To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

Med največjimi donatorji SDS so direktorji, ostali vodilni uslužbenci in člani nadzornih svetov podjetij v državni lasti, ki so na položaje prišli po zaslugi vladajoče stranke.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 17. 5. 2022, 05:55


sds
Politično kadrovanje po slovensko: SDS je na vodilne položaje v državnih podjetjih postavila svoje ljudi, ti pa so stranki nakazali denar za njeno delovanje.
STA/Bobo

Slovenski demokratski stranki (SDS) je v dveh letih vlade Janeza Janše uspelo prevzeti skoraj vse ključne položaje v državnem gospodarstvu. Njeni člani in izbranci so prišli na čelo nekaterih najpomembnejših državnih podjetij, v več primerih brez ustreznih izkušenj. Toda velikanski karierni in prihodkovni preskoki, ki jih je vladajoča stranka omogočila svojim ljudem, so očitno imeli svojo ceno. 

Med največjimi donatorji SDS namreč prevladujejo direktorji, ostali vodilni uslužbenci in člani nadzornih svetov podjetij v državni lasti. Vsi so na položaje prišli v času odhajajoče vlade. Iz poročila o poslovanju stranke je razvidno, da so ji člani in podporniki lani nakazali skoraj 277.000 evrov. To je več, kot je skupaj prejelo sedem ostalih, takrat še parlamentarnih strank: NSi, SD, LMŠ, SAB, Levica, DeSUS in SNS. Glavnino tega denarja, dobrih 84.000 evrov, je SDS doniralo 19 članov. Ti so ji nakazali zneske, ki presegajo povprečno bruto mesečno plačo, zato jih je morala stranka javno razkriti. 

Kdo so torej največji donatorji SDS? 

Preberite še:
Javni denar za financiranje brezplačnika SDS #foto

Med financerji šef SDH in vrh Telekoma Slovenije

Vsaj polovica jih prihaja z vodilnih položajev v državnem gospodarstvu, kjer ima pri kadrovanju ključno vlogo Slovenski državni holding (SDH), krovni upravljavec premoženja v lasti države. Že od septembra 2020 je na čelu SDH Janez Žlak, dolgoletni član SDS iz Zasavja. Stranki se za enega najpomembnejših položajev v državi ni oddolžil zgolj s kadrovanjem njenih ljudi po državnih podjetjih, ampak tudi z donacijo. Lani ji je Žlak tako nakazal 3.250 evrov, kar v povprečju predstavlja dobro polovico njegove mesečne plače.

/
/
STA/Bobo

Skoraj enak znesek (3.265 evrov) je SDS nakazal Cvetko Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana občine Krško, ki že leto dni vodi Telekom Slovenije. Državni telekomunikacijski operater je zelo pomemben vir finančnih sredstev za medijsko infrastrukturo vladajoče stranke, saj je največji državni oglaševalec na Nova24TV in drugih povezanih spletnih portalih. Zagotavlja tudi glavnino sredstev za delovanje televizije Nova24TV.

Manj kot mesec dni za Sršenom se je v upravo Telekoma Slovenije preselila tudi Barbara Galičič Draksler, ki je SDS lani nakazala 2.115 evrov. V devetih mesecih lanskega leta je prejela 120.000 evrov bruto oziroma 53.000 evrov neto plače. Dobrih 2.000 evrov je stranki nakazal še en visoki uslužbenec Telekoma Slovenije – Ljubomir Oberski, ki je postal Sršenov pomočnik, od začetka leta pa v družbi vodi strateško projektno pisarno.

/
/
STA/Bobo

Preberite še:
Razkrivamo: Naročniki Telekoma plačujejo televizijo SDS

Denar nakazal tudi šef Pošte Slovenije

Največji karierni preskok v času Janševe vlade je uspel danes 34-letnemu Tomažu Kokotu, nekdanjemu občinskemu svetniku SDS in kandidatu stranke za župana Poljčan. Brez ustreznih vodstvenih izkušenj mu je uspelo priti na čelo državne Pošte Slovenije, ki zaposluje več kot 6.000 ljudi. Pri tem mu je pomagala Janševa vlada, ki je zamenjala neposlušne nadzornike družbe, na pomoč pa mu je priskočil tudi odvetnik Franci Matoz. Kokot, Žlak in Sršen imajo še eno stično točko - vsi sodijo v omrežje generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca.

Poročilo razkriva, da je Kokot stranki lani nakazal 2.150 evrov. Še 150 evrov več je SDS prejela od Roberta Tomazina, ki od februarja lani vodi družbo Slovenski državni gozdovi. Pred tem je bil direktor trženja v Kmetijski zadrugi Krka, ki združuje dolenjske in belokranjske kmete. Tomazin je bil na minulih parlamentarnih volitvah kandidat SDS za poslanca. 

/
/
STA/Bobo

Še skoraj 3.000 evrov je SDS nakazal Martin Bratanič, direktor Borzena, državnega operaterja trga z elektriko. Bratanič, sicer nekdanji kriminalist, je dolgoletni zaupnik odhajajočega ministra za okolje Andreja Vizjaka, ki ga je že pred desetimi leti želel postaviti na čelo državne družbe Gen Energija. Med največjimi donatorji SDS je z 2.060 evri tudi Damjan Stanek, nekdanji direktor Borzena, danes pa Brataničev svetovalec na Borzenu.

Preberite še:
V propagandni aparat SDS pred volitvami tudi denar državnih podjetij

Doniral tudi Matozov poslovni partner

Kar 13.000 evrov je SDS nakazal Robert Rožič, nekdanji glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. Zapustil jo je lani jeseni zaradi nesoglasij s predsednikom upravnega odbora Francijem Matozom, sicer dolgoletnim odvetnikom Janeza Janše in SDS. Rožič je še vedno predsednik nadzornega sveta podjetja 2TDK, ki gradi drugi tir železniške proge med Divačo in Koprom. 

/
/
STA/Bobo

Med donatorji je z nakazanimi 4.300 evri tudi Iztok Černoša, ki mu je po zamenjavi oblasti padla sekira v med. Pred prihodom Janševe vlade je bil zaposlen v velenjskem podjetju Andrejc. Tam se je ukvarjal z nadzorovanjem gradenj objektov in vodenjem posameznih del. Po zamenjavi oblasti ga je SDS najprej postavila v upravo podjetja 2TDK, nato pa imenovala še v nadzorni svet Telekoma. Trenutno je Černoša direktor gradbenega podjetja RGP, ki je v lasti državne skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE). 

Še 2.200 evrov pa je SDS doniral Damjan Kozjak, nekdanji direktor KBM Leasinga v času, ko je bil ta še v lasti državne Nove KBM. Leta 2016 je skupaj z Matozom kupil nekdanji portoroški hotel Vila Virginia, Janševa vlada pa ga je štiri leta pozneje imenovala za predstavnika Slovenije v Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD).

Koliko denarnih prispevkov so v letu 2021 zbrale druge politične stranke

SD: 71.124 evrov

NSi: 162.693 evrov

LMŠ: 5.335 evrov

Levica: 2.160 evrov

SAB: 20.194 evrov

DeSUS: 1.406 evrov

SNS: 120 evrov