Janša poziva k sankcijam, pri Rusih pa ima odprt bančni račun

Predsednik slovenske vlade poziva k ostrejšim sankcijam proti Rusiji. Toda do te države ima dvojna merila.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 25. 2. 2022, 14:50


Necenzurirano prenos
/
STA

Dva dni po začetku ruske invazije na Ukrajino voditelji zahodnih držav že uvajajo stroge sankcije proti ruskim voditeljem, oligarhom iz najožjega kroga Vladimirja Putina in ključnim ruskim podjetjem. Ena od glavnih tarč sankcij sta največji ruski banki Sberbank in VTB, ki so jima že preprečili dostop do ameriškega in britanskega finančnega sistema. Ni izključeno, da bo do tega prišlo tudi v EU.

Med zagovorniki odločnega ukrepanja proti Rusiji je tudi predsednik vlade Janez Janša. "Sankcije, kot jih poznamo iz bližnje zgodovine, niso dovolj," je povedal prvak Slovenske demokratske stranke (SDS). Medtem ko njegova medijska mašinerija v zadnjih dneh napada vsakogar, ki je v zadnjih letih obiskal Moskvo in Kremelj, ima Janša v odnosu do Rusije ima dvojna merila. Tudi Janša je v preteklosti obiskal tako Putina kot nekdanjega ruskega predsednika Dmitrija MedvedjevaŠe več, SDS je ob Slovenski nacionalni stranki (SNS) Zmaga Jelinčiča edina slovenska politična stranka, ki posluje s Sberbank. Pri tej ima odprta dva od treh računov.

/
/
Ajpes

Gre za edino rusko banko, ki deluje v Sloveniji. Konec lanskega leta je Gorenjska banka, ki je v lasti Miodraga Kostića, sklenila dogovor o njenem prevzemu. Toda do prepisa lastništva še ni prišlo, saj bo morala pred tem pridobiti dovoljenja regulatorjev. Država sicer fizičnim osebam, imetnikom bančnih računov jamči za do 100.000 evrov vlog pri bankah.

Kakšne ukrepe bodo uvedle članice EU in kako bodo te vplivale na poslovanje Sberbank, ni znano. Izključitve Rusije iz mednarodnega plačilnega sistema Swift zaenkrat ni na obzorju. Glede tega enotnosti med članicami ni, saj bi bile posledice nepredstavljive. A ob nadaljevanju in stopnjevanju nasilja v Ukrajini ni izključeno, da bo do tega prišlo v bližnji prihodnosti. Iz Zagreba, Prage in drugih večjih evropskih mest poročajo o dolgih vrstah ljudi, ki množično zapirajo račune pri tej banki. 

Preberite še:
Posojilodajalka SDS v policijski preiskavi zaradi utaje davkov. Kaj pravi Janša?

Najostrejše sankcije ZDA in Velike Britanije

Do sedaj so najostreje proti ruskemu finančnemu sistemu ukrepali v ZDA. Ameriški predsednik Joe Biden je odobril ukrepe, po katerih so od ameriškega finančnega sistema odrezali največjo rusko banko Sberbank in njenih 25 hčerinskih družb. Med njimi je tudi Sberbank Europe AG z Dunaja, ki je lastnica slovenske Sberbank. Prav tako so ukrepali proti drugi največji banki VTB in njenim 20 podružnicam. Sberbank in VTB so preprečili opravljanje transakcij v dolarjih in prepovedali poslovanje z ameriškimi državljani. 

Britanski premier Boris Johnson je medtem napovedal, da bodo zamrznili premoženje okoli 120 posameznikov in podjetij, med drugim tudi okoli 154 milijard funtov vredno premoženje VTB v Veliki Britaniji. Ta je sicer priljubljeno pribežališče ruskega kapitala in ruskih oligarhov.