Bogata Telekomova popotnica za Jančiča in Geriča

Novi urednik na RTV Slovenija Rajko Gerič od Telekoma Slovenije še vedno prejema zajetno plačo. Kolikšno odpravnino je ob slovesu dobil Peter Jančič, ki je portal Siol.net spremenil v propagandni bilten SDS?

Avtor: Primož Cirman
petek, 17. 2. 2023, 05:55


20181219-00906484
Peter Jančič se je ob odhodu s Siola predstavljal kot žrtev političnih čistk. V resnici je odšel z bogato popotnico.
STA

Ko je vlada Janeza Janše marca 2020 prevzela oblast, se je takoj lotila medijev. Prvi je bil na vrsti Siol.net, takrat drugi najbolj bran spletni portal, ki je v lasti državnega Telekoma Slovenije. V začetku aprila je njegovo vodenje prevzel Peter Jančič, nekdanji odgovorni urednik Dela v času prve Janševe vlade. Uredniška politika Siola se je čez noč spremenila, več novinarjev pa si je našlo nove službe. 

Eden tistih, ki so ostali, je bil Rajko Gerič, nekdanji odgovorni urednik informativnega programa na RTV Slovenija. Najprej je bil Jančičev pomočnik. Ko je na čelo Telekoma prišel nekdanji kandidat SDS za župana Krškega Cvetko Sršen, je Geriča imenoval za direktorja družbe TSMedia, izdajatelja Siola. S tem je Gerič postal Jančičev šef. Po zamenjavi oblasti sta se lani jeseni oba morala posloviti s položaja. 

Toda pri tem sta od Telekoma Slovenije, ki ga je takrat že vodil Boštjan Košak, prejela še bogato popotnico. Tako je Jančiču ob zamenjavi konec lanskega oktobra pripadlo za skoraj 50.000 evrov bruto odpravnine. Gerič, ki se je za sporazumni odhod dogovoril nekaj dni pred tem, je ostal zaposlen v družbi TSMedia, a mu ni bilo treba hoditi v službo. Kljub temu ves ta čas prejema plačo, ki po naših podatkih mesečno znaša 7.300 evrov bruto.

Preberite še:
Za javni, ne Janšev RTV! #komentar

Koliko Telekomovih plač bo še dobil Gerič?

V ponedeljek bo Gerič začel z delom na RTV Slovenija, kjer bo urednik drugega programa. Toda še vedno je, kot smo neuradno izvedeli, upravičen do dveh plač na Telekomu Slovenije. Ali jih bo kljub temu, da gre v novo službo, vseeno prejel, bomo v tej družbi preverili danes. Geriča je na položaju direktorja TSMedia oktobra lani začasno zamenjala Irma Gubanec, nova članica uprave Telekoma Slovenije. Decembra pa je vodenje TSMedie prevzel Igor Gajster, ki je bil pred tem v družbi odgovoren za področje prodaje. 

Rajko Gerič dobiva visoko plačo, a mu ni potrebno hoditi v službo.
Rajko Gerič dobiva visoko plačo, a mu ni potrebno hoditi v službo.
Alenka Žavbi

Drugačen dogovor je sklenil Jančič, ki je pred volitvami protestnikom očital, da Janši in njemu grozijo s smrtjo, tedanji opoziciji pa napovedoval enako usodo kot "Rusom pred Kijevom". Po naših podatkih ni bil razrešen, ampak je podpisal sporazum o prekinitvi pogodbe. Kot je znano, se je Jančič ob odhodu s Siola v javnosti predstavljal kot žrtev političnih čistk. Oditi naj bi moral, ker "je bil portal uspešen (...), s tem pa je imel velik vpliv na levosredinske volivce". Oktobra lani, v zadnjem mesecu Jančičevega urednikovanja, je bil sicer skupni doseg Siola po podatkih raziskave MOSS za več kot šest odstotkov manjši kot leto dni pred tem.

Da mu je pogodba, podpisana leta 2020, očitno omogočala tudi lep poslovilni "paket", Jančič nikoli ni javno govoril. Tudi Telekom Slovenije v sporočilih za javnost ni razkrival podrobnosti dogovorov z Geričem in Jančičem. Informacijo, da si je Jančič "uspel izpogajati lepo odškodnino", je že novembra lani v reviji Domovina objavil sedanji novinar RTV Slovenija Luka Svetina. Le dan zatem je bil na spletni strani tega medija objavljen tudi njegov intervju z Jančičem. Ta se je po zamenjavi vrnil k delu za svoj portal.

Preberite še:
Kako Uroš Urbanija deli državni denar prijateljem iz SDS

Kako je Jančič klike s Siola selil na svoj portal 

Več bralcev nas je že lani opozorilo, da so v besedilih, ki jih je Jančič pisal na Siolu, opazili tudi povezave (linki v angl.) do njegovega portala. Te so bile namenjene selitvi klikov s Siola. Z večjo branostjo, doseženo na ta način, bi lahko Jančič lažje pridobival tudi komercialne oglase za svoj portal, ki ga takrat merilniki dosega na spletu niso zaznavali. Na Siolu so te povezave po Jančičevem odhodu odstranili iz njegovih besedil. 

Kljub temu Telekom Slovenije po naših informacijah proti Jančiču za nazaj ni sprožil nobenih postopkov. Tudi sicer velikodušni dogovori, ki so jih na Telekomu Slovenije sklenili z dvema od ključnih akterjev Janševega obdobja, sprožajo veliko vprašanj. Ne le na simbolni, ampak tudi korporativni ravni. Družba TSMedia je namreč v zadnjih letih večinoma poslovala z izgubo. Leta 2021 je ob šestih milijonih evrov prihodkov iz poslovanja ustvarila 62.000 evrov dobička, a je bila še vedno relativno visoko zadolžena. 

Zdaj že nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen je raje ustavil prodajo družbe TSMedia, kot da bi ta končala v nepravih rokah.
Zdaj že nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen je raje ustavil prodajo družbe TSMedia, kot da bi ta končala v nepravih rokah.
STA

Kolikšno škodo je Jančič storil Siolu in njegovi blagovni znamki s političnim urednikovanjem, ki je najbolj do izraza prišlo pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, očitno ne bo ugotavljal nihče. Pri tem velja opozoriti, da je bil njegov prihod del širše medijske operacije.

Maja 2021, ko so upravo in nadzorni svet že zasedli kadri SDS, Jančič pa vodil Siol, je namreč Telekom Slovenije ustavil načrtovano prodajo družbe TSMedia. Za to so se v družbi odločili, ker je najugodnejšo ponudbo oddal United Group, ki ga vodi srbski poslovnež Dragan Šolak. Za TSMedia naj bi bil pripravljen plačati pet milijonov evrov. To je bilo dobre tri milijone evrov več od cene iz ponudbe madžarske televizijske hiše TV2, ki je leto dni pred tem od Telekoma Slovenije že kupila Planet TV. Cvetko Sršen je takrat zanikal, da bi šlo za politično odločitev.