Kako Uroš Urbanija deli državni denar prijateljem iz SDS

Medtem ko noče več plačevati Slovenske tiskovne agencije, šef vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija nima nobenih težav z zaposlovanjem vojske strankarskih kadrov in oddajanjem poslov simpatizerjem vladajočih strank.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 10. 3. 2021, 05:55


urbanija
Janez Janša, SDS, vlada in njen urad za komuniciranje na čelu z Urošem Urbanijo (na fotografiji) že več mesecev izvajajo hud pritisk na Slovensko tiskovno agencijo.
Bobo

"Vsak mesec dobijo 170 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, pa nihče ne ve, kam se ta denar pretaka!" je direktor vladnega Urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija na strankarski televiziji Nova24TV pojasnjeval, zakaj krši zakon in Slovenski tiskovni agenciji (STA) odreka plačilo za izvajanje javne službe. V resnici je Urbanija tisti, ki z javnim denarjem ravna vse prej kot smotrno in pregledno.

Za letošnje leto, ko bo Slovenija predsedovala svetu Evropske unije (EU), je Ukomu v državnem proračunu zagotovil rekordna sredstva. Samo za osnovno delovanje vladnega urada bo šlo skoraj milijon evrov več kot v lanskem letu. Ob tem ima Ukom na voljo dodatnih 2,5 milijona evrov za predsedovanje. Tudi s tem denarjem Urbanija zaposluje zveste kadre SDS in oddaja posle svojim prijateljem. To je razvidno iz podatkov in dokumentacije, ki smo jo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja pridobili od Ukoma.

Preberite še:
Razkrivamo: Janša želi nad direktorja STA poslati policijo

Zaposlovanje strankarskih kadrov

Tako je na vladnem uradu, kjer je bilo konec leta 2019 39 zaposlenih, v zadnjem letu dni službo dobilo še deset ljudi. Med njimi so:

-       Franci Donko, nekdanji novinar Nova24TV, sodelavec spletne strani 24Kul.si, ki je v lasti tajnika Slovenske škofovske konference Tadeja Strehovca, in član vodstva stranke Glas za otroke in družine Aleša Primca. Bil je tudi govorec Odbora 2014, ki je pozival k izpustitvi Janeza Janše iz zapora.

Franci Donko pred sodiščem.
Franci Donko pred sodiščem.
Bobo

-       Simona Purkat, kandidatka SDS na zadnjih lokalnih volitvah na Igu, kjer je doma poslanka SDS Alenka Jeraj, podpredsednica podmladka SDS in predsednica ene od mladinskih sekcij združenja VSO. Nazadnje je bila na zaupanje zaposlena na generalnem sekretariatu, ki ga je vodil Božo Predalič. Tudi ona je bila govorka Odbora 2014. 

-       Barbara Oprčkal, v letih 2014 in 2015 je pisala za portal Nova24TV in spletni medij Siol.net, nato pa je bila novinarka Družine in njenega spletnega portala Aleteia.org, ki širi krščanske vrednote.

-       Danijel Kovačič Grmek, član uredniškega odbora občinskega časopisa Pivški list, kamor je bil imenovan na predlog SDS. Po informacijah več virov naj bi bil zadolžen tudi za operativno komunikacijo med vrhom Ukoma in centralo SDS na Trstenjakovi ulici.

-       Jani Drnovšek, občasni pisec in solastnik konservativnega spletnega medija Časnik.si, ki velja za izrazito naklonjenega vladi. Po naših informacijah je bil sprva zadolžen za družbena omrežja, zdaj pa v njegov delokrog sodijo nevladne organizacije.

-       Jernej Kovač, nekdanji uradni govorec ministrstva za kmetijstvo, nato pa član Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji.

Večina jih bo na Ukomu uradno delala na "Projektu predsedovanja Slovenije EU". Razen Kovača, ki je bil na Ukom začasno premeščen z drugega javnega organa, so se vsi zaposlili na novo. Nekateri celo za nedoločen čas. Za plače zaposlenih na Ukomu je šlo v zadnjih 12 mesecih skoraj milijon evrov, desetino več kot v enakem obdobju leto prej.

Uroš Urbanija je več kot četrt milijona evrov sredstev porabil tudi za sodelavce, ki jih je plačeval prek študentskih napotnic. V obdobju od marca lani do danes so namreč angažirali 143 študentov, ki so delali v klicnem centru za covid-19. 

Še deset študentov je prek napotnice delalo na Ukomu. Enemu od njih so od sredine maja do septembra izplačali 8.434 evrov, v povprečju okoli 1900 evrov na mesec. Njihove identitete ne razkrivajo. "Imen študentov ne prilagamo, ker gre za osebne podatke," so pojasnili. V zadnjih mesecih so sicer vse glasnejše informacije, da so na Ukomu službo dobili številni drugi člani podmladka SDS. 

Preberite še:
Ne STA, Urbanija pretaka javni denar v zasebne žepe

Članke o osamosvajanju bodo pisali avtorji, blizu vladi

Drugi način finančnega izčrpavanja Ukoma je delitev poslov prijateljem in simpatizerjem največje vladajoče stranke. 

