Policija potrdila, da preiskuje sum napada na županjo Poljčan. Kokot: Nisem ji grozil.

Kaj o sumu fizičnega napada na županjo Poljčan Petro Vrhovnik pravi policija? In kako grožnjo, ki naj bi jo izrekel pred tremi meseci, komentira občinski svetnik Tomaž Kokot?

Avtor: Primož Cirman
petek, 4. 10. 2024, 15:55


1709125029-dsc1928-01-1709124960495
Tomaž Kokot (na fotografiji), občinski svetnik iz Poljčan, zanika grožnje županji.
S.R.

Na Policijski upravi Maribor so nam pravkar potrdili, da so prejeli prijavo oškodovanja z njihovega območja, iz katere je izhajal sum, da je bila oseba poškodovana v prometni nesreči.

Čeprav konkretnih imen zaradi varstva osebnih podatkov niso razkrili, gre po naših informacijah za županjo Poljčan Petro Vrhovnik. Ta je, kot smo poročali danes, policijo prejšnji četrtek obvestila, da jo je na sprehodu s psom s ceste skušal izriniti avtomobil, ki ga je vozila za zdaj še neznana oseba. Pri tem naj bi utrpela lažje poškodbe. "V zvezi s tem še zbiramo obvestila," so dodali na policiji, kjer drugih pojasnil za zdaj ne dajejo.

Gre za prvo uradno informacijo o dogodku, ki v zadnjih dneh močno odmeva v tej štajerski občini s 4.700 prebivalci. Kot smo poročali, naj bi se županja pred avtomobilom umaknila ob rob ceste, a je avtomobil z nezmanjšano hitrostjo začel spet voziti proti njej. Policisti naj bi na kraju dogodka z županjo Vrhovnik opravili razgovor in pregledali tudi posnetke nekaterih kamer z območja dogodka.

Toda sum fizičnega napada v zadnjih dneh ni edini nenavadni dogodek, povezan z njo, ki ga preiskujejo kriminalisti. Obravnavali naj bi tudi prijavo kibernetskega napada na njen osebni računalnik, do katerega je prišlo na isti dan, torej 26. septembra, le nekaj ur pred dogodkom na cesti.

Županja Poljčan Petra Vrhovnik (na fotografiji) je policiji prijavila, da jo je minuli četrtek neznani voznik osebnega avtomobil v bližini bivališča izrinil s ceste.
Županja Poljčan Petra Vrhovnik (na fotografiji) je policiji prijavila, da jo je minuli četrtek neznani voznik osebnega avtomobil v bližini bivališča izrinil s ceste.
osebni arhiv

Preberite še:
Napad na županjo: kdo jo je po prepiru z nekdanjim šefom Pošte izrinil s ceste

Bivši šef Pošte: Županji nikoli nisem grozil

Vse to se je zgodilo po tem, ko se je županja javno sprla z občinskim svetnikom SDS Tomažem Kokotom, sicer nekdanjim generalnim direktorjem Pošte Slovenije v času tretje Janševe vlade. Kokot je na seji občinskega sveta v začetku poletja v razpravi z županjo dejal, da bodo "jutri vidne posledice", pri čemer jo je pozval, da se gresta "zmenit ven".

Županja Vrhovnik za pojasnila ni dosegljiva. Kokot pa nam je danes zatrdil, da "županji nikoli in nikjer ni grozil". "Takšne navedbe so laž, kar sem pripravljen dokazati tudi na sodišču," je dejal Kokot.

Na vprašanje, zakaj je na seji občinskega sveta županjo pozval, da se gresta "zmenit ven", Kokot odgovarja, da "to ni bila gostilniška grožnja". "Začelo se je tako, da nas je županja na seji pozvala, naj se pogovarjamo odkrito. Odvrnil sem ji, da v tem primeru nekoga drugega naslednje leto ne bi bilo več tu. V mislih sem imel osebo iz kroga županje, ki se je vpletla v spolno afero (ime hranimo v uredništvu, op. a.). Ko me je vprašala, ali ji grozim, pa sem ji rekel, da lahko stopiva ven in ji bom povedal, za kaj gre. Nisem želel o tem razpravljati pred vsemi navzočimi na seji. Samo za to je šlo in nič drugega," nam je pojasnil Kokot.

Posnetek zadnje seje občinskega sveta v Poljčanah. Zgoraj levo vidna županja (prva z desne), desno zgoraj Tomaž Kokot (drugi z desne).
Posnetek zadnje seje občinskega sveta v Poljčanah. Zgoraj levo vidna županja (prva z desne), desno zgoraj Tomaž Kokot (drugi z desne).
Youtube

Kaj pomeni fraza "zmeniva se zunaj"?

Toda jasno je, da fraza "zmeniva se zunaj" nakazuje tudi na grožnjo z nasiljem, še posebej na Štajerskem. Kako na to odgovarja Kokot? "Teh besed nisem izrekel v gostilni, ampak na občinskem svetu. Še enkrat poudarjam, da županji nisem grozil ali namigoval na nasilje. Z njo sem želel o tej stvari govoriti na štiri oči," je dejal Kokot in poudaril, da ga v zvezi s tem ni obiskala policija.

Pri tem je poudaril, da je "z županjo in njeno listo večino mandata odlično sodeloval, občinski svet pa je odločitve sprejemal soglasno". "Res pa je, da so jo vmes zapuščali nekateri ključni podporniki. V spor sva zašla, ko sem jo javno začel spraševati o tem, zakaj je športni dogodek v Poljčanah, ki ga financira občina, letos poleti vodila oseba, pravnomočno pogojno obsojena zaradi spolnega nadlegovanja mladoletne osebe. Pri organizaciji dogodka pa je sodeloval tudi inštitut, ki ga je županja vodila pred prevzemom mandata," je dejal Kokot.

Kot že omenjeno, županja za pojasnila ni dosegljiva. Iz virov blizu občine pa smo izvedeli, da tam za pravnomočno pogojno obsodbo, ki jo je sodišče v Mariboru izreklo maja letos, do tega tedna uradno niso vedeli.