so bile njegove maske kar šestkrat dražje od najugodnejših. Genesis Inženiring se je ukvarjal tudi s prodajo higienskih mask, ki so bile na vrhuncu prvega vala na prodaj tudi po 50 evrov na škatlo. Petrolu in več trgovcem v Sloveniji in tujini pa je prodajal etanol za izdelavo razkužil. 

Toda to podjetje je le eden od zmagovalcev epidemije. Iz poročil o poslovanju slovenskih podjetij v lanskem letu, ki so bila objavljena prejšnji teden, so namreč razvidni astronomski dobički najbolj uspešnih dobaviteljev zaščitne opreme. Sekira v med je padla uveljavljenim veletrgovcem, dobaviteljem, ki se prej niso ukvarjali s posli z zaščitno opremo, ali celo podjetjem, ki so bila ob izbruhu epidemije ustanovljena na novo. Njihovi lastniki so ali izkoristili zveze na Kitajskem, da so prišli do zaščitne opreme, ali pa so bili vmesni člen pri njihovi preprodaji. 

Seznam dobaviteljev zaščitne opreme, ki najbolj izstopajo (Vir: Ajpes)

/
/
necenzurirano.si

Preberite še:
Maske celjski bolnišnici prodal po trikratni ceni #dokumenti

100 milijonov evrov dodatnih prihodkov med epidemijo

Kaj razkrivajo poročila?

-       Prihodki dobaviteljev so se skoraj podvojili. 71 podjetij, ki so že objavila rezultate, je prihodke od prodaje povečalo za več kot 110 milijonov evrov - s 141 na 253 milijonov evrov. Večino teh prihodkov so ustvarili v Sloveniji. Samo 25 podjetij, ki najbolj izstopajo med vsemi, je povečalo prihodke s 37 na 150 milijonov evrov.

-       Visoki so bili tudi njihovi dobički. 71 podjetij je ustvarilo 20 milijonov evrov čistega dobička, kar je skoraj štirikrat več kot leto prej. Izbranih 25 podjetij ga je podeseterilo na 14,5 milijona evrov. Nekateri so v času epidemije ustvarili toliko dobička kot prej v vsej zgodovini poslovanja.

-       Nekatera podjetja, ki so s preprodajo zaščitne opreme ustvarila milijonske prihodke, pa so kljub visokim maržam ustvarila malo ali praktično nič dobička. Eden od možnih razlogov je ta, da so opremo kupovali prek posrednikov v tujini, ki so obdržali glavnino razlike v ceni.

PREVERITE -> POSLOVANJE DOBAVITELJEV ZAŠČITNE OPREME

Na vrhu seznama največjih dobičkarjev med epidemijo zaenkrat manjkajo podjetja, ki jim še ni bilo potrebno objaviti lanskih rezultatov. Med njimi so Acron, ki mu je država zaupala 30 milijonov evrov vreden posel z maskami FFP2, podjetje Ram 2, ki je bolnišnicam prodajalo ventilatorje, Hmezad TMT, ki je higienske maske uvažal prek Švice, in podjetje Public Digital Infrastructure v lasti Joca Pečečnika, ki je v Slovenijo med prvimi prepeljal zaščitno opremo.

Preberite še:
Na Počivalškovih servietah z gumico za milijon se nabira prah

Kralj žimnic, ameriška davčna oaza in žena bratranca Počivalška

Med množico podjetij, ki so dobivala posle z državo, ali pa so se potegovala na javnih razpisih bolnišnic za dobavo zaščitne opreme, smo poiskali tiste, ki najbolj izstopajo:

1)    GENEPLANET

Pri podjetju je država v prvem valu državi naročila za več kot osem milijonov evrov ventilatorjev za predihavanje bolnikov s covid-19. Vnaprejšnje plačilo je osebno urejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Geneplanet je v lanskem letu ustvaril več kot 56 milijonov evrov prihodkov od prodaje in rekordnih 7,6 milijona evrov čistega dobička. Podjetje je opremo na vrhuncu epidemije prodajalo v številne druge države.

Svilanit Kamnik je bil nekoč znan po brisačah, kopalnih plaščih in kravatah. V lanskem letu so mu posli z zaščitno opremo prinesli več kot 20 milijonov evrov prihodkov.
Svilanit Kamnik je bil nekoč znan po brisačah, kopalnih plaščih in kravatah. V lanskem letu so mu posli z zaščitno opremo prinesli več kot 20 milijonov evrov prihodkov.
STA

2)    SVILANIT SVILA

Podjetje, ki je nekoč v Kamniku izdelovalo kakovostne brisače, kopalne plašče in kravate, nato pa proizvodnjo preselilo v Turčijo, je postalo eden največjih dobaviteljev higienskih mask v državi. Dobilo je tudi tri milijona evrov vreden posel z blagovnimi rezervami. Prihodki podjetja Svilanit Svila so se lani več kot početverili na dobrih 20 milijonov evrov prihodkov. Ob tem je ustvarilo 3,3 milijona evrov čistega dobička. Lastnik je Andrej Podgoršek, direktor in solastnik družbe AD Vita iz Slovenskih Konjic, največjega proizvajalca ležišč pri nas.

3)    SLA MEDICA (prej SLA MARKETING)

Podjetje iz Destrnika je prek Slovaške v lasti Saše Čeha in Saše Tavčarja. Kot lastnika sta se razkrila šele konec lanskega leta. Pred tem je bil njegov uradni lastnik slovaško podjetje, katerega lastniška veriga se je končala v ameriški davčni oazi Wyoming.

Okoli tri milijone evrov prihodkov in vsega 55 tisoč evrov čistega dobička so mu v lanskem letu prinesli trije posli: z zavodom za blagovne rezerve, UKC Ljubljana in UKC Maribor. Največji posel mu je uspel z zavodom. Računsko sodišče je pozneje ugotovilo, da ga podjetje SLA Medica sploh ne bi smelo dobiti, saj je imela Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) pri njem varnostni zadržek. Večje količine opreme v Sloveniji je UKC Ljubljana in drugim kupcem prodalo tudi slovaško podjetje SM Elcom, nekdanji uradni lastnik SLA Medice. 

4)    BIOVIS

Podjetje iz Komna, ki proizvaja in trži prehranska dopolnila, sokove in čaje, je še eno od tistih, ki mu je med epidemijo covid-19 uspel veliki met. Lani je prihodke skoraj potrojilo na 8,4 milijona evrov in ustvarilo okoli 300.000 evrov čistega dobička. To mu je uspelo tudi s pomočjo posla z državo, ki ji je dobavilo za milijon evrov mask FFP2. Danes podjetje na več televizijskih programih, tudi na Nova24TV, prodaja izdelke za zdravje v plačanih pogovornih oddajah. Direktor Biovisa Dalibor Kosmina je sicer eden od lastnikov družbe, ki izdaja glasbene televizijske postaje Golica TV, Čarli TV in TV Petelin. 

Za podjetje Dobnik Trade je posredoval predsednik SLS Marjan Podobnik.
Za podjetje Dobnik Trade je posredoval predsednik SLS Marjan Podobnik.
Primož Lavre

5)    DOBNIK TRADE

Podjetje iz Slovenske Bistrice, ki se ukvarja s prodajo zaščitnih oblek in druge osebne varovalne opreme, je skoraj potrojilo prihodke na tri milijone evrov - tudi zaradi 600.000 evrov vrednega posla z blagovnimi rezervami. Za podjetje je posredoval prvak SLS Marjan Podobnik, ki je pristojnim na zavodu grozil z Janšo, Počivalškom in izgubo službe, če posla ne dobi to podjetje. Podobnik je takrat dejal, da je le priskočil na pomoč prijatelju Ivanu Žagarju, županu Slovenske Bistrice iz vrst SLS. 

6)    KONFEKCIJA MARJA

Podjetnica Marijana Plevnik iz Podčetrtka je prihodke povečala za četrtino na 1,1 milijona evrov in ustvarila 182.000 evrov čistega dobička. Bila je ena redkih, ki je z zavodom za blagovne rezerve podpisala pogodbo za mask za splošno uporabo. Dobavila mu je 75.000 kirurških mask po ceni 70 centov. Posel je bil vreden 52.500 evrov. Lastnica podjetja je soproga bratranca gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki pravi, da za podjetje ni posredoval. Tako kot maske z elastiko, ki jih je Počivalšek hvalil kot proizvod slovenskega znanja, so tudi maske, ki jih dobavila Plevnikova, še danes v skladišču zavoda.

Preberite še:
To so ugotovitve o Počivalšku, zaradi katerih SDS ruši Vesela