Napad na županjo: kdo jo je po prepiru z nekdanjim šefom Pošte izrinil s ceste

Je Petro Vrhovnik, županjo občine Poljčane, minuli četrtek želela povoziti za zdaj neznana oseba? In kaj vse že preiskujejo policisti v tej štajerski občini?

Avtor: Primož Cirman
petek, 4. 10. 2024, 05:55


0873915001666281973
Županja Poljčan Petra Vrhovnik (na fotografiji) je policiji prijavila, da jo je minuli četrtek neznani voznik osebnega avtomobil v bližini bivališča izrinil s ceste.
osebni arhiv

Minuli četrtek, 26. septembra, se je Petra Vrhovnik, županja Poljčan, štajerske občine s 4.700 prebivalci, v poznih večernih urah odpravila na sprehod s psom po cesti v bližini svojega bivališča. Naenkrat je opazila luči. Proti njej se je vozil avtomobil, zato se je umaknila ob rob ceste. Toda voznik je avtomobil z nezmanjšano hitrostjo preusmeril proti njej. Ko se mu je komaj umaknila, je voznik odpeljal naprej.

To po naših informacijah piše v prijavi dogodka, ki jo v teh dneh obravnava policija. Tja jo je vložila županja Petra Vrhovnik, s katero so policisti opravili razgovor in pregledali tudi posnetke nekaterih kamer z območja dogodka. Uradnih informacij o njem za zdaj ni mogoče dobiti. Županja Vrhovnik za pojasnila v zadnjih dveh dneh ni bila dosegljiva. Na Policijski upravi Maribor so nam odgovore na naša vprašanja obljubili za danes.

Toda, kot smo izvedeli, sum fizičnega napada v zadnjih dneh ni edini nenavadni dogodek, povezan z županjo, ki ga preiskujejo kriminalisti. Obravnavali naj bi tudi prijavo kibernetskega napada na njen računalnik, do katerega je prišlo na isti dan, torej 26. septembra, le nekaj ur pred dogodkom na cesti.

Kaj vse preiskujejo kriminalisti v Poljčanah? In zakaj ti dogodki časovno sovpadajo z burnim političnim dogajanjem v tej občini?

Posnetek zadnje seje občinskega sveta v Poljčanah. Zgoraj levo vidna županja (prva z desne), desno zgoraj Tomaž Kokot (drugi z desne).
Posnetek zadnje seje občinskega sveta v Poljčanah. Zgoraj levo vidna županja (prva z desne), desno zgoraj Tomaž Kokot (drugi z desne).
Youtube

Na volitvah zmagala s 70 odstotki glasov

Petra Vrhovnik je nepoklicna županja, ki občino Poljčane vodi od leta 2022. Na volitvah je kandidirala kot nestrankarska kandidatka s podpisi volivcev, že v prvem krogu pa je dobila skoraj 70 odstotkov glasov. Njen najbližji zasledovalec je bil Zoran Berdnik, ki je kandidiral s podporo SDS in zbral slabih 19 odstotkov glasov.

Njena lista si je izborila tudi največ sedežev v občinskem svetu. Istega leta se je Vrhovnik neuspešno potegovala za poslanski mandat. Na državnozborskih volitvah je nastopila na listi stranke Naša dežela Aleksandre Pivec, ki se ni uvrstila v parlament, med njenimi kandidati pa je prav Vrhovnik dosegla enega boljših rezultatov.

Že takoj po lokalnih volitvah naj bi resneje "počilo" med novo županjo in Tomažem Kokotom občinskim svetnikom iz vrst SDS, ki je v širši slovenski javnosti najbolj znan kot generalni direktor Pošte Slovenije v času zadnje Janševe vlade. Na ta položaj je prišel, četudi pred tem ni izpolnjeval pogojev. Na koncu sta mu morala na pomoč priskočiti Slovenski državnih holding (SDH), ki je zamenjal neposlušne nadzornike Pošte Slovenije, in odvetnik Franci Matoz.

Tomaž Kokot (na fotografiji) je za portal medijskega delavca in propadlega politika Bojana Požarja zanikal, da bi grozil županji. Ko je bil Kokot generalni direktor Pošte Slovenije, je ta na veliko oglaševala na Požarjevem portalu.
Tomaž Kokot (na fotografiji) je za portal medijskega delavca in propadlega politika Bojana Požarja zanikal, da bi grozil županji. Ko je bil Kokot generalni direktor Pošte Slovenije, je ta na veliko oglaševala na Požarjevem portalu.
Youtube/posnetek zaslona

Preden je Kokot prevzel vodenje enega ključnih državnih podjetij, je bil zaposlen v družinskem podjetju FlawlessCode. To je znano tudi po velikem zaslužku pri projektu lendavske "Stožice". Tamkajšnja občina, ki jo vodi župan Janez Magyar (SDS), je zemljišče, na katerem želi zgraditi športno dvorano, kupila od podjetja FlawlessCode. Zanj je plačala 581 tisoč evrov, pri čemer ga je Kokotovo podjetje kupilo za četrtino te cene. Za FlawlessCode je do leta 2022 delal tudi Pavel Rupar, ki zdaj v organizaciji SDS vodi shode upokojencev.

Policiji že prijavila grožnje

Kot razlog za spor med županjo in Kokotom so nam viri iz Poljčan navedli podjetnika Alena Magdissa Fontano, sicer dobrega Kokotovega prijatelja, ki naj bi mu pomagal tudi v kampanji. Na kratko: Kokot naj bi od županje želel, da Fontano zaposli kot svetovalca, kar je ta zavrnila.

Petra Vrhovnik je na zadnjih lokalnih volitvah zmagala z veliko razliko.
Petra Vrhovnik je na zadnjih lokalnih volitvah zmagala z veliko razliko.
DVK

S tem naj bi si Petra Vrhovnik nakopala zamero Kokota, ki velja za pomembnega igralca v občinski politiki. Leta 2018 je recimo kandidiral za župana Poljčan, a je na volitvah v drugem krogu izgubil proti Stanislavu Kovačiču. Toda že takrat je Kokotu uspelo osvojiti 46 odstotkov glasov.

Spor na relaciji županja-Kokot naj bi se okrepil v začetku poletja, na eni od sej občinskega sveta. Takrat so ji svetniki SDS očitali, zakaj občina prodaja eno od njenih nepremičnin, Senegačnikovo domačijo v Poljčanah, županja pa je Kokota prijavila zaradi groženj. Na seji ji je namreč dejal, da bodo "jutri vidne posledice" in jo pozval, da se gresta "zmenit ven".

/
/
Jure Kljajić

Isti dan: napad na e-naslov in dogodek na cestu

Kmalu zatem so z enega od profilov na družbenem omrežju zaokrožile informacije o zasebnem življenju županje. Minuli četrtek, 26. septembra, naj bi Petra Vrhovnik od Tomaža Kokota prejela več elektronskih sporočil. Isti dan pa naj bi pogodbeni izvajalec občino obvestil o kibernetskem napadu na službeni elektronski naslov županje.

Ta naj bi, tako izhaja iz prijave policije, sprva opazila, da s svojega naslova ne more pošiljati elektronskih sporočil. Napad naj bi se zgodil v obliki "ribarjenja" (phishing v angl.), pri katerem napadalci s spletno prevaro zavedejo žrtev, da jim sporoči različne občutljive podatke. Pri tem naj bi pogodbeni izvajalec ugotovil, da je edinstveni identifikacijski naslov (IP) napadalčevega računalnika iz Litve.

Še isti dan, kot je razvidno iz druge prijave, pa je bila Petra Vrhovnik tarča fizičnega napada. Če je voznik avtomobila, ki naj bi jo izrinil s ceste, vedel, da gre za županjo, jo je pred tem moral nekaj časa spremljati. Še uro prej je bila namreč na javnem dogodku, psa pa je sprehajala v bližini bivališča. Po neuradnih informacijah policija še preiskuje okoliščine dogodka, ki bi nakazovale, ali je res šlo za fizični napad. Kot že omenjeno, so nam na policijski upravi v Mariboru pojasnila obljubili za danes.