Tako je Urbanija decembra lani in januarja letos podpisal deset pogodb za "Raziskavo obdobja v času osamosvajanja Slovenije in pisanje znanstvenih člankov na to temo", za kar bo do konca letošnjega leta porabil najmanj 32.000 evrov. Kdo bo raziskoval in pisal članke o osamosvojitvi, na Ukomu ne razkrivajo. Navedli so zgolj ime dveh poslovnih partnerjev. 

Andreja Valič Zver je več kot 12 let vodila Študijski center za narodno spravo.
Andreja Valič Zver je več kot 12 let vodila Študijski center za narodno spravo.
Primož Lavre

Prvi je Študijski center za narodno spravo, ki ga je tik pred iztekom mandata leta 2008 ustanovila prva Janševa vlada. Gre za javni zavod, ki med zgodovinarji velja za podaljšek stranke SDS in se je "specializiral" skoraj izključno za preučevanje komunističnih zločinov v obdobju med in po drugi svetovni vojni na območju Slovenije. Dolga leta je bila njegova direktorica Andreja Valič Zver, članica izvršilnega odbora stranke SDS ter žena podpredsednika stranke in evropskega poslanca Milana Zvera. Zaradi očitkov o izplačilu previsoke plače jo je oktobra lani kot vršilec dolžnosti direktorja zamenjal Tomaž Ivešić. Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je hotel študijski center ukiniti, a takratna pravosodna ministrica Andreja Katič (SD) tega ni izpeljala do konca.

Drugi je društvo Fokus 2031. Gre za gibanje in politični "think-tank", ki ga je leta 2012 ustanovil evropski poslanec in eden od ustanoviteljev Nove Slovenije (NSi) Lojze Peterle ter zagovarja demokrščansko usmeritev. Danes je njegov generalni sekretar Marko Balažic, ki redno nastopa na dogodkih stranke NSi. Je tudi eden od avtorjev spletnega časopisa Domovina.je, ki ga upravlja Zavod Iskreni. Ta je ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan z NSi.

Preberite še:
Vaših deset tisoče evrov za vojno proti slovenskim medijem

12.000 evrov za izobraževanje o osnovah družbenih medijev

Posel na Ukomu je Uroš Urbanija dal tudi svoji prijateljici Anji Dangubič, ki mu pomaga pri upravljanju njegovih koč na Veliki planini. V začetku maja lani je Urbanija kot direktor Ukoma z Dangubičevo podpisal pogodbo o "izdelavi in izvajanju celostne strategije promocije objav na družbenih omrežjih vlade RS", na podlagi katere je do januarja letos prejela nekaj več kot 12.000 evrov ali več kot 30 evrov na delovno uro.

Anja Dangubič je zaposlene Ukoma na delavnicah učila o družabnih omrežjih. Na fotografiji ena od prosojnic njene predstavitve.
Anja Dangubič je zaposlene Ukoma na delavnicah učila o družabnih omrežjih. Na fotografiji ena od prosojnic njene predstavitve.
Ukom

Do posla je prišla, čeprav nima nobenih referenc na tem področju, največji slovenski strokovnjaki za upravljanje družbenih omrežij pa zanjo nikoli niso slišali. Iz dokumentacije je razvidno, da je Dangubičeva tamkajšnje zaposlene, ki so že prej dnevno objavljali na družbenih omrežjih, izobraževala o "novostih na omrežju Facebook", jim predstavljala osnovne elemente promocije objav in učila o tem, kako objavljati na Twitterju.

Postopek njenega izbora je bil nenavaden. Ukom se je poleg Dangubičeve s povpraševanjem obrnil še na dva druga ponudnika, Andreja Maverja in Tomaža Krajnčiča. Oba prihajata iz Agencije GIG, Urbanija pa se je obrnil nanju kot na samostojna podjetnika. Oddala sta višjo ponudbo kot Dangubičeva.

Preberite še:
Janša in Urbanija: duet za uničenje STA

Zvesta novinarka, ki Urbaniji upravlja koče na Veliki Planini

Urbanija je z Dangubičevo tesno povezan že vso njeno kariero. Ko je leta 2015 kot urednik postavljal na noge Nova24TV, danes ključni medij SDS v madžarski lasti, je tja pripeljal Dangubičevo. V kratki novinarski karieri je med drugim objavila "neverjetno izpoved Slovenke, ki je vrsto let živela z migranti", poročala o "hordah pohotnih migrantov" v Avstriji, opravila intervju z Rokom Snežičem, danes Janševim svetovalcem za področje davkov, in pisala o tem, kako nekatere nevladne organizacije "molzejo državni proračun".

Uroš Urbanija je bil prvi odgovorni urednik televizije Nova24TV, ki jo je pred prevzemom ministrske funkcije vodil Aleš Hojs.
Uroš Urbanija je bil prvi odgovorni urednik televizije Nova24TV, ki jo je pred prevzemom ministrske funkcije vodil Aleš Hojs.
STA

Ko se je Urbanija poleti 2016 poslovil z Nova24TV, je odšla tudi sama. Kam? K Urbaniji, ki jo je najel za pomoč pri svojih zasebnih poslih. Že lani poleti smo razkrili, da se je Urbanija med natrpanim urnikom vodenