SDS račun pri ruski banki odprla dva dni pred vojno

Kako realne so sploh ocene Janeza Janše o dogajanju okrog Ukrajine?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 28. 2. 2022, 13:00


janez jansa bsf
/
Blejski strateški forum

Vse bolj postaja jasno, da se pri analizi dogajanja v Ukrajini na ocene predsednika vlade Janeza Janše ni mogoče zanesti. Ne le, da je še minulo sredo uradno napovedal obisk Ukrajine, zaradi česar sta morala v Kijev uslužbenka vladnega protokola in varnostni inšpektor, ki sta bila več dni ujeta v mestu. Tik pred izbruhom vojne je SDS odprla še volilni račun pri ruski banki Sberbank, ki zaradi mednarodnih sankcij trenutno ne izvaja plačilnega prometa, njene poslovalnice v Sloveniji pa so od danes zaprte.

Že v petek smo razkrili, da ima SDS tri bančne račune. Dva, odprta pri Novi KBM in Sberbank, sta namenjena rednemu delovanju stranke, ki ju ima od leta 2008 oziroma 2012. Za potrebe volilne kampanje pa je SDS v torek, 22. februarja, manj kot dva dni pred rusko agresijo na Ukrajino, odprla še tretji račun in to spet pri Sberbank. 

SDS je pri Sberbank pred manj kot tednom dni odprla račun za volilno kampanjo.
SDS je pri Sberbank pred manj kot tednom dni odprla račun za volilno kampanjo.
Posnetek zaslona

Preberite še:
Janša si z ukrajinsko kravato pere vest #kolumna

To je bilo že v času, ko se je zaostrovanje odnosov med Rusijo in Zahodom bližalo vrhuncu. Na isti dan, ko je SDS odprla račun pri Sberbank, so namreč tuja veleposlaništva iz Ukrajine že pospešeno umikala svoje osebje. Iz Kijeva so državljane Ukrajine v Rusiji pozvali, naj se vrnejo domov. Dan pred tem, v ponedeljek 21. februarja, je Rusija priznala neodvisnost ljudskih republik v Lugansku in Donjecku. Le nekaj ur zatem so na območje, ki po mednarodnem pravu velja za del ukrajinskega ozemlja, začele prihajati ruske vojaške enote. V noči med 21. in 22. februarjem je Janša obsodil rusko priznanje neodvisnosti obeh republik. Na družbenem omrežju Twitter ga je označil kot "očitno kršitev mednarodnega prava".

Toda le nekaj ur pozneje je SDS šla odpret račun na banko v ruski lasti. Ali je to osebno storil Janša kot predsednik stranke ali druga oseba, ki jo je za to pooblastil, ni znano. V vsakem primeru pa se to ni moglo zgoditi brez njegove vednosti. Zdaj se je SDS, enako kot vsi ostali komitenti Sberbank, znašla v težavah, saj plačilnega prometa za volilno kampanjo ne more izvajati. Konec leta 2020 je imela SDS na dveh bančnih računih, odprtih pri Sberbank in NKBM, skupaj 644.798 evrov. 

To odpira resen dvom v Janševo presojo dogajanja na mednarodnem parketu. Že 16. februarja, teden dni preden je SDS pri Sberbank odprla volilni račun, je Evropski parlament razpravljal o možnih sankcijah proti ruskim bankam in izključitvi te države iz mednarodnega plačilnega sistema SWIFT. Na isti dan, ko je SDS odprla račun, so iz Bele hiše sporočili, da bodo v primeru ruskega napada na Ukrajino sledile sankcije proti Sberbank in drugi ruski banki VTB. Na tan dan je Janša o "aktualnih varnostnih razmerah" govoril s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Še dan pred tem, 21. februarja, sta o tem zagotovo govorila tudi s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom, enim od zadnjih evropskih državnikov, ki je obiskal Vladimirja Putina

Kljub vsem informacijah, ki jih je imel, Janša očitno do zadnjega ni verjel, da se bo Putin odločil za invazijo. O tem je prejšnji teden za hrvaške medije govoril tudi upokojeni general Krešimir Ćosić, s katerim se je Janša sestal 7. februarja. Po njegovih besedah sta govorila o Ukrajini. Kot je poudaril Ćosić, je bil Janša prepričan, da ruskega napada ne bo, sam pa je bil drugačnega mnenja. Na resno možnost, da bo Putin napadel Ukrajino, so obveščevalne službe zahodnih držav opozarjale že vsaj mesec dni. Za nazaj postaja jasno, da so pred tem pridobile tudi zelo točne podatke o smereh in taktiki napada ruske vojske. 18. februarja je ameriški predsednik Joe Biden javno opozoril, da se je Putin že odločil za napad. 

Janša se je 7. februarja letos sestal z upokojenim hrvaškim generalom Krešimirjem Ćosićem. Po njegovih besedah mu je predsednik slovenske vlade dejal, da ne bo prišlo do vojne.
Janša se je 7. februarja letos sestal z upokojenim hrvaškim generalom Krešimirjem Ćosićem. Po njegovih besedah mu je predsednik slovenske vlade dejal, da ne bo prišlo do vojne.
Posnetek zaslona

Ameriški predsednik Joe Biden je že januarja svaril pred skorajšnjo rusko agresijo na Ukrajino. V petek, 18. januarja, je javnost obvestil, da je Putin že sprejel odločitev o napadu.
Ameriški predsednik Joe Biden je že januarja svaril pred skorajšnjo rusko agresijo na Ukrajino. V petek, 18. januarja, je javnost obvestil, da je Putin že sprejel odločitev o napadu.
Posnetek zaslona

V tej luči velja gledati tudi na nekatere njegove predloge za ukrepe. Minuli petek je tako Janša zvezo Nato pozval, naj zaščiti zračni prostor nad Ukrajino. To bi dejansko pomenilo, da bi se morala letala zavezništva nad to državo zaplesti v spopade z ruskimi bojnimi letali. Ko je Putin včeraj sporočil, da je dvignil pripravljenost ruskih sil za odvračanje, ki vključujejo tudi enote z jedrskim orožjem, pa je Janša sporočil, da "Rusija ni edina (država, op. a.) z jedrskim orožjem" in da "je grožnja z jedrsko vojno svojim sovražnikom vedno tudi grožnja lastnim ljudem".