Prve Poklukarjeve poteze: Mario Fafangel "in", Marko Bitenc "out"

Kdo bodo člani nove vladne strokovne skupine za boj proti covid-19?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 1. 3. 2021, 14:55


mario-fafangel
Vnovično imenovanje Maria Fafangla je presenečenje ob dejstvu, da je bil v zadnjih mesecih večkrat kritičen do vladnega vodenja epidemije.
STA

Prvi epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel se vrača v vrste vladnih svetovalcev za boj proti covid-19. 

Novi minister za zdravje Janez Poklukar ga je namreč izbral za enega od članov nove strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije, ki jo bo uradno imenoval v naslednjih dneh. V novi sestavi je ne bo več vodila nova predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović. Njen položaj je Poklukar po naših informacijah ponudil Mateji Logar, specialistki infektologinji na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana. To pomeni, da vladne strokovne skupine tudi v novi sestavi ne bodo vodili epidemiologi. Logarjeva sicer službuje na treh koncih: ob kliniki del delovnega časa preživi v službi za obvladovanje in preprečevanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana, kjer dela tudi Beovićeva. Petinsko delovno razmerje pa ima tudi na medicinski fakulteti.

Novi minister za zdravje Janez Poklukar je vodenje nove vladne strokovne skupine za boj proti covid-19 ponudil infektologinji Mateji Logar.
Novi minister za zdravje Janez Poklukar je vodenje nove vladne strokovne skupine za boj proti covid-19 ponudil infektologinji Mateji Logar.
STA

Vnovično imenovanje Fafangla je presenečenje ob dejstvu, da je bil v zadnjih mesecih večkrat kritičen do vladnega vodenja epidemije. Ko je Fafangel pred mesecem dni na vladni novinarski konferenci poudaril, da bi morala država kupiti nove hitre teste, ukiniti omejitev gibanja na občine in javno podprl odprtje šol za učence do petega razreda za vse regije, je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da "je dr. Mario Fafangel le vršilec dolžnosti, v svetovalni skupini so drugi epidemiologi in drugi strokovnjaki". Kot smo neuradno izvedeli, so že takrat iz vladnih vrst direktorju NIJZ Milanu Kreku dali vedeti, da si želijo na položaju prvega epidemiologa videti novo ime. Konec februarja naj bi zato Fafangel od Kreka želel dobiti zagotovila, da bo ostal na položaju, a jih po neuradnih informacijah ni dobil.

Preberite še:
Pritisnili na Milana Kreka, da zamenja Maria Fafangla #video

Kdo so novi člani vladne skupine

Ob Beovićevi od dosedanjih članov v skupini zagotovo ostajata le še Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo na ljubljanski medicinski fakulteti, in nekdanja državna sekretarka Simona Repar Bornšek (Zdravstveni dom Ljubljana). Po naših informacijah so novi člani še: 

-        Nina Gorišek Miksić, predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor. Bila je že članica prve strokovne skupine, ki jo je po izbruhu prvega vala epidemije imenoval tedanji minister za zdravje Tomaž Gantar.

-        Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

-        Milan Krek, direktor NIJZ, ki je že do zdaj občasno sodeloval tudi pri delu strokovne skupine.

-       Matjaž Jereb, vodja Oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana.

-        Lucija Mak Uhan (NIJZ), nekdanja predstavnica za stike z javnostmi v UKC Ljubljana, ko ga je vodil Aleš Šabeder.

Največje presenečenje je, da v skupini ne bo več Marka Bitenca, lastnika Kirurgije Bitenc in enega najvplivnejših slovenskih zasebnih zdravnikov. Njegov Zdravstveni zavod je največji zasebni izvajalcev hitrih testov, zaradi česar velja za enega od zmagovalcev drugega vala epidemije. Bitenc je nekdanji predsednik zdravniške zbornice in eden največjih zasebnih koncesionarjev pri nas. Njegova klinika je lani kljub omejenemu delovanju prejela več kot štiri milijone evrov, kar je največ doslej. Bitenc je eden tistih, ki skoraj vse prihodke dobijo od ZZZS, saj se ukvarjajo s tako dejavnostjo, ki je draga in samoplačnikov skorajda ni. Že vrsto let sodeluje s SDS in njenim strokovnim svetom za zdravstvo. 

Marko Bitenc je lastnik zasebnega zavoda Zdravje, ki je do zdaj v imenu države opravil največ hitrih testov.
Marko Bitenc je lastnik zasebnega zavoda Zdravje, ki je do zdaj v imenu države opravil največ hitrih testov.
STA

Prav tako v skupini ne bo epidemiologinje Irene Grmek Košnik s kranjske enote NIJZ in direktorja Klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleša Rozmana, ki je bil član prvotne strokovne skupine. Članica prejšnje, Gantarjeve strokovne skupine je bila še predstojnica klinike za infekcijske bolezni na UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Naloge te skupine so bile priprava strokovnih podlag, mnenj in predlogov za ukrepe za potrebe ministrstva za zdravje, preverjanje strokovne utemeljenosti ukrepov iz odlokov, redno spremljanje epidemiološkega stanka in izdelava priporočil. 

Preberite še:
Vplivni zasebni zdravnik, ki se ga bojijo inšpekcije