Razkrivamo: kaj je KPK ugotovila v aferi maketa

Preiskava afere maketa, ki je februarja lani s položaja ministra za okolje odnesla Jureta Lebna, je dobila prvi epilog.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 25. 5. 2020, 12:19


Necenzurirano prenos
Jure Leben
STA

Odgovorni pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper, pri katerem je direkcija za infrastrukturo zaradi računske napake izbrala dražjega od dveh ponudnikov, niso kršili določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. 

To je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), kjer so potrdili, da so postopek v zadevi ustavili. Uvedli so ga zoper dve osebi: zdaj že nekdanjega prvega moža direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka in vodjo projekta Katjo Rašič. Pri obeh niso ugotovili koruptivnega namena, da bi korist pridobila zase ali koga drugega. 

V okviru zadeve so sicer na KPK zaznali določena korupcijska tveganja, zaradi česar so direkciji in ministrstvu za infrastrukturo izdali več priporočil:

- direkcija mora tako pred ocenjevanjem ponudb preveriti, ali so enačbe, določene v računalniškem programu excel, zastavljene tako, da bodo izračuni doseženih točk pravilni.

- v prihodnje mora javno objavljati pogodbe in anekse, ki jih podpisuje z izvajalci del,

- ministrstvu pa je KPK priporočila, naj v prihodnje samo vodi postopke javnega naročanja za blago ali storitve, ki jih potrebuje.

Gre za prvi epilog afere, ki je februarja lani s položaja ministra za okolje in prostor odnesla Jureta Lebna (SMC), kmalu zatem pa se je na zahtevo tedanjega predsednika vlade Marjana Šarca moral posloviti tudi Topolko. Šlo je za 133.000 evrov vredno naročilo makete drugega tira Divača Koper, za katerega je direkcija spomladi 2018 sprva izbrala dražjega ponudnika, podjetje Art Rebel 9, ki je del posla samo oddalo drugemu ponudniku. 

Izgubili posel, nato dobili 400.000 evrov državnega denarja

Kmalu zatem je direkcija razveljavila posel zaradi računske napake. Komisija je namreč uporabila excelovo predlogo, v kateri je bila napačna formula. Februarja lani so v javnost prišla elektronska sporočila, iz katerih je bilo razvidno, da je Leben kot tedanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo sodeloval v dogovorih okrog makete. V podjetju Art Rebel 9 so napovedali, da bodo državo tožili zaradi razdrtja pogodbe. 

Maketa drugega tira je stala okoli 100 tisoč evrov. Na fotografiji Jure Leben, Miro Cerar, Peter Gašperšič in Zdravko Počivalšek.
Maketa drugega tira je stala okoli 100 tisoč evrov. Na fotografiji Jure Leben, Miro Cerar, Peter Gašperšič in Zdravko Počivalšek.
STA

Policija je začela kriminalistično preiskavo, v začetku leta pa tožilstvu ovadila štiri zaposlene na direkciji, med njimi tudi Topolka in Rašičevo. Med ovadenimi ni Lebna, ki se je tedaj s Šarcem dogovarjal o zaposlitvi v kabinetu predsednika vlade.

Marca pa smo na necenzurirano.si razkrili, da je podjetje Art Rebel 9 v istem času, ko je izgubilo posel z maketo, za dva projekta dobilo 400.000 evrov državnega denarja od ministrstva za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek (SMC). Jure Leben nam je takrat zatrdil, da za to ni vedel. V podjetju Art Rebel 9 pa so zanikali, da bi bilo sofinanciranje ministrstva kakorkoli povezano z maketo. 

V dogovorih o maketi je imela sicer ključno vlogo oglaševalska agencija Futura DDB, ki je bila leta 2017 komunikacijski svetovalec ministrstva za infrastrukturo. V SMC so očitke, da je šlo pri tem za obvodno financiranje stranke, večkrat zanikali.