Tudi dobavitelj medalj za veterane pozna Rajka Janšo

Praktično neznano podjetje z Obale bo vladi dobavilo 80.000 spominskih medalj za vojne veterane. Kakšne so njegove povezave s premierjevim bratom?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 15. 10. 2021, 05:55


rajko jansa
Eden od zmagovalcev mandata Janeza Janše je njegov brat Rajko Janša. Do poslov z državnimi podjetji pa ne prihaja le on, ampak tudi njegovi znanci.
Primož Lavre

Več kot 60.000 veteranov desetdnevne vojne bo od države že čez nekaj dni dobilo darilo. Vlada jim bo ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije podarila spominske medalje, ki jih je za 360.000 evrov kupila pri podjetju 3Kem. To v poslovni javnosti velja za popolno neznanko, na javnem naročilu za dobavo medalj pa je zmagalo kot edini ponudnik. Po podatkih, ki smo jih zbrali v uredništvu, sledi posla vodijo do poslovneža Rajka Janše, brata predsednika vlade, ki je v zadnjem letu dni in pol za mnoge direktorje državnih družb postal prva izbira za dobavo poslovnih daril.

Za podelitev medalj se je vlada Janeza Janše odločila maja. Takrat je ugodila predlogu veteranskih organizacij, ki so želele, da medalj ne bi prejeli le vsi veterani vojne za Slovenijo, ampak tudi drugi posamezniki in organizacije, zaslužni za samostojnost. Ustanovila je posebno komisijo za spominske medalje, ki jo vodi Bojan Pograjc, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in Janšev dolgoletni prijatelj. Nato se je lotila še iskanja dobavitelja. 

V začetku julija je tako generalni sekretariat vlade, ki ga začasno vodi Janja Garvas Hočevar, objavil javno naročilo za dobavo 80.000 spominskih medalj z vgraviranim grbom države, pripadajočo šatuljo in škatlo. Izbrani ponudnik bi moral 70.000 medalj dobaviti najpozneje do konca septembra, preostalih 10.000 medalj pa po potrebi do konca leta. Čeprav so se za posel zanimala tudi podjetja, ki se že vrsto let ukvarjajo s prodajo poslovnih daril, med njimi tudi medalj in pokalov, na koncu nobeno ni oddalo ponudbe.

Komisijo, ki zbira in oblikuje predloge za podelitev spominske medalje, vodi Bojan Pograjc. Na fotografiji ob Janezu Janši.
Komisijo, ki zbira in oblikuje predloge za podelitev spominske medalje, vodi Bojan Pograjc. Na fotografiji ob Janezu Janši.
SDS

Preberite še:
Direktorji že vedo, zakaj darila kupujejo pri Janševem bratu

Osem let delal v podjetju, za katerega lobira Rajko Janša

To je kot edino storilo podjetje 3Kem, ki je registrirano za poslovno svetovanje. Za eno medaljo je prvotno ponudilo ceno 4,8 evra, a je ta presegala dovoljeni proračun generalnega sekretariata vlade. Po pozivu so v podjetju 3Kem znižali ceno na 4,5 evra na medaljo in s tem prišli do posla. Samo z dobavo medalj bo ustvarilo toliko prihodkov, kot jih je pred tem v celotnem letu. 

S sredstvi, ki jih bo vlada porabila za nakup spominskih medalj, bi lahko namenili za:

2 meseca delovanja javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA). Vladni urad za komuniciranje sicer že od začetka leta nezakonito zavrača plačilo njenih računov in jo je pripeljal do roba stečaja.

3.362 državljanom in državljankam bi za mesec dni pokrili otroške dodatke, ki po ocenah znašajo okoli 108 evrov na mesec na prejemnika.

Kako mu je to uspelo, če se še pred kratkim ni ukvarjalo z dobavo tovrstnega blaga? "Za posel smo izvedeli na javnem portalu, ki ga redno spremljamo. Prijavili smo se v ustreznem roku in zadostili osnovnim zadevam, da smo posel dobili," nam je pojasnil Sašo Krmac, vodja prodaje v podjetju 3Kem, ki je uradno v lasti njegovega brata in zasebnega zobozdravnika Uroša Krmaca. Poudaril je, da je podjetje posel dobilo po običajni poti in brez zvez.

Pred tem je Sašo Krmac osem let kariere preživel v ljubljanski družbi Ram2, za katerega je na domači poslovni sceni dlje časa znano, da mu pri poslih z lobiranjem pomaga Rajko Janša. Da pozna Rajka Janšo, nam je tudi sam potrdil. "Poznamo ga. Nimava nobenega posebnega odnosa," je dejal. Kot smo že lani razkrili, je bil Ram2 v času prvega in drugega vala epidemije covid-19 eden od največjih dobaviteljev ventilatorjev slovenskim bolnišnicam. Te so od njega kupile za več kot šest milijonov evrov medicinske opreme.

"S podeljevanjem medalj se bo pričelo predvidoma v drugi polovici oktobra," so povedali v vladnem uradu za komuniciranje.
"S podeljevanjem medalj se bo pričelo predvidoma v drugi polovici oktobra," so povedali v vladnem uradu za komuniciranje.
Vlada

Preberite še:
Kdo je državi prodal kravate, ki jih nosita Janša in Logar

Od brisač za Dars do drugega tira

Tudi podjetju 3Kem je po lanskoletni zamenjavi oblasti padla sekira v med. Do sedaj sta mu uspela že dva večja posla z državnima družbama. Obe obvladujejo kadri ali celo člani vladnih strank. Konec lanskega leta je državni družbi za avtoceste (Dars), ki jo vodi nekdanji podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak, prodalo za 19.000 evrov personaliziranih plažnih brisač. Do posla je prišlo na podlagi naročilnice, torej neposredno in brez javnega naročila. 

Tudi pri tem poslu se pojavi Rajko Janša. Na Darsu so namreč k oddaji ponudb pozvali tri ponudnike: ob podjetju 3Kem in družbi Skat Skupina še podjetje Empis Storitve, ki je v lasti članov družine Rajka Janše. To je za dobavo 2000 brisač z uvezenim logotipom Darsa, namenjenih za novoletno obdarovanje zaposlenih in poslovnih partnerjev, oddalo najvišjo ponudbo (23.200 evrov). S tem je bilo za dobre štiri tisočake dražje od najugodnejše ponudbe podjetja 3Kem. 

Spletna stran z osnovnimi podatki o podjetju je vse, kar je mogoče najti o dobavitelju spominskih medalj.
Spletna stran z osnovnimi podatki o podjetju je vse, kar je mogoče najti o dobavitelju spominskih medalj.
Posnetek zaslona

Na vprašanje, kako so izbirali tri potencialne ponudnike, nam na Darsu niso odgovorili. "Od Darsa smo dobili povpraševanje. Odzvali smo se s ponudbo. Očitno je bila ponudba konkurenčna, kar je bil razlog, da smo bili izbrani. Saj tako poteka posel v B2B (med podjetji, op. a.)," nam je povedal Sašo Krmac. Že prejšnji mesec pa smo razkrili, da je podjetje Empis, ki ga obvladuje Rajko Janša, ministrstvu za zunanje zadeve dobavilo za 37.000 evrov kemičnih svinčnikov, kravat, dežnikov, šalov in torb za dokumente za potrebe slovenskega predsedovanja EU. Od lanske zamenjave oblasti je podjetje Empis s prodajo poslovnih daril opravilo za skoraj 179.000 evrov poslov z državnimi in občinskimi podjetji, javnimi zavodi in drugi javnimi subjekti.

V istem času so posli uspevali tudi podjetju 3Kem. To je namreč prišlo tudi do posla z družbo 2TDK, ki za državo gradi milijardo evrov vreden drugi tir železniške proge Divača-Koper. Do sedaj je z njo opravilo za 27.000 evrov poslov. Kakšno blago ji je dobavilo in po kakšni ceni, še ni znano. "Smo trgovsko podjetje, ki se ukvarja s prodajo različnih izdelkov podjetjem in ustanovam. Izvajamo prodajo B2B. Odzivamo se na trenutne tržne razmere in našo ponudbo prilagajamo glede na potrebe naših kupcev," je dodal Krmac. Upravo 2TDK vodi Pavel Hevka.

Preberite še:
Prve državne donacije za Janševe medije

Deset dni vojne in 62.000 vojnih veteranov. Kako je to mogoče? 

Čeprav je imela slovenska Teritorialna obramba (TO) med osamosvojitveno vojno 35.200 pripadnikov, slovenska policija pa še okoli 10.000 aktivnih in rezervnih pripadnikov, ima status vojnega veterana po zadnjih podatkih kar 62.473 posameznikov, v obravnavi pa je še več kot 3000 vlog. Kako je to mogoče?

Do statusa vojnega veterana lahko po zakonu iz leta 1995 pridejo pripadniki TO, policisti, operativni delavci kriminalistične in obveščevalno varnostne službe, narodne zaščite ter enot za zveze in občin, ki so v času od 26. junija do 18. julija 1991 opravljali dolžnosti pri obrambi Republike Slovenije. S prvim januarjem letos je sicer Janševa vlada starostno mejo za pridobitev statusa spustila s 55 na 50 let.

Gornja Radgona, vojna za Slovenijo, 1991
Gornja Radgona, vojna za Slovenijo, 1991
Nataša Juhnov

Vsi ti so upravičeni do številnih ugodnosti. Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja jim krije država. Na papirju imajo tudi druge pravice, kot so veteranski dodatek, dodatek za pomoč in postrežbo, zdraviliško in klimatsko zdravljenje, brezplačna vožnja, pogrebnina in priznanje pokojninske dobe. Večina teh je na voljo zgolj socialno najšibkejšim. Tem je vlada s predzadnjim interventnim zakonom (PKP8) zagotovila tudi solidarnostni dodatek v višini 150 evrov.