SIJ dobila pomoč države, prejemki vodilnih pa v nebo

Prejemki ključnih vodilnih v Slovenski industriji jekla (SIJ), ki je od države prejela pomoč zaradi energetske draginje, so lani znašali kar 21 milijonov evrov – štirikrat več kot leto pred tem. Med njimi je tudi Tibor Šimonka, prvi mož gospodarske zbornice (GZS).

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 15. 6. 2023, 05:55


andrej zubicki zubitsky bobo
Andrej Zubicki (na fotografiji) je od SIJ lani prejel več deset milijonov evrov dividend. Toda le del tega je porabil za poplačilo obveznosti, ki jih je imel do SIJ.
Bobo

Medtem ko je Slovenska industrija jekla (SIJ) zaradi energetske draginje od države prejela visoko pomoč, so se prejemki njenih vodilnih, med katerimi je tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka, dramatično povečali.

Kot razkriva letno poročilo SIJ, je "ključno poslovodno osebje" v matični družbi SIJ lani skupaj prejelo za več kot 21 milijonov evrov bruto plač, povračil stroškov, bonitet in drugih prejemkov. To je štirikrat več kot v letu 2021, ko jim je jeklarska skupina skupaj izplačala "le" 5,4 milijona evrov.

Iz letnega poročila ni podrobneje razvidno, kdo vse v SIJ je prejel ta denar. Toda poročila iz preteklih let kot "ključno poslovodno osebje" v matični družbi SIJ, ki ima nekaj manj kot 140 zaposlenih, izpostavljajo zgolj njeno vodstvo, ne pa tudi ostalih kadrov z individualnimi pogodbami. Med drugim gre za člane uprave: predsednika uprave Andreja Zubickega in štiri podpredsednike. To so Tibor Šimonka, Jevgenij Zverev, Vjačeslav Korčagin in Igor Malevanov.

Prav Šimonka je kot predsednik GZS, najpomembnejše delodajalske organizacije pri nas, od države večkrat zahteval izdatnejšo pomoč podjetjem zaradi energetske krize. Že lani jeseni je pozval k omejitvi cen električne energije za velika podjetja. Marca letos pa je GZS na vlado naslovila odprto pismo, ker njeni ukrepi niso dosegali ciljev. "Vlado želimo opozoriti, da še pravočasno nekaj ukrene, drugače bo prepozno," je takrat dejal Šimonka.

V SIJ na naša vprašanja o visokih izplačilih poslovodstvu niso odgovorili. Drugim medijem pa so sporočili, da si je 21 milijonov evrov razdelilo celotno poslovodstvo, ki ga sestavlja več kot 20 oseb. Kolikšen del tega je prejela prej omenjena peterica in zakaj se je ta znesek v primerjavi z letom 2021 početveril, niso pojasnili.

Medtem ko je država zaradi previsokih cen energentov pomagala SIJ, je ta ustvaril rekordne rezultate. Prejemki vodilnih so šli v nebo, ruski lastniki pa so si izplačali visoke dividende. Na fotografiji Tibor Šimonka, glavni podpredsednik v SIJ.
Medtem ko je država zaradi previsokih cen energentov pomagala SIJ, je ta ustvaril rekordne rezultate. Prejemki vodilnih so šli v nebo, ruski lastniki pa so si izplačali visoke dividende. Na fotografiji Tibor Šimonka, glavni podpredsednik v SIJ.
Marko Vavpotič

Preberite še:
Rusi črpajo denar iz SIJ, ki državo prosi za pomoč

57 milijonov evrov dividend med draginjo

V zadnjih dneh je sicer več medijev poročalo, da bo SIJ do konca julija lastnikom izplačala za skoraj šest milijonov evrov dividend. To bo storila, četudi je prejela za 2,4 milijona evrov pomoči za blažitev posledic energetske draginje, ki je izbruhnila po začetku vojne v Ukrajini. Zakon, ki ureja pomoči, namreč določa, da jih mora prejemnik vrniti v primeru izplačila dividend za ali v letu 2023 – in to z zamudnimi obrestmi.

V SIJ so se tej omejitvi izognili tako, da sta pomoč prejeli njeni hčerinski podjetji: SIJ Acroni in SIJ Metal. Da si v SIJ pravilno razlagajo zakon, je potrdilo tudi ministrstvo za gospodarstvo, saj omejitev izplačila dividend "velja zgolj za upravičenca in ne za povezane družbe". "Tukaj je vprašanje tudi malo moralno. V primeru, da je država pomagala, ne vem, če si je treba, pri vsej tej kritiki, izplačevati dobiček. Ampak zakoni so eno, nekaj pa je tudi sama morala," je dogajanje za 24ur komentiral minister Matjaž Han.

