Počivalškovi stotisočaki za izdelovalca sporne makete

Zakaj je ministrstvo za gospodarstvo Zdravka Počivalška odobrilo 400.000 evrov sofinanciranja podjetju, ki je imelo ključno vlogo v aferi maketa?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 3. 3. 2020, 05:55


20180307-00845641
Kaj je vedel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek?
STA

Ministrstvo za gospodarstvo Zdravka Počivalška je lani odobrilo 400.000 evrov sofinanciranja podjetju Art Rebel 9, ki je imelo osrednjo vlogo v aferi maketa. 

Denar je podjetje dobilo na razpisu, ki ga je Počivalškovo ministrstvo objavilo maja 2018. Le dva meseca pred tem, marca 2018, je podjetje Art Rebel 9 ostalo brez 133.000 evrov, ki bi jih moralo od države dobiti za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper. Direkcija za infrastrukturo je namreč zaradi računske napake razveljavila odločitev o izbiri podjetja Art Rebel 9 za dobavitelja makete. Izbruhnila je afera. Policija je začela kriminalistično preiskavo. Lani jo je zaključila z ovadbo proti štirim uslužbencem direkcije na čelu z njenim nekdanjim direktorjem Damirjem Topolkom.  

Februarja lani je afera maketa s položaja odnesla ministra za okolje Jureta Lebna. V javnost je prišla elektronska pošta, ki je razkrila, da je Leben kot tedanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo sodeloval v dogovorih okrog makete. Takrat so v podjetju Art Rebel 9 napovedali, da bodo državo tožili zaradi razdrtja pogodbe. 

Le mesec dni pozneje, marca lani, je Počivalškovo ministrstvo s podjetjem podpisalo pogodbo o sofinanciranju. Počivalšek je predsednik Stranke modernega centra (SMC), Leben pa je bil član njenega izvršnega odbora. Je torej Počivalškovo ministrstvo s sofinanciranjem dejansko plačalo tudi maketo?

Jure Leben, Miro Cerar, Peter Gašperšič in Zdravko Počivalšek ob otvoritvi makete za drugi tir v koprskem pristanišču. Po razdrtju pogodbe je direkcija maketo umaknila.
Jure Leben, Miro Cerar, Peter Gašperšič in Zdravko Počivalšek ob otvoritvi makete za drugi tir v koprskem pristanišču. Po razdrtju pogodbe je direkcija maketo umaknila.
STA

Je Počivalškovo ministrstvo plačalo tudi maketo?

"Gre za popolnoma različni zadevi. Sofinanciranje ministrstva nima nobene zveze z maketo," je včeraj zatrdil Matjaž Požlep, direktor podjetja Art Rebel 9. Potrdil je, da je podjetje vložilo tožbo proti državi, a da ne ve, v kateri fazi je trenutno. Ministrstvo nam na vprašanje, ali in kakšna je bila vloga Zdravka Počivalška pri sofinanciranju, še ni odgovorilo.

Podjetje Art Rebel 9 je sofinanciranje dobilo na razpisu Eureka 2018. Z njim je ministrstvo z evropskim in proračunskim denarjem želelo spodbuditi raziskovalno-razvojne aktivnosti podjetij in njihovo vključevanje v mednarodne projekte. Skupaj je razdelilo 6,5 milijona evrov denarja. 

Med najuspešnejšimi na razpisu je bilo prav podjetje Art Rebel 9, ki se ukvarja z vizualnimi komunikacijami. Kot edino med prijavljenimi je dobilo sofinanciranje za dva projekta. Po skupni višini prejetega denarja je bilo med sedemnajstimi prejemniki na tretjem mestu. Pridobilo je petino celotnega denarja, ki ga je ministrstvo namenilo projektom iz zahodne kohezijske regije, kamor spada tudi Art Rebel 9. 

Nekaj projektov je ministrstvo tudi zavrnilo. Podjetju Modri Planet iz Postojne recimo ni odobrilo 422.000 evrov sofinanciranja za razvoj prenašanja slike zemeljskega površja v spletni geografski informacijski sistem.

"Gre za popolnoma različni zadevi. Sofinanciranje ministrstva nima nobene zveze z maketo," zatrjuje Matjaž Požlep, direktor podjetja Art Rebel 9.
"Gre za popolnoma različni zadevi. Sofinanciranje ministrstva nima nobene zveze z maketo," zatrjuje Matjaž Požlep, direktor podjetja Art Rebel 9.
posnetek zaslona

200.000 evrov za merjenje utripa navijačev

Prvih 200.000 evrov so v Art Rebel 9 prejeli za projekt Združenih src (United Hearts v angl.). Gre za aplikacijo, ki meri srčni utrip navijačev na tekmi, nato pa ga lahko s pomočjo algoritmov umetne inteligence prikazuje v 3D animaciji ali razširjeni resničnosti. Drugih 200.000 evrov je podjetje dobilo za razvoj mobilne aplikacije Augmenty, ki bo s pomočjo razširjene resničnosti in umetne inteligence poenostavljala vsakdanje življenje ljudi. 

