Zato Janša ne bo prodal hotelov Madžarom

Zakaj je naenkrat prišlo do preobrata v zgodbi o madžarskem prevzemu Save, največje turistične skupine v državi? Ker Janša ni hotel, da mu Sava uide izpod nadzora.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 21. 2. 2022, 15:50


lendava, viktor-orban, janez-janša, sporazum
Janez Janša in Viktor Orban sta se danes srečala v Lendavi in med drugim govorila o dvostranskih odnosih med državama. Medtem so ljudje iz Orbanovega kroga tik pred nakupom hotelov Save.
Rok Šavel

Slovenski državni holding (SDH) je dobil zeleno luč za odkup 43-odstotnega deleža v Savi, za katerega se zanimajo Madžari. Vlada je namreč na današnji dopisni seji odločila, da osnovni kapital SDH poveča za 41,6 milijona evrov. To je enako vsoti, ki jo SDH potrebuje za uveljavitev predkupne pravice za 43-odstotni delež ameriškega sklada York v Savi.

Da bo vlada zagotovila denar za odkup delnic, je predsednik vlade Janez Janša sporočil šele po današnjem srečanju z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom v Lendavi. Pred tem so Janša in njegovi najožji sodelavci javnost prepričevali, da vlada s prodajo nima nič in da so zasebni vlagatelji boljši lastniki od države. Zanimala jih niso niti opozorila opozicije in civilne družbe o škodljivosti prodaje.

Kaj se je naenkrat spremenilo? Po naših informacijah jih je v nasprotno prepričalo dejstvo, da bi lahko brez hotelov Save ostali tako Madžari kot naša največja vladna stranka. Če bi se SDH odpovedal predkupni pravici, bi jo namreč zagotovo izkoristili v Kapitalski družbi (Kad). Tudi ta je v državni lasti, vendar je (še) ne obvladujejo izbranci SDS. Tako bo delež v Savi odkupil SDH, ki ga vodi Janez Žlak (SDS), in postal njen največji lastnik.

Janša je tudi že napovedal obračun z vodilnimi v Savi. Vlada bo po njegovih besedah naročila SDH, naj izpelje forenzično revizijo poslov Save. Toda ta se bo nanašala "le" na obdobje zadnjih desetih let. To pomeni, da bo iz nje izpadlo dogajanje pred letom 2012, ko sta bila v nadzornem svetu Save vidna člana SDS Marko Pogačnik in Tomaž Toplak. To je bilo v času, ko so v Savi sprejemali ključne odločitve, ki so vodile v prezadolženost in na koncu do prodaje gumarske, bančne in drugih dejavnosti. Turizem pa smo prisiljeni reševati s pomočjo države.

Preberite še:
Sava smrdi. Po korupciji. #kolumna

Če ne bi kupil SDH, bi vskočil Kad 

Še pred nekaj dnevi je v zgodbi o prevzemu Save kazalo povsem drugače. Vlada je sprejemala odločitve, na podlagi katerih bi največja turistična skupina v državi, ki upravlja s hoteli na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih v Moravskih Toplicah, prešla v roke madžarskih vlagateljev. 

Tako bi morala vlada po naših informacijah že v petek odločati o predlogu, po katerem bi država izpeljala 38-milijonsko dokapitalizacijo SDH in mu zagotovila potrebna sredstva za odkup deleža ameriškega sklada York v Savi. Vendar si je zadnji trenutek premislila in o tej točki sploh ni glasovala. Na pojasnila vlade o tem še čakamo.

Do dragocenih nepremičnin na slovenski obali, tik ob blejskem jezeru in na drugih elitnih lokacijah bi prišli madžarski vlagatelji, ki so dobro zapisani pri največji vladni stranki.
Do dragocenih nepremičnin na slovenski obali, tik ob blejskem jezeru in na drugih elitnih lokacijah bi prišli madžarski vlagatelji, ki so dobro zapisani pri največji vladni stranki.
Bobo

S tem je vlada dejansko delala v korist Madžarov. V SDH imajo namreč vse manj časa. Rok za uveljavitev predkupne pravice se izteče 3. marca, vendar morajo do takrat že imeti denar na računu. Po naših informacijah bi na poseben račun morali takoj nakazati vseh 38 milijonov evrov. Gre torej za vprašanje dni. Ker je vlada odlašala z dokapitalizacijo, pa bi lahko SDH zmanjkalo časa.

Zagotovo pa so tehtnico pomagali prevesiti v Kapitalski družbi (Kad), ki ima v lasti 28 odstotkov Save. Če se v SDH, kjer obvladujejo 19 odstotkov Save, ne bi odločili za uveljavitev predkupne pravice, bi to naredili v Kadu. Tudi dosedanje cenitve 43-odstotnega deleža kažejo, da bi bilo to ekonomsko upravičeno in bi v nasprotnem primeru država utrpela večmilijonsko škodo.

