Vojaški obveščevalci pod Toninovo lupo

Kaj se skriva v ozadju nenadne zamenjave na vrhu obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo? In zakaj je minister Matej Tonin odredil nadzor njenega dela?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 25. 8. 2020, 05:55


20200603-01007980
Inšpektorji po naših podatkih preverjajo zakonitost delovanja OVS ob lanski razrešitvi brigadirja Mihe Škerbinca s položaja poveljnika poveljstva sil.
STA

Minister za obrambo Matej Tonin je konec julija inšpektoratu za obrambo odredil izredni nadzor nad delom Obveščevalno-varnostne službe (OVS). 

To informacijo smo včeraj izvedeli iz virov blizu ministrstva za obrambo, kjer so jo uradno potrdili danes. Inšpektorji preverjajo zakonitost delovanja OVS ob lanski razrešitvi brigadirja Mihe Škerbinca s položaja poveljnika poveljstva sil. To v novo luč postavlja tudi odstop direktorja OVS Andreja Osolnika, ki ga je vlada pred dnevi zamenjala z Jarošem Britovškom. Preiskavo in zaslišanja vojakov v zadevi Škerbinc je namreč na OVS vodil prav Osolnik.

Komu se je zameril vojaški policist iz Depale vasi

Četrtkova zamenjava direktorja OVS je bila na prvi pogled veliko presenečenje. Osolnik je na položaj prišel v času vlade Janeza Janše. Imenovan je bil na njeni prvi seji, na kateri je vlada zamenjala še vodstvi policije in generalštaba Slovenske vojske. Veljal je za preizkušen kader. Leta 1994 je tedaj kot vojaški policist sodeloval v dogajanjih okrog afere Depala vas, ki je v ključni meri določila Janševo politično pot v prihodnjih letih. 

Takoj po zamenjavi oblasti je Janševa vlada rehabilitirala Miho Škerbinca in ga spet imenovala za vodjo poveljstva sil.
Takoj po zamenjavi oblasti je Janševa vlada rehabilitirala Miho Škerbinca in ga spet imenovala za vodjo poveljstva sil.
STA

Toda ni skrivnost, da Osolnik že od začetka ni bil po volji nekaterim pomembnim igralcem v domačem obrambnem resorju. Najbolj izrazito Mihi Škerbincu, ki v vojaških strukturah velja za kader iz bližine SDS. Razlog za zamere so dogajanja iz obdobja, ko je ministrstvo vodil Karl Erjavec, generalštab pa Alenka Ermenc

Prav zaradi razrešitve Škerbinca je SDS maja lani proti Erjavcu vložila interpelacijo. Ermenčeva ga je zamenjala, ker naj bi Škerbinc širil informacije o njenem zdravstvenem stanju, pozneje pa mu je Erjavec očital še nočno streljanje na Počku. Takratno dogajanje je preiskovala OVS in v zadevi napisala poročilo. Kakšne so bile ugotovitve, nikoli ni bilo uradno znano. 

Obe strani pa sta si jih očitno razlagali po svoje. Medtem ko je Ermenčeva na podlagi poročila vložila kazensko ovadbo proti Škerbincu, so opozicijski poslanci iz komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (KNOVS) poudarjali, da poročilo za Škerbinca ni obremenjujoče. Med njimi je bil tudi takratni predsednik komisije Matej Tonin, danes minister za obrambo.

Novi direktor je v daljnem sorodstvu z ministrom NSi 

Takoj po zamenjavi oblasti je Janševa vlada rehabilitirala Škerbinca in ga spet imenovala za vodjo poveljstva sil. Takrat je Tonin dejal, da je "s tem odpravljena krivica". Konec prejšnjega meseca se je odločil še preveriti, ali so bili vsi postopki OVS v zadevi zakoniti in skladni s pooblastili. Na udaru se je tako znašel Osolnik, ki je takrat po naših podatkih vodil zaslišanja vojakov na poveljstvu sil. 

