Vplivni zasebni zdravnik, ki se ga bojijo inšpekcije

Zakaj se članu vladne svetovalne skupine za covid-19, ki je blizu SDS, ni potrebno obremenjevati z obiski inšpektorjev?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 25. 2. 2021, 05:55


bitenc prenos
Vplivni zdravnik Marko Bitenc, član vladne skupine za covid-19, je največji zmagovalec drugega vala epidemije.
STA

Pred tedni smo razkrili, kako poteka testiranje v zasebnem zavodu Zdravje, ki je v lasti vplivnega zdravnika Marka Bitenca in je do zdaj v imenu države opravil največ hitrih testov. Na glavni lokaciji v Ljubljani brise jemljejo tudi v zatohli garaži, ki je neprimeren prostor za zadrževanje, kaj šele za preverjanje, ali je nekdo okužen z novim koronavirusom.

Zgodbo smo dokumentirali tudi s fotografijami. Ko smo jih pokazali strokovnjakom mikrobiologije, so bili zgroženi. Garaža po njihovih besedah ni ustrezna za opravljanje testov. Novi koronavirus se širi po zraku tudi zaradi aerosolov, torej majhnih kužnih delcev, ki jih izdiha okužena oseba in še ure lebdijo v zraku v zaprtih prostorih. Zaradi tega se lahko okužijo mimoidoči. V tem primeru drugi zaposleni v Bitenčevi stavbi. 

Toda sankcij za zavod Zdravje očitno ne bo. Tega, ali testiranje s hitrimi in molekularnimi PCR testi poteka v ustreznih prostorih in kako to vpliva na rezultate, ne bo preverjal nihče.

Preberite še:
Hitri testi vladnega izbranca v zatohli garaži #foto

Kako so nas pošiljali sem in tja

S fotografijami in vprašanji smo se namreč v zadnjih dneh obrnili na več inšpekcij oziroma uradnih inštitucij. Od vseh smo dobili enak odgovor: žal to ni v naši pristojnosti. 

Na zdravstvenem inšpektoratu, kjer so glavni pri nadzorih nad nošenjem mask in upoštevanjem drugih vladnih ukrepov, v zadnjih tednih pa preverjajo tudi izvajanje cepljenja proti covid-19, so odgovorili, da so pristojni zgolj za preverjanje usposobljenosti oseb, ki izvajajo testiranje. "Preverjamo torej, ali imajo posamezniki, ki opravljajo testiranje, ustrezne kompetence," so pojasnili. Po njihovih besedah so za področje hitrih testov pristojni na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), za nadzor nad samo strokovnostjo testiranja pa da je odgovorna Zbornica zdravstvene in babiške nege.

V zasebnem zavodu Zdravje testirajo tudi v garaži. Čeprav njegov lastnik Marko Bitenc zatrjuje, da dnevno opravijo le nekaj brisov in še to pri osebah, ki se pripeljejo z avtomobilom, pri tem pa upoštevajo stroge zaščitne ukrepe, naši viri trdijo drugače. To dokazujejo tudi fotografije.
V zasebnem zavodu Zdravje testirajo tudi v garaži. Čeprav njegov lastnik Marko Bitenc zatrjuje, da dnevno opravijo le nekaj brisov in še to pri osebah, ki se pripeljejo z avtomobilom, pri tem pa upoštevajo stroge zaščitne ukrepe, naši viri trdijo drugače. To dokazujejo tudi fotografije.
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

Na zbornici, ki jo vodi Monika Ažman, o tem ne vedo nič. "Pogoje dela mora skladno z zakonodajo in priporočili proizvajalca testov zagotoviti nosilec zdravstvene dejavnosti (zavod Zdravje, op.p.). Nadzor nad odloki vlade in odredbami ministra za zdravje (...) izvaja zdravstveni inšpektorat," so pojasnili in dodali, da zbornica do sedaj ni sodelovala pri pripravi navodil za testiranje. Podoben je bil odziv JAZMP, kjer so poudarili, da to ni v njihovi pristojnosti in nam predlagali, da se obrnemo na ministrstvo za zdravje.

Tam pa so nas poslali nazaj na začetek: "Ker se vaša vprašanja navezujejo na pogoje opravljanja zdravstvene dejavnosti, kjer nadzor opravlja zdravstveni inšpektorat (ki sodi pod okrilje ministrstva, op.p.), vas prosimo, da vprašanja naslovite na njih." Dodali pa so, da sami prostorski pogoji (temperatura in vlažnost) za izvajanje hitrega testiranja izhajajo iz zahtev proizvajalca testov. A tega seveda nihče ne preverja.

Prišli smo torej do absurdnega položaja, ko očitno nihče v državi ni pristojen za preverjanje tega, ali hitri in molekularni PCR testi sploh potekajo v za to ustreznih prostorih. Še posebej ob dejstvu, da smo imeli pri množičnem testiranju zaposlenih v šolstvu in prebivalstva veliko število lažno pozitivnih.

Preberite še:
Posli s hitrimi testi so rezervirani za prijatelje SDS

Največji zmagovalec drugega vala

Morda se pravi razlog za sprenevedanje odgovornih skriva v tem, koga bi morali nadzorovati. Lastnik zavoda Zdravje Marko Bitenc ni kdorkoli. Gre za kirurga, velikega mojstra prostozidarske lože, ki je blizu SDS. Že vrsto let sodeluje s stranko in njenim strokovnim svetom za zdravstvo. Med prvo Janševo vlado je bil član svetovalne skupine pri ministru za zdravje Andreju Bručanu, ki mu je nato brez razpisa podelil koncesijo in se znašel v predkazenskem postopku.

Marca letos, ko je Janša še tretjič prevzel oblast, je Bitenc postal član vladne svetovalne skupine za covid-19, v kateri je še danes. Skupine, ki je dala vladi priporočila glede hitrih testov in pripravila ključne dokumente za uvedbo množičnega testiranja. V tem ne Bitenc ne vlada ne vidita nobenega konflikta interesov. Kot tudi ne v tem, da je Bitenc največji zmagovalec drugega vala epidemije. Njegov zavod Zdravje je med zunanjimi, zasebnimi izvajalci opravil največ hitrih testov do zdaj, med vsemi ponudniki pa ima tudi največje zmogljivosti.

Zaradi odločitve vlade bo več deset tisoč zaposlenih vsak teden potrebovalo negativni test, če bodo želeli delati. Ker so javni zdravstveni domovi preobremenjeni, to tudi za zavod Marka Bitenca pomeni naval strank. Na fotografiji dolga kolona ljudi, ki se je v začetku meseca vila pred njegovo stavbo na Vilharjevi ulici v Ljubljani.
Zaradi odločitve vlade bo več deset tisoč zaposlenih vsak teden potrebovalo negativni test, če bodo želeli delati. Ker so javni zdravstveni domovi preobremenjeni, to tudi za zavod Marka Bitenca pomeni naval strank. Na fotografiji dolga kolona ljudi, ki se je v začetku meseca vila pred njegovo stavbo na Vilharjevi ulici v Ljubljani.
Twitter

Iz podatkov, ki smo jih pridobili od ministrstva za zdravje, je razvidno, da je bil v okviru množičnega testiranja prebivalstva vsak četrti hitri test narejen pri Bitencu. Do 9. februarja, torej v slabih dveh mesecih jih je bilo nekaj manj kot 148.000, od tega jih je zavod Zdravje opravil 40.924. Daleč zadaj so bili Zdravstveni dom Maribor (9.737), Medicross (7.822), Zdravstveni dom Ljubljana (7.100) in Osnovno zdravstvo Gorenjske (5.416). Podobno je pri testiranju zaposlenih v šolstvu, kjer je bilo do sedaj opravljenih še bistveno več hitrih testov. 

Za vsakega je država izvajalcem plačala 12 evrov, če je bil test na njihovem sedežu, oziroma 15 evrov, če je šlo za mobilno enoto na terenu. Ravno teh je imel Bitenc največ. Po naših informacijah so ga redno pošiljali v druge občine izven Ljubljane, kjer je imel celo prednost pred lokalnimi zdravstvenimi domovi. Kot je ugotovila televizija Pop TV, so pri hitrih testih "zaslužki megalomanski, 10 evrov na test". Stroški izvajanja testov, ki jih Bitencu in drugim izvajalcem povrne država, so se sicer v začetku meseca nekoliko znižali. Toda hkrati jim je nekajkrat več posla prinesla odločitev vlade, da se morajo vsi zaposleni v odprtih dejavnostih redno testirati.