To je izbranec SD za župana "rdeče trdnjave"

Po več tednih notranjih bojev so Socialni demokrati (SD) izbrali svojega kandidata za župana Mestne občine Velenje.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 8. 9. 2020, 15:05


d30779e9e1191a158dd9-tanja-fajon
Županske volitve v Velenju so sila pomembne za SD, saj gre za mesto, ki že od nekdaj velja za "rdečo trdnjavo". Na fotografiji Tanja Fajon, začasna predsednica stranke.
STA

To bo postal Peter Dermol, dosedanji podžupan, ki po smrti Bojana Kontiča začasno opravlja funkcijo župana. V stranki so dlje časa tehtali, ali bodo na nadomestne volitve, ki bodo 11. oktobra, šli z Dermolom ali Andrejo Katič, nekdanjo ministrico za pravosodje in direktorico velenjske občinske uprave. Po naših informacijah je bil Katičevi bolj naklonjena centrala stranke, a naj bi se večina v velenjskem lokalnem odboru odločila za Dermola. Temu naj bi bolje kazalo v javnomnenjski anketi, ki jo je naročila stranka, zato so mu zeleno luč prižgali tudi v Ljubljani.

Županske volitve v Velenju so sila pomembne za SD, saj gre za mesto, ki že od nekdaj velja za "rdečo trdnjavo". Kandidati stranke so slavili na vseh županskih volitvah po osamosvojitvi – med letoma 1994 in 2010 je Velenje vodil Srečko Meh, od takrat naprej pa Kontič. Oba sta prihajala iz rudarskih vrst, bila pa sta med največjimi zagovorniki gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6). Do tega projekta so v SD v zadnjih dveh letih skušala narediti ločnico. Stranka je lani jeseni prav Velenje izbrala za prizorišče kongresa, ki naj bi pomenil njen obrat v zeleno, torej v smer podnebju in okolju prijaznejših politik. 

Peter Dermol je Termoelektrarno Šoštanj dobro leto dni vodil v zaključni fazi projekta TEŠ6.
Peter Dermol je Termoelektrarno Šoštanj dobro leto dni vodil v zaključni fazi projekta TEŠ6.
STA

V tem pogledu je izbira Dermola presenečenje. Gre namreč za nekdanjega direktorja TEŠ, ki je družbo dobro leto dni vodil v zaključni fazi projekta TEŠ6. Na položaj je prišel v času vlade Alenke Bratušek. Prav v Dermolovem času je vrednost projekta zrasla na 1,43 milijarde evrov. To je bilo 130 milijonov evrov več od meje, ki jo je pred tem postavila druga Janševa vlada in ki je bila pogoj za odobritev državnega poroštva projektu. 

Čeprav so v TEŠ odgovornost za podražitve skušali prevaliti na ekipo prejšnjega direktorja Simona Tota, je Dermol takrat veljal za osebo iz najožjega kroga Uroša Rotnika in drugih snovalcev projekta TEŠ6. Kmalu po zamenjavi oblasti se je moral posloviti. Jeseni 2014 je Holding Slovenske elektrarne (HSE), lastnik TEŠ, razrešil Dermola zaradi ugotovljenih hujših kršitev pogodbe o zaposlitvi. Takrat je HSE vodil Blaž Košorok, danes državni sekretar za energetiko na ministrstvu za infrastrukturo. Leto dni zatem je bil Dermol imenovan za podžupana Velenja.

Še vedno pa ni znano, kdo bo kandidat SDS za župana. V javnosti je v zadnjih tednih krožilo več imen – od Mateja Lahovnika, vodje vladne svetovalne skupine za proti korona ukrepe, do Tanje Skaza, lastnice in direktorice velenjskega podjetja Plastika Skaza. Znano je, da je že pred slabim letom dni v lokalnem odboru SDS prišlo do hudega spopada, po katerem se je moral posloviti celoten izvršilni odbor na čelu s predsednico Suzano Kavaš, kandidatko stranke na zadnjih županskih volitvah. Nasledila jo je Alenka Gortan.