Pod Janšo je bil urednik na RTV, zdaj bi šel na računsko sodišče

Bo novi svetovalec predsednice računskega sodišča postal nekdanji direktor medija, ki je v času prejšnje Janševe vlade to institucijo intenzivno napadal zaradi poročila o zaščitni opremi?

Avtor: Tomaž Modic
sreda, 26. 6. 2024, 16:00


1689255087-fgetyuwws-27-1689254999369
Karierna pot Rajka Geriča (na fotografiji) je tesno povezana z zamenjavami oblasti in Urošem Urbanijo, enim od ključnih medijskih operativcev SDS. Zdaj bi Gerič rad šel na računsko sodišče.
Marko Vavpotič

Na računskem sodišču, ključni instituciji za nadzor nad porabo javnega denarja, so v začetku meseca objavili javni natečaj za svetovalca predsednice Jane Ahčin. Ta bo skrbel za odnose z javnostmi, pri čemer bo imel visoko plačo. Uvrščen bo v 53. plačni razred, kjer bo mesečno brez dodatkov prejemal 2.245 evrov, imel pa bo tudi možnost napredovanja za pet razredov. Za primerjavo: poslanci državnega zbora so uvrščeni v 56. plačni razred.

Tudi zato za delovno mesto svetovalca vlada veliko zanimanje. Na razpis, objavljen na spletnih straneh računskega sodišča, se je prijavilo pet kandidatov. Po informacijah iz več virov je med njimi tudi Rajko Gerič.

Gre za nekdanjega novinarja in urednika RTV Slovenija, ki je pod zadnjo vlado Janeza Janše vodil podjetje TSMedia, izdajatelja portala Siol.net. Nato je postal urednik informativnega programa na drugem programu nacionalke in zdaj že nekdanje oddaje Panorama. "Ne komentiram," je Gerič odgovoril na vprašanje, ali se je prijavil na natečaj.

Gerič bo svetovalec predsednice računskega sodišča Jane Ahčin (na fotografiji).
Gerič bo svetovalec predsednice računskega sodišča Jane Ahčin (na fotografiji).
Marko Vavpotič

Toda po naših informacijah velja Gerič za enega od najresnejših kandidatov za službo na računskem sodišču, ki ga je Janševa vlada od leta 2021 naprej javno napadala zaradi zanjo obremenjujočega poročila o nabavah zaščitne opreme. "Izbirni postopek za izbiro kandidata na objavljenem javnem natečaju je v teku. Pred koncem izbirnega postopka ne moremo predvideti datuma zaključka postopka," so nam pojasnili na računskem sodišču.

Preberite še:
Bogata Telekomova popotnica za Jančiča in Geriča

Od RTV Slovenija do Planet TV

Karierna pot Rajka Geriča je tesno povezana z zamenjavami oblasti in Urošem Urbanijo, njegovim prijateljem in vrsto let enim od ključnih medijskih operativcev SDS.

V času prve Janševe vlade je Gerič postal odgovorni urednik informativnega programa TV Slovenija, Urbanija pa notranjepolitični urednik na Slovenski tiskovni agenciji (STA). Leta 2012, ko je Janša ponovno prišel na oblast, sta se oba preselila na Telekom Slovenije. Tam sta sodelovala pri nastanku televizije Planet TV, finančno nasedlem projektu, ki je v poznejših letih državnemu operaterju prizadejal več deset milijonov evrov izgube.

V času prejšnje Janševe vlade sta portal Siol vodila Peter Jančič (na fotografiji) in Rajko Gerič. Po zamenjavi oblasti sta se oba poslovila, a z zajetno odpravnino.
V času prejšnje Janševe vlade sta portal Siol vodila Peter Jančič (na fotografiji) in Rajko Gerič. Po zamenjavi oblasti sta se oba poslovila, a z zajetno odpravnino.
Sašo Švigelj

Ko je leta 2020 prišlo do zamenjave oblasti in je vodenje vlade še tretjič prevzel Janša, sta nove položaje zasedla tudi Urbanija in Gerič. Prvi je prevzel vladni urad za komuniciranje (Ukom), kjer se je ukvarjal tudi z "uravnoteženjem" medijske krajine. Gerič pa je postal pomočnik odgovornega urednika portala Siol.net Petra Jančiča, ki ga je Janšev krog leta 2006 izbral za vodenje uredništva Dela.

Preberite še:
Dopoldan tvita za JJ in piše depeše, popoldne na bone gosti turiste

Kako je Jančič-Geričev Siol napadal računsko sodišče

Ko je vodenje Telekoma prevzel nekdanji kandidat SDS za župana Krškega Cvetko Sršen, je Gerič postal direktor TSMedia, izdajatelja Siola, torej Jančičev nadrejeni.

Prav Jančič je leta 2021 najbolj prednjačil v napadih na računsko sodišče, ki je marca 2021 objavilo poročilo o spornih nabavah zaščitne opreme med prvim valom koronavirusa in pri tem policiji naznanilo več sumov kaznivih dejanj. To ni bilo po volji SDS, ki je zahtevala odstop takratnega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Jančič ga je obtoževal "rušenja vlade".

Nekdanji vodilni na RTVS: Andrej Grah Watmough, Uroš Urbanija in Rajko Gerič.
Nekdanji vodilni na RTVS: Andrej Grah Watmough, Uroš Urbanija in Rajko Gerič.
Marko Vavpotič / M24

Po zamenjavi oblasti sta se morala tako Jančič kot Gerič posloviti s položaja. Gerič se je oktobra 2022 dogovoril za sporazumni odhod. Ostal je zaposlen v  TSMedia, a mu ni bilo treba hoditi v službo. Kljub temu je ves ta čas prejemal plačo, ki je po naših podatkih mesečno znašala 7.300 evrov bruto.

Februarja 2023 se je Gerič vrnil na RTV Slovenija, kjer je postal urednik drugega informativnega programa. Na ta položaj ga je imenoval Urbanija. Ko je vodenje RTV prevzela nova uprava pod vodstvom Zvezdana Martiča, je ukinila tako oddajo Panorama kot njegovo delovno mesto.

Preberite še:
Kako Uroš Urbanija deli državni denar prijateljem iz SDS