Se bodo v vojno za Hidrio vpletli Šešoki iz Iskre?

Zakaj spopad za Hidrio zanima tudi družino Šešok, lastnico Iskre?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 29. 1. 2019, 04:00


Necenzurirano prenos
Dušan Šešok
STA

V vojno za obvladovanje Hidrie, ki je v začetku leta izbruhnila med njenimi ključnimi menedžerji, se je začela vpletati tudi družina Šešok, lastnica koncerna Iskra.

Po naših informacijah je namreč Klemen Šešok, direktor operacij v Iskri, v zadnjih tednih pri več menedžerjih Hidrie (ne)posredno poizvedoval o dogajanju v idrijskem koncernu. Več virov nam je potrdilo, da se je Šešok pri tem ponujal kot mediator v sporu med menedžerji Hidrie. Pri tem je Šešok izrazil tudi resno pripravljenost Iskre za vstop v lastništvo Hidrie.

"Vstop v Hidrio nas potencialno zanima, smo pa mnenja, da so zadeve še preveč oddaljene, da bi zavzemali kakšno stališče, saj so, kot razumemo, obstoječi lastniki še v medsebojnih pogovorih," je včeraj dejal Klemen Šešok.

Menedžerji Hidrie v dveh taborih

Kot smo neuradno izvedeli, je Šešok pomoč ponujal obema taboroma menedžerjev Hidrie, ki sta že nekaj časa v vojni.

Ta se je potihoma začela konec lanskega leta, ko je del menedžerjev iz kroga Edvarda Svetlika, nekdanjega dolgoletnega direktorja Hidrie, nadzorni svet želel prepričati o izplačilu nagrade v obliki dobrih petih odstotkov delnic H&R, krovnega podjetja v skupini Hidria. S tem bi se porušila lastniška razmerja med ključnimi menedžerji, tehtnico med njimi pa dokončno nagnilo v prid družine Svetlik.

Prej zavezniki, danes sovražniki. Od leve proti desni največji lastniki Hidrie: Andrejka Krapš Rejc, Iztok Seljak, Edvard Svetlik, Urška Svetlik in Dušan Lapajne.
Prej zavezniki, danes sovražniki. Od leve proti desni največji lastniki Hidrie: Andrejka Krapš Rejc, Iztok Seljak, Edvard Svetlik, Urška Svetlik in Dušan Lapajne.
Hidria
Potem ko so nadzorniki odločanje o tem predlogu preložili, sta se temu uprla tudi Iztok Seljak, dolgoletni vodilni menedžer Hidrie, in Dušan Lapajne, direktor Hidrie. V začetku leta sta objavila namero za prevzem koncerna, ki bi ji morala najpozneje do 10. februarja slediti še prevzemna ponudba, vredna 23 milijonov evrov.

Ali bo Seljaku in Lapajnetu uspelo najti partnerje, ki bi jima pri tem zagotovili potrebna jamstva za tako obsežen prevzem, bo znano v prihodnjih dneh. "Ne morem komentirati ničesar v zvezi s prevzemom, saj se moramo držati pravil," nam je včeraj dejal Seljak. "Vse je še odprto," pa je odgovoril na vprašanje, ali se lahko zgodi, da prevzemne ponudbe sploh ne bosta objavila. Seljak in Lapajne imata v lasti slabo petino delnic H&R.

Bodo Šešoki priskočili na pomoč Seljaku?

Po nekaterih informacijah bi jima lahko na pomoč priskočila družina Šešok. Seljak je do komentiranja teh informacij zadržan, češ da "je bilo do zdaj veliko govoric in da jih bo tudi v prihodnje". Ob objavi prevzemne namere so se tako razširile informacije, da je v ozadju Kolektor, večni idrijski rival Hidrie, a so se (za zdaj) izkazale za neresnične.

Kljub temu naj bi prvi pogovori s Šešoki že stekli. Klemen Šešok včeraj na vprašanje, ali lahko zanika, da Seljaku in Lapanjetu pomaga pri morebitnem prevzemu, ni neposredno odgovoril. Pojasnil pa je, da "Iskro zanima rast".

"V lanskem letu smo organsko zrasli za 12 odstotkov, če pa hočemo doseči položaj, ki si ga želimo, bo treba rasti še bolj. V letošnjem letu načrtujemo 30-odstotno rast prihodkov, organsko in s predvidenim prevzemom, ki je že sklenjen, ni pa še odločitve regulatorja, to pa ni Hidria," je dejal Klemen Šešok.

Pri tem je poudaril, da bi povezovanje Hidrie in Iskre "vsekakor prineslo sinergije ne glede na to, da ne nastopamo v identični industriji". "Iskro zanimajo tudi druga podjetja. Mnenja smo namreč, da bo med podjetji naše dimenzije potrebno povezovanje, ker bomo izgubljali globalno konkurenčnost," meni Klemen Šešok.

Medtem ko Iskra proizvaja izdelke s področij energetskih, elektronskih kondenzatorjev, elementov za odpravo motenj, stikalne tehnike, električnih merilnih instrumentov, baterij, anten, avtomatizacije procesov in varnostno-komunikacijskih sistemov, Hidria ob delih za avtomobile izdeluje lamele, rotorje, aksialne in radialne ventilatorje, elektromotorje ... Leta 2017 je začela serijsko izdelavo inovativne žarilne svečke za hladni zagon dizelskega motorja.

Med mogočimi financerji prevzema tudi nekdanji solastnik Outfita 7?

Po navedbah naših virov naj bi Klemen Šešok kot mogočega sofinancerja omenjal tudi Marka Pistotnika, nekdanjega solastnika podjetja Ouftit 7, ki je po njegovi prodaji Kitajcem postal eden od najbogatejših Slovencev. S Šešoki ga poslovno povezuje projekt gradnje logističnega centra v Beogradu, v katerega je sredi leta 2017 vložil sedem milijonov evrov kapitala.

Na vprašanje, ali pri "projektu Hidria" sodelujejo s Pistotnikom, je Klemen Šešok odgovoril, da "z njim sodelujejo na področju nepremičninskega portfelja v Srbiji in Sloveniji".

Hidria je sicer po vseh kriterijih večja od Iskre. Leta 2017 je koncern, ki v Sloveniji in tujini zaposluje več kot 1.800 ljudi, ustvaril 253 milijonov evrov prihodkov in 34 milijonov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). Skupna zadolženost Hidrie do bank znaša še 120 milijonov evrov.

Iskra, ki zaposluje približno 600 ljudi manj, je v istem letu ustvarila približno 82 milijonov evrov konsolidiranih prihodkov in dobrih deset milijonov evrov EBITDA. Pri tem je ustvarila slabe štiri milijone evrov čistega dobička. Skupna višina finančnih in poslovnih obveznosti je znašala dobrih 41 milijonov evrov. Za lani pa so v Iskri načrtovali 94,5 milijona evrov prihodkov in 5,3 milijona evrov čistega dobička.

Iskra postaja d.o.o., Dušanu Šešoku mandat za nedoločen čas

V zadnjem obdobju so se sicer v Iskri zgodile nekatere spremembe, saj so lastniki, torej družina Šešok, začeli njeno preoblikovanje v družbo z omejeno odgovornostjo. To posledično pomeni, da ukinja tudi nadzorni svet, ki ga je vodil pred kratkim umrli Andro Ocvirk, dolgoletni politični in poslovni sopotnik Dušana Šešoka. Zaposleni bodo tako v koncernu izgubili še zadnji vzvod soupravljanja.

Za glavnega izvršnega direktorja za nedoločen čas je bil imenovan Dušan Šešok, nov štiriletni mandat za preostale direktorje pa so dobili Peter Goltnik (odgovoren za sistemski del), Davorin Globočnik (produktni del) in Aleš Klavžar (finance).

Konec leta je prišlo do sprememb tudi v nemški družbi Taxgroup, prek katere brata Šešok obvladujeta 46,6-odstotni delež Iskre. Na direktorski položaj v nemškem Taxgroupu je bil ob Matiji Šešoku imenovan še Klemen Šešok.

Nadzorniki Hidrie danes spet o delniški nagradi za Svetlikove?

Spopad za Hidrio bo morda že danes dobil prvi epilog.

Sestal se bo namreč nadzorni svet Hidrie Holdinga, ene od osrednjih družb idrijskega koncerna, in morda znova odločal o izplačilu nagrade za del menedžerjev iz kroga nekdanjega dolgoletnega direktorja Edvarda Svetlika. Ti bi od družbe prejeli približno pet odstotkov delnic krovnega podjetja H&R, od tega največ Urška in Gašper Svetlik.

Gre za predlog, ki so ga imeli nadzorniki Hidrie Holdinga na mizi že konec lanskega leta, a o njem tedaj niso odločali. Prav namera po izplačilu te nagrade, ki je sledila izteku delničarskega sporazuma med ključnimi lastniki Hidrie, naj bi pozneje sprožila vojno za Hidrio.

Nadzorni svet Hidrie Holdinga sicer vodi Edvard Svetlik, v njem pa sedita še ekonomist Igor Masten in predsednica IEDC poslovne šole Bled Danica Purg, ki sta v nadzorni svet prišla na zahtevo bank upnic.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net