Predstavnike ameriškega orožarskega velikana je sprejel državni sekretar Bojan Pograjc, sicer osebni Janšev prijatelj.
Predstavnike ameriškega orožarskega velikana je sprejel državni sekretar Bojan Pograjc, sicer osebni Janšev prijatelj.
SDS

Čeprav je Osolnik pred dnevi uradno odstopil sam, pri čemer naj bi navajal nekatere zasebne razloge, je jasno, da v obstoječih razmerjih sil ni imel več prihodnosti na vrhu OVS. Širile so se informacije o notranjih trenjih v službi in domnevnih Osolnikovih težavah z znanjem tujih jezikov. Za njegovo zamenjavo naj bi si prizadeval tudi Boštjan Perne, nekdanji direktor OVS in zdaj ključni Toninov svetovalec na ministrstvu, kjer uradno pomaga pri vodenju strokovnih nalog. 

Osolnika je začasno zamenjal Britovšek, ki je že tretji direktor OVS v slabih dveh letih. V širši javnosti velja za popolno neznanko. Gre za doktorja s področja obveščevalnih ved, ki je po naših podatkih več let služboval v tujini. V zadnjih mesecih je bil del najožje Osolnikove ekipe. Podatki o obiskih v kabinetu predsednika vlade, ki smo jih pred časom pridobili po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, razkrivajo, da sta Osolnik in Britovšek skupaj hodila na redne koordinacije k Žanu Mahniču, Janševemu državnemu sekretarju za nacionalno varnost, ki je v opoziciji naglasneje branil Škerbinca. Britovšek je sicer v daljnem sorodu s soprogo Janeza Ciglerja Kralja, ministra za delo iz vrst NSi, za kar naj bi Tonin izvedel šele po imenovanju.

Američani pletejo mrežo pred orožarskim poslom desetletja 

Zamenjava na vrhu OVS je tako prvi epilog več mesecev trajajočega spopada med nekaterimi ključnimi igralci v obrambnem resorju, ki ga v prihodnjih mesecih čaka odločanje o 780 milijonih evrov investicij. Večina tega denarja bo namenjena nakupu oklepnih vozil. Gre za posel, ki ga bo varnostno in obveščevalno preverjala OVS.

Prav v tem poslu nekateri vidijo razloge za novo kadrovsko okrepitev generalštaba. Na ministrstvu so potrdili, da tečejo pogovori o zaposlitvi z dosedanjim svetovalcem predsednika republike za obrambo Uroša Kreka, ki ga nekateri vidijo kot ameriškega igralca. Zelo naklonjen naj bi bil oklepnikom ameriške orožarske korporacije General Dynamics. Krek bo svetovalec generalštaba, ki bo pripravil seznam potreb in strokovnih podlag, na katerih bo temeljil razpis. 

Ameriški General Dynamics bi moral že v času prejšnje vlade Slovenski vojski za 40 milijonov evrov dobaviti 14 novih oklepnikov, vendar je posel zaradi nasprotovanja stranke Levica padel v vodo.
Ameriški General Dynamics bi moral že v času prejšnje vlade Slovenski vojski za 40 milijonov evrov dobaviti 14 novih oklepnikov, vendar je posel zaradi nasprotovanja stranke Levica padel v vodo.
Slovenska vojska

Gre za imenovanje, pomembno v kontekstu drugih dogodkov. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je tako ob nedavnem srečanju z Janšo pohvalil uspešnost Slovenije pri uresničevanju zavez do zveze Nato. S tem je imel v mislih tudi obljubljeni nakup oklepnikov. Janšev kabinet sta že konec junija obiskala Martin Reischer, generalni direktor dunajske podružnice General Dynamics, in njegov sodelavec Michael Mock. Sprejel ju je državni sekretar za vojaške, obrambne in zunanje zadeve Bojan Pograjc, sicer osebni Janšev prijatelj.  

Takrat so v kabinetu pojasnili, da je bil namen sestanka predstavitev nove verzije večnamenskega oklepnega vozila Pandur 6x6. Pograjc je "po krajši predstavitvi pojasnil, da gre za temo, ki je v skladu z našo zakonodajo v pristojnosti obrambnega ministrstva, na katerega se je potrebno obrniti za vse morebitne nadaljnje korake". Za zdaj so se v General Dynamics očitno odločili, da na Toninova vrata še ne bodo potrkali.