O uveljavitvi predkupne pravice je v petek razpravljal tudi nadzorni svet Kada, a ni sprejel odločitve. Po naših informacijah jih je presenetila vlada, ki kljub drugačnemu pričakovanju ni odločala o dokapitalizaciji SDH. Nadzorniki Kada naj bi s sejo nadaljevali danes popoldan in podprli odkup deleža v Savi. Njegovi člani so Janez Tomšič, Aleksander Mervar, Boštjan Leskovar, Boris Žnidarič, Mirko Miklavčič in Ladislav Rožič. Toda prehitel jih je Janša in napovedal, da bo predkupno pravico uveljavil SDH.

Preberite še:
Razkrivamo tajni načrt Janše in Orbana za Savo

Kako bi Madžari prevzeli in razkosali turistično skupino

Kot smo razkrivali, je imela Janševa vlada ves čas pripravljen načrt, kako bi slovenske hotele na elitnih lokacijah po nizki ceni pripeljala v roke svojih prijateljev na Madžarskem. Operacija, ki jo želijo v Ljubljani in Budimpešti izpeljati še pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, je naslednja:

1) pogodbo o odkupu 43 odstotkov Save je podpisalo podjetje Prestige Tourism, ustanovljeno lani jeseni. Posel bo financiral madžarski nepremičninski sklad Diofa, ki je v lasti Daniela Jellineka, enega najbogatejših Madžarov, tesno vpetega v poslovno omrežje vladajoče stranke Fidesz. Čakajo le še državo, ali bo uveljavila predkupno pravico.

2) Po pridobitvi delnic bi Madžari kot delničarji zahtevali, da mora Sava povečati svoj kapital zaradi visoke zadolženosti.

3) Za povečanje kapitala bi na skupščini delničarjev potrebovali soglasje 75 odstotkov kapitala. Pri tem so računali, da bi njihov predlog podprli državni lastniki (Kapitalska družba, Slovenski državni holding in/ali Zavarovalnica Triglav), ki imajo skupaj v lasti skoraj 50 odstotkov delnic. Toda pozor: sami se ne bi odločili za vplačilo kapitala. Dodatnih 200 milijonov evrov bi tako v kapital Save vplačali le Madžari, s čimer bi avtomatično postali njeni večinski lastniki.

Z madžarskimi vlagatelji, ki kupujejo Savo, je tesno povezan Istvan Tiborcz (levo), soprog hčere madžarskega premierja Rahel Orban (v sredini).
Z madžarskimi vlagatelji, ki kupujejo Savo, je tesno povezan Istvan Tiborcz (levo), soprog hčere madžarskega premierja Rahel Orban (v sredini).
HVG.hu

4) Nato bi Savo razkosali. Hotele v Portorožu in na Bledu bi zelo verjetno oddelili na novo podjetje, ki bi ga prodali vnaprej izbranemu kupcu. To je po naših informacijah hrvaška turistična skupina Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije, ki je od leta 2019 v lasti nemške družine Luerssen, najbolj znane svetovne proizvajalke luksuznih megajaht. S kupnino bi si Orbanovi ljudje povrnili znaten del finančnega vložka v nakup Save.

Preostali del Save, torej njene turistične zmogljivosti v Pomurju in na Štajerskem, bi ostal v rokah Orbanovih ljudi. Pozneje bi jih lahko od njih odkupila madžarska država. V tem primeru bi iz posla odšli z visokim dobičkom.

Preberite še:
Operacija Sava: Orbanovi želijo skriti, da kupujejo slovenske hotele 

Janševi operativci pri "operaciji Sava"

V ozadju dogajanja se je pojavljalo tudi več igralcev, ki so povezani s SDS. Eden od njih je Marjan Hribar, direktor Javnega zavoda Brdo in župan Šmarjeških Toplic, ki ima neposredni dostop do Janše.Pri "operaciji Sava" naj bi mu pomagal še en dolgoletni kader SDS. Gre za Dimitrija Picigo, Hribarjevega prijatelja in predsednika uprave Hita v času prve Janševe vlade.

SDH, ki ga vodi Janez Žlak, je bil lani z ameriškim skladom York že praktično dogovorjen za odkup 43-odstotnega deleža v Savi, vendar do podpisa pogodbe ni prišlo.
SDH, ki ga vodi Janez Žlak, je bil lani z ameriškim skladom York že praktično dogovorjen za odkup 43-odstotnega deleža v Savi, vendar do podpisa pogodbe ni prišlo.
STA

Madžarom naj bi pri kupovanju Save pomagali tudi:

- odvetnik Andrej Fatur, predsednik nadzornega sveta Nove KBM, ki jo je lani kupila madžarska banka OTP, 

- direktor in lastnik agencije Pristop Primož Pusar, ki velja za osebo z dobrimi zvezami pri trenutni oblasti, in

Borut Petek, nekdanji dolgoletni Janšev ključni zaupnik in tajnik v premierskem kabinetu. 

Že jeseni je kazalo, da bo Sava ostala v domačih rokah. V skladu York so se z SDH dogovorili o prodaji svojega deleža, za katerega bi prejeli 35 milijonov evrov. Toda SDH se je iz dogovora umaknil. Zatem pa je vlada potrdila letni načrt upravljanja SDH, po katerem je mogoča prodaja Save.