Še en Janšev zaveznik ima izraelski program za vohunjenje

Po Orbanovi Madžarski, ki je s pomočjo programske opreme iz Izraela vohunila za odvetniki, novinarji in opozicijskimi politiki, imajo dostop do nje zdaj tudi na Slovaškem, ki jo vodi populist Robert Fico.

Avtor: Primož Cirman
četrtek, 26. 9. 2024, 17:00


Robert Fico
Slovaška je programsko opremo za vohunjenje iz Izraela kupila v času, ko je vodenje njene vlade prevzel Robert Fico (na fotografiji).
Profimedia

Po Nemčiji, Španiji, Madžarski, Poljski, Estoniji in Latviji je izraelsko programsko opremo Pegasus, ki lahko brez vednosti uporabnika pridobiva podatke o njegovi elektronski pošti, kriptiranih sporočilih, imeniku številk in lokaciji, kupila še Slovaška.

To informacijo je v zadnjih dneh prvi objavil slovaški dnevnik Dennik N, ki je ob tem navedel, da so jo potrdili štirje viri iz slovaških obveščevalnih struktur. Nato je o tem poročal še poljski preiskovalni portal VSquare, ki se je pri tem skliceval na tri vire. Čeprav je slovaška vlada zanikala, da bi pridobila to programsko opremo, so na portalu opozorili, da sta v preteklosti enako storili tudi poljska in madžarska vlada. Pozneje pa so se te informacije izkazale za resnične. V slovaški obveščevalni službi navedb niso ne potrdili ne zanikali.

Kot navajata oba medija, je Slovaška programsko opremo za vohunjenje iz Izraela kupila že v času, ko je vodenje njene vlade prevzel Robert Fico. Ta je na oblasti od lani jeseni, spomladi letos pa je preživel poizkus atentata. Zanj je obtožil liberalno opozicijo in medije, na katere slovaška vlada pritiska že od začetka mandata. Na muhi Ficove vlade so že nekaj časa tudi tožilstvo in nekatere kulturne institucije.

Preberite še:
So Orbanovi z izraelsko opremo vohunili tudi v Sloveniji?

Na seznamu 300 madžarskih številk

Fico je tesen politični zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbana, oba pa veljata za politična prijatelja prvaka SDS Janeza Janše. Vsi trije so veliki podporniki Izraela. Že več let pred Slovaško je dostop do Pegasusa, ki velja za eno najsodobnejših orodij za sledenje in pridobivanje podatkov o posameznikih, pridobila tudi Orbanova vlada. Ta se je lani odločila, da bo Madžarska kot prva evropska država sedež veleposlaništva v Izraelu preselila v Jeruzalem, s čimer bi dejansko priznala aneksijo Zahodnega brega.

Zloglasni prisluškovalni program Pegasus je dokazano uporabljala tudi madžarska vlada Viktorja Orbana.
Zloglasni prisluškovalni program Pegasus je dokazano uporabljala tudi madžarska vlada Viktorja Orbana.
Profimedia

Leta 2021 sta nevladni organizaciji Prepovedane zgodbe in Amnesty International ob pomoči 17 svetovnih medijev razkrili, da je bilo tarča Pegasusa več kot 50 tisoč telefonskih številk v lasti politikov, novinarjev, aktivistov, poslovnežev in drugih oseb iz številnih držav. Na tem seznamu je bilo tudi okrog 300 madžarskih telefonskih številk. Te so med drugim uporabljali nekateri odvetniki, novinarji neodvisnih medijev, poslovneži in opozicijski politiki.

Istega leta so recimo novinarju madžarskega medija Direkt36 v telefon vdrli po tem, ko je na dve ministrstvi poslal vprašanja o prihodu ene od ruskih bank na Madžarsko, kar naj bi bila krinka za delo ruske obveščevalne službe. Njegovemu kolegu se je to zgodilo, ko je preiskoval projekt jedrske elektrarne Paks, ki jo gradijo Rusi.

Preberite še:
Govorjenje o državljanski vojni je megla za razkriti državni udar #komentar

Tudi Janša se je srečal z NSO Group

S pomočjo Pegasusa je sicer možno tudi v tajnosti aktivirati kamero in mikrofon telefona, snemati njegovega uporabnika, prenašati njegove fotografije in videoposnetke. To opremo so različne države v preteklosti uradno kupovale za sledenje in nadzor nad organiziranim kriminalom in terorističnimi organizacijami. Toda mediji so s pomočjo podatkov, ki so jih pridobili iz NSO Group, in forenzično analizo telefonov ugotovili, da so jih države uporabljanje tudi za boj proti političnim nasprotnikom in drugim kritikom.

Orbanova oblast je nakup Pegasusa od izraelskega podjetja NSO Group izpeljala prek madžarskega posredniškega podjetja, ki je bilo v solastništvu zaupnika tedanjega ministra za notranje zadeve Sándorja Pintérja. To naj bi za izraelsko programsko opremo za vohunjenje takrat plačalo šest milijonov evrov.

Janez Janša se je že na prvi dan obiska Izraela sestal s predstavniki podjetij, ki se ukvarjajo s podporo zagonskim podjetjem (start-up). Srečal se je tudi s posamezniki iz NSO Group, vendar teh ni na nobenih uradnih fotografijah.
Janez Janša se je že na prvi dan obiska Izraela sestal s predstavniki podjetij, ki se ukvarjajo s podporo zagonskim podjetjem (start-up). Srečal se je tudi s posamezniki iz NSO Group, vendar teh ni na nobenih uradnih fotografijah.
Kabinet predsednika vlade

Lastniki NSO Group so nekdanji visoki uslužbenci izraelskih obveščevalnih služb, ki morajo pred vsako prodajo Pegasusa v tujino pridobiti soglasje izraelske vlade. Kot je prvi poročal portal Oštro, se je s predstavniki tega podjetja ob uradnem obisku v Izraelu decembra 2020 sestal tudi Janša. O tem srečanju še vedno ni nič znanega. Iz programa obiska je razvidno, da se je Janša takoj po prihodu v Tel Aviv srečal s "predstavniki podjetij na področju kibernetske varnosti in drugih uspešnih podjetij". Sestanek z njimi je trajal kar štiri ure in pol.

Svetovni mediji in nevladne organizacije sicer Slovenije v zadnjih letih nikoli niso navajale med državami, ki so kupile Pegasus ali pridobile dostop do te programske opreme.