Do zdaj je ministrstvo podjetju Art Rebel 9 izplačalo 200.000 evrov, torej polovico od 400.000 evrov, ki jih bo skupaj prejelo za oba projekta. Višina sofinanciranja je enaka četrtini vseh prihodkov podjetja v letu 2018, ko je prvič izbruhnila afera maketa. 

Kot že omenjeno, na podrobnejša pojasnila ministrstva še čakamo. Podjetja Art Rebel 9 pa v zadnjem desetletju praktično ni prejemalo državnega denarja z razpisov. V letih 2010 in 2011, v času vlade Boruta Pahorja, je skupaj prejelo dobrih 250.000 evrov denarja od Slovenskega podjetniškega sklada in javne agencije za podjetništvo. Do zdaj ni bilo med prejemniki nepovratnega financiranja ministrstva za gospodarstvo.

Leben: Za kaj takega slišim prvič

Je torej mogoče, da bi bili v ozadju drugi motivi, recimo "zapiranje" poslov z maketo za nazaj ali vračanje političnih uslug? "Za kaj takega slišim prvič," nam je Jure Leben včeraj odgovoril na vprašanje, ali je vedel za odobritev sofinanciranja podjetju Art Rebel 9. Zatrdil je, da se o tem ni pogovarjal s Počivalškom. "Edino subvencioniranje, o katerem sem se kadarkoli pogovarjal z njim, je bilo povezano z eno od tujih letalskih družb, ki je želela leteti v Ljubljano," je pojasnil Leben.

Jure Leben zatrjuje, da se z Zdravkom Počivalškom nikoli ni pogovarjal o podjetju Art Rebel 9.
Jure Leben zatrjuje, da se z Zdravkom Počivalškom nikoli ni pogovarjal o podjetju Art Rebel 9.
STA

Počivalška in Lebna iz časov ministrovanja povezuje zgodba z okoljskimi soglasji za tovarno Magna v Hočah. V začetku lanskega leta je okoljevarstvena organizacija Rovo, ki jo vodi Gorazd Marinček, opozarjala, da posebni zakon za Magno krši zakon o vodah. Napovedoval je upravni spor, ki bi zavlekel načrte te avtomobilske multinacionalke, podprte z 19 milijoni evrov državnega denarja. 

Iz dogovora je kot zmagovalec izšel Počivalšek. Marinček se je odpovedal sporu, ­­vlada pa je zavrnila predlog dopolnitve zakona o Magni, ki je tako ostal neusklajen z zakonom o vodah. Na to je pristal tudi Leben. "V nekaterih primerih prevlada državni interes. Malo bom stisnil zobe, vendar gremo naprej in skrbimo za ohranjanje nekega ravnotežja med razvojem in varovanjem okolja," je takrat dejal Leben, ki je šel s tem na roke Počivalšku in interesom SMC.

Od makete do Future

Leben je včeraj zatrdil, da po odhodu iz vlade dlje časa ni bil v stikih s Počivalškom. "Spet sva se videla pred dvema mesecema. Odkar sem septembra 2018 zapustil ministrstvo za infrastrukturo, nisem o maketi prejel nobene nove uradne informacije. Nikoli me niso obiskali kriminalisti. Maketa je bila napaka, ki je ne bi smel dovoliti," je dejal Leben.

V dogovorih o maketi je imela ključno vlogo oglaševalska agencija Futura DDB, ki je bila leta 2017 komunikacijski svetovalec ministrstva za infrastrukturo. Ob izbruhu afere maketa so se pojavili očitki, da gre za obvodno financiranje SMC. Projekt drugi tir je bil namreč eden od paradnih političnih projektov stranke in njenega tedanjega predsednika Mira Cerarja

Maketo je za 133.000 evrov izdelalo podjetje Art Rebel 9, ki je na prvotnem razpisu premagalo cenejšega ponudnika, podjetje RPS. Tega so v Art Rebel 9 izbrali za podizvajalca, ki ga niso prijavili direkciji za infrastrukturo.
Maketo je za 133.000 evrov izdelalo podjetje Art Rebel 9, ki je na prvotnem razpisu premagalo cenejšega ponudnika, podjetje RPS. Tega so v Art Rebel 9 izbrali za podizvajalca, ki ga niso prijavili direkciji za infrastrukturo.
STA

Po naših podatkih Futura DDB ni sodelovala v nobeni od volilnih kampanj SMC. Enako zatrjuje tudi Leben: "Zagotovo se prek makete ni financirala nobena volilna kampanja. Ne glede na vse bom pri tem branil SMC."

Toda sama maketa kot orodje za promocijo drugega tira je bila ideja uslužbencev Future DDB. Ti so sodelovali tudi na operativnih sestankih in usklajevanjih, povezanih z maketo. Podjetje Art Rebel 9, ki ga je direkcija prvotno izbrala za izdelovalca makete, je dolgoletni poslovni partner Future DDB. "Že skoraj tri desetletja je naš naročnik," je včeraj dejal Požlep. 

Viri so že takrat opozarjali na povezave Future DDB in Tijane Arih, svetovalke za politični marketing iz Agencije Arih, ki je v Juretu Lebnu prepoznala velik politični potencial. V tem obdobju se je Leben intenzivno začel pojavljati v javnosti. V času vlade Marjana Šarca je postal celo eden od najbolj priljubljenih slovenskih politikov.