Skupina SIJ je lani dosegla najboljše rezultate v zgodovini. Prihodki so bili rekordnih in so se povečali za 35 odstotkov na 1,3 milijarde evrov. Ob tem so ustvarili skoraj 93 milijonov evrov čistega dobička, predlani ga je bilo za dobrih 29 milijonov evrov.

Skupaj je SIJ, ki je v 72-odstotni lasti ruske družine Zubicki, četrtinski delež pa je v rokah slovenske države, od začetka ruske agresije na Ukrajino, izplačala že za 57 milijonov evrov dividend:

1. Aprila lani, ko je že postajalo jasno, da bo pri dobavi plina iz Rusije prihajalo do zapletov, so lastniki SIJ najprej prejeli za 21 milijonov evrov "rednih" dividend.

2. Konec leta, na vrhuncu energetske draginje, pred katero je opozarjala GZS na čelu s Šimonko, pa jim je SIJ izplačal še dodatne, 30-milijonske dividende. Uradno zaradi "izjemnih poslovnih rezultatov".

SIJ je kljub državni pomoči zaradi energetske krize izplačal dividende. Gospodarski minister Matjaž Han medtem vztraja, da država tega ne more preprečiti.
SIJ je kljub državni pomoči zaradi energetske krize izplačal dividende. Gospodarski minister Matjaž Han medtem vztraja, da država tega ne more preprečiti.
Sa.R.

Preberite še:
Kdo so Rusi, ki imajo v Sloveniji milijonsko premoženje #foto

Črpanje denarja s posojili

Že pred časom smo razkrili, da družina Zubicki denar iz skupine črpa tudi na druge načine, med drugim s posojili. Na zadnji dan leta 2021 je tako njihovo podjetje Dilon, ki je uradni večinski lastnik SIJ, tej skupaj dolgovalo že 86 milijonov evrov. Tudi zato, ker je bil SIJ na vrhu seznama prejemnikov državne pomoči za prebroditev energetske krize, pa so se Rusi očitno odločili, da bodo ta posojila vendarle začeli odplačevati.

Toda denar za vračilo so znova vzeli iz SIJ. Konec oktobra lani so tako v SIJ sklicali novo skupščino in izplačali dodatnih 30 milijonov evrov dividend. Za vračilo posojil so lani namenili 24 milijonov evrov, saj se je njihov skupni dolg do SIJ znižal na 62 miijonov evrov.

Če k temu prištejemo še spomladanske dividende, to pomeni, da je Rusom ostalo okrog deset milijonov evrov dividend, ki so jih dobili od SIJ in z njimi niso odplačali posojil.

Prejemki vodilnih v matični družbi SIJ so bili lani štirikrat višji kot leta 2021.
Prejemki vodilnih v matični družbi SIJ so bili lani štirikrat višji kot leta 2021.
SIJ

Lastniška veriga SIJ se sicer konča na Nizozemskem, kjer je registrirano podjetje Dilon Cooperatief. Tega sta dolgo obvladovala Andrej Zubicki in njegova mama Galina Zubickaja, ki živi v Moskvi. Do 41-odstotnega deleža je uradno prišla novembra 2018, ko se je zaradi spora v družini iz lastništva umaknil njen drugi sin Jevgenij Zubicki. Ta se je lani zaradi ruske agresije na Ukrajino znašel na seznamu sankcij Evropske komisije. Takrat naj bi se iz lastništva nizozemskega Dilona umaknila tudi Galina Zubickaja, delež pa prodala Andreju Zubickemu.

V Ljubljani gradijo butično naselje

V istem času se je družina Zubicki v Sloveniji lotila tudi nekaterih drugih projektov. Na zahodu Ljubljane, ob gradu Bokalce pri Brdu, je začela kupovati zemljišča, na katerih nastaja butično naselje Vile Bokalce.

/
/
Google

V soseski je predvidenih 37 enodružinskih hiš in dvojčkov.
V soseski je predvidenih 37 enodružinskih hiš in dvojčkov.
Bokalce

Gre za nepremičninski projekt gradbenega podjetja Givo Joška Vidriha, ki je pred več kot 15 leti od lazaristov kupilo grad s posestvom, leta 2018 pa pridobilo gradbeno dovoljenje. Nekaj razkošnih stanovanjskih hiš je že praktično zgrajenih. Svoje načrte imajo tudi lastniki SIJ. Tako so tam jeseni 2021 več sklopov zemljišč kupili Andrej Zubicki, Vjačeslav Korčagin in tudi Galina Zubickaja, ki se je lani uradno umaknila iz lastništva SIJ.

Za financiranje gradnje, ki se je po dostopnih podatkih že začela, so konec tistega leta najeli bančna posojila v skupni vrednosti več kot tri milijone evrov.