Predstavljamo vam delo komunikatorja za cepljenje Uroša Urbanije

Kako zavest o pomenu cepljenja med ljudmi promovira strokovnjak za telesno govorico, ki ga je vlada najela promocijo cepljenja.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 4. 5. 2021, 14:15


Screenshot 2021-05-04 at 14.14.43
Edvard Kadič, ki ga portali SDS označujejo za "medijskega strokovnjaka", je goreč zagovornik vlade.
Instagram

Edvard Kadič je strokovnjak za telesno govorico in življenjski trener ("life-coach" v angl.), ki ga je vladni urad za komuniciranje pod vodstvom Uroša Urbanije najel za promocijo cepljenja. 11.500 evrov bo prejel za "izvedbo komunikacijskih storitev v pripravi in izvedbi komunikacijske podpore projektu promocije cepljenja proti covid-19". Pogodba, ki jo je podpisal z vladnim uradom, je začela veljati sredi februarja. 

Kljub temu je Kadič na družbenem omrežju Twitter od marca do danes objavil le peščico objav, povezanih s cepljenjem. Nekatere od teh so – milo rečeno – nenavadne za nekoga, ki ga je vlada najela za promocijo ključnega ukrepa v boju proti covid-19. V začetku marca je takole odgovarjala na nekatere pomisleke glede interesov farmacevtskih multinacionalk:

Dva dni pozneje, ko so se v Sloveniji že pojavili prvi zastoji pri cepljenju, se je posmehljivo spraševal, ali čarterja med Ljubljano in Beogradom še ni. 

Ko se je 19. marca cepil državni vrh, je skoraj prosil ljudi, če bi lahko iz tega "enkrat za spremembo razbrali pozitivno sporočilo". 

Od takrat do danes njegov Twitter profil beleži vsega deset objav s ključnikom #cepimose. V tem času pa je objavil še posmehljiv video posnetek, iz katerega ni jasno, kako naj bi pripomogel k promociji cepljenja:

In objavo, v kateri se norčuje iz nasprotnikov cepljenja.

Prejšnji mesec pa je 30 odstotkom ljudem, ki domnevno zavračajo cepljenje (ni jasno, kje je dobil ta podatek), sporočil, da je "lahko srat s polno ritjo":

Še decembra, ko Kadič še ni imel pogodbe z Ukomom, pa je Kadič ugotavljal, da so pomisleki proticepilcev "tudi na mestu":

Kakšna natančno je Kadičeva vloga pri vladnem projektu promocije in komunikacije cepljenja, na Ukomu še preverjamo. Če je zadolžen za pomoč Jelku Kacinu, nacionalnemu koordinatorju cepljenja, je mogoče ugotoviti, da svoje naloge ne opravlja najbolje, saj se je Kacin v javnih nastopih večkrat odkrito zlagal. Prav tako ni jasno, na podlagi kakšnih referenc ga je Ukom izbral za projekt. Kadič, ki ga portali SDS označujejo za "medijskega strokovnjaka", je sicer goreč zagovornik vlade. Podpira jo tudi v boju s Slovensko tiskovno agencijo (STA), ključnim medijem, s katerim bi moral sodelovati pri promociji cepljenja. 

Iz podatkov o obiskih v kabinetu predsednika vlade pa je razvidno, da se je Kadič pred pridobitvijo posla na Ukomu srečal tudi z Janezom Janšo. To je bilo 15. januarja, ko je predsednik vlade še iskal novega uradnega govorca vlade za covid-19, ki bi nasledil Kacina. Nekaj dni pred tem je za ta položaj neuspešno snubil tudi znano piarovko Nino Tomažin. Nato je Janša na Kacinov položaj imenoval Majo Bratušo z ministrstva za zunanje zadeve, ki je bila pri Janši na isti dan kot Kadič.

Zagotovo vas je branje teh tvitov prepričalo, da se greste cepit.

Edvard Kadič je tudi ustanovitelj Zavoda Delta, ki je v letu 2019 ustvaril 38.000 evrov prihodkov, pred tem pa letno v razponu od 46 do 56 tisoč evrov.