SDS svojemu najljubšemu sodniku našla službo

Zvjezdan Radonjić, nekdanji sodnik in zvesti podpornik stranke SDS, ki ga je ta povzdignila v simbol boja proti "krivosodju", je po novem zaposlen v njeni poslanski skupini.

Avtor: Primož Cirman
torek, 10. 10. 2023, 05:55


zvjezdan radonjic-pl
SDS je nekdanjemu sodniku Zvjezdanu Radonjiću v zadnjih dveh letih pomagala priti do več služb.
Primož Lavre

Nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić, znan iz procesa proti Milku Noviču, ki ga je oprostil obtožbe za umor direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika, ima novo službo. Od konca prejšnjega tedna je zaposlen v državnem zboru - kot strokovni sodelavec v poslanski skupini SDS, ki jo vodi Jelka Godec.

Da mu je stranka zagotovila redno zaposlitev v parlamentu, priča dejstvo, da je Radonjić konec prejšnjega tedna zaprl svoj status samostojnega podjetnika.

Po objavi članka so nam to informacijo potrdili tudi v državnem zboru. Pojasnili so, da je "uvrščen v 43. plačni razred, ki po trenutni plačni lestvici znaša 2389,72 evra bruto". "Javnemu uslužbencu pripada plača v polovičnem znesku, ker je z državnim zborom sklenil pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas od polnega," so navedli.

Kot so dodali, so med Radonjićevimi zadolžitvami "strokovna pomoč in svetovanje pri delu poslanske skupine, pripravljanje poročil in drugih dokumentov za poslansko skupino, spremljanje dela državnega zbora, spremljanje sej državnega zbora in vseh zakonodajnih in drugih postopkov v državnem zboru ter druge naloge na primerljivi stopnji zahtevnosti po odredbi nadrejenega".

V SDS so imeli že do sedaj najbolj številčno strokovno ekipo v državnem zboru. Po naših podatkih šteje več kot 25 oseb, kar je celo več od stranke Gibanja Svoboda, ki ima 14 poslancev več. Med zaposlenimi v poslanski skupini SDS so med drugim osebna tajnica prvaka SDS Mojca Megušar, vodja službe za odnose z javnostmi SDS Kristina Hacin, televizijska voditeljica na Nova24TV Zala Tomašič ...

Preberite še:
Borec proti "krivosodju" Radonjić s pomočjo Matoza do nove funkcije

"Janša je eden najboljših ljudi, ki naj nikar ne odneha"

Radonjić je sicer že med procesom proti Milku Noviču za SDS postal simbol boja proti "krivosodju". V ponovljenem sojenju, ki ga je kot predsednik senata vodil Radonjić, je bil Novič oproščen. Marca 2020 je višje sodišče na podlagi pritožbe specializiranega državnega tožilstva oprostilno sodbo razveljavilo. Leto in pol pozneje je primer zastarala.

Radonjić se je zaposlil v državnem zboru pri poslanski skupini SDS, ki jo vodi Jelka Godec (na fotografiji).
Radonjić se je zaposlil v državnem zboru pri poslanski skupini SDS, ki jo vodi Jelka Godec (na fotografiji).
Sašo Švigelj

Medtem ko je Radonjič v zadevi Novič govoril, da "si nekdo želi uničiti pravno državo na Slovenskem", je Janeza Janšo označil za "enega najboljših ljudi, ki naj nikar ne odneha". O tem, o "matrici globoke države", "iluminatih, ki vodijo Slovenijo", in drugih temah je javno objavil več prispevkov, v katerih je pisal tudi o "dvorodnem tipu fužinskega levičarja".

V vmesnem času se je zapletel v več incidentov. Leta 2019 so mu višji sodniki zaradi spornega zasliševanja žrtve domnevnega spolnega nasilja dali negativno oceno in vložili pobudo za disciplinski postopek. Domnevni žrtvi naj bi zastavil kup neprimernih vprašanj v zvezi z njenim trenutnim spolnim življenjem, predvsem glede spolnih praks, ki jih imata s partnerjem, intenzivnosti njenega doživljanja spolnosti, pa tudi o vonjavah in podobnih detajlih.

V enem od sojenj je bil v izjavi glede izločitve močno žaljiv do tožilke in tožilstva, pri čemer je uporabljal fraze kot so "psihoterapevtska seansa SDT", "živčnost kot posledica nesposobnosti" in "projiciranje zatrtih vsebin v tretjo osebo". Že leta 2019 se je Radonjić sam znašel na zatožni klopi. Sodnica Andreja Sedej Grčar in tožilka Blanka Žgajnar sta ga ovadili zaradi več kaznivih dejanj obrekovanja in razžalitve, saj ju je Radonjić javno obtožil, da je bil "deležen (njunih, op. a.) hudih pritiskov".

Takoj po odhodu iz sodniških vrst je Radonjić začel svetovati Fursu, ki ga je vodil Ivan Simič (na fotografiji).
Takoj po odhodu iz sodniških vrst je Radonjić začel svetovati Fursu, ki ga je vodil Ivan Simič (na fotografiji).
STA

Preberite še:
Radonjić: nisem zvest podpornik SDS, temveč podpornik SDS

SDS vedno poskrbi za svoje

Radonjić je sodniško togo po 24 letih dela slekel avgusta 2021. Takoj zatem ga je kot samostojnega podjetnika najela finančna uprava (Furs), ki jo je vodil Ivan Simič. "Gospod Radonjić ima specifična znanja na področju vlaganja kazenskih ovadb, predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov in širšega sklopa vprašanj v povezavi s pomanjkljivostmi poslovanja. Zaradi tega je dodana vrednost k delu Fursa," so nam takrat pojasnili na Fursu.

Po naših informacijah je bil Radonjić zadolžen za pregled do tedaj vloženih kazenskih ovadb in davčno-inšpekcijskih postopkov, ki so bili takrat še v teku. Od novembra 2021 do julija lani mu je Furs izplačal 11.600 evrov. Do dodatnega zaslužka je Radonjić prišel še na ministrstvu za kulturo, ko ga je vodil Vasko Simoniti (SDS). Tam so ga najeli za svetovanje pri odpravi zaostankov in reševanju najzahtevnejših sodnih postopkov. V obdobju od oktobra 2021 do februarja lani so mu izplačali 4.730 evrov.

Nekdanji sodnik je svetoval tudi ministrstvu za kulturo, ko ga je vodil Vasko Simoniti (na fotografiji).
Nekdanji sodnik je svetoval tudi ministrstvu za kulturo, ko ga je vodil Vasko Simoniti (na fotografiji).
Bobo

Konec marca 2022 pa je Radonjić postal član nadzornega sveta družbe Farme Ihan - KPM. Njena lastnica je bila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je bila letos pripojena Slovenskemu državnemu holdingu (SDH). Takrat je njen upravni odbor vodil Franci Matoz, dolgoletni odvetnik Janeza Janše in SDS. Matoz je sicer v kazenskih postopkih zastopal tudi Radonjića.

Kakšne so bile Radonjićeve reference za nadziranje poslovanja prašičerejske družbe, ki ima več kot 50 zaposlenih in letno ustvari več kot 13 milijonov evrov prihodkov, ni znano. Za to je prejel visoko plačilo. Štirje nadzorniki Farm Ihan - KPM so si v lanskem letu razdelili rekordnih več kot 75.000 evrov bruto, večinoma nagrad. Koliko od tega je prejel Radonjić, ni znano.

Preberite še:
Zvjezdan Radonjić po novem dela za Ivana Simiča