Kakšna je razlika med TEŠ6 in NEK2? Da o TEŠ6 nikoli nismo odločali na referendumu #podcast

Se lahko pri projektu drugega bloka nuklearke (JEK2) ponovi zgodba s TEŠ6? O čem bomo v resnici odločali na referendumu? Kaj so odprta vprašanja, povezana s prihodnostjo jedrske energije pri nas? Kako močan je danes še šaleški lobi?

Avtor: Uredništvo
četrtek, 10. 10. 2024, 13:30


podkast 46
/
Reporter

"V Sloveniji smo prepričani, da lahko odločamo o tem, ali bomo šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6) zaprli leta 2030, 2035 ali pozneje. V resnici bo odgovor na to vprašanje v veliki meri odvisen od razpoložljivih in cenovno sprejemljivih količin premoga, ki jih je precej manj od prvotnih projekcij. V tej zgodbi sta Šaleška dolina in talca še vedno talca zavajanj, laži in manipulacij iz obdobja pred 15. leti."

Tako je Primož Cirman, urednik necenzurirano.si in avtor knjige o aferi TEŠ6, v Reporter podkastu odgovoril na vprašanje, kdaj bo po njegovi oceni TEŠ6 prenehal delovati. "Ko govorimo o bojazni, da se bo zgodba iz Šoštanja ponovila tudi pri JEK2, pa moramo vedeti, da o TEŠ6 nikoli nismo odločali na referendumu. Ta projekt je kot buldožer priletel in povozil slovensko politiko," je poudaril Cirman v pogovoru z urednikom Reporterja Silvestrom Šurlo.

"Pri tem v Sloveniji pozabljamo, da je bil projekt JEK2 v javnost prvič lansiran že leta 2006. Takratni minister za gospodarstvo je napovedoval, da bo zgrajen do leta 2015. Nato je prišel projekt TEŠ6, ki je začel delovati pred 10. leti. V kontekstu bojev med lobiji v slovenski energetiki velja poudariti, da se od takrat do letos na projektu JEK2 praktično ni počelo ničesar. Tedanje vodstvo družbe Gen Energija, lastnice slovenske polovice nuklearke, je javno govorilo o projektu, a je bilo pri pripravi projekta narejeno bore malo," je dejal Cirman.

"Moja osebna špekulacija je, da je vedelo, da jih projekt presega, sploh v razmerah, ko so se v Sloveniji serijsko menjavale vlade," je dodal Cirman: "Zdaj smo torej v fazi, ko bomo z referendumom pravzaprav odločali, ali se sploh gre v resnejšo pripravo projekta, ki bo trajala vsaj tri ali štiri leta."

Je mogoče, da do gradnje drugega bloka jedrske elektrarne na koncu sploh ne pride? Ali je verjetno, da bo zgrajen pred letom 2040? Bomo imeli v vmesnem obdobju težave pri oskrbi z električno energijo? Zakaj je Jugoslavija nuklearko uspela zgraditi v slabem desetletju? Ali Slovenija potrebuje plinske elektrarne? In kako močan je danes šaleški lobi, ki je stal za projektom TEŠ6?

Vabljeni k poslušanju Reporter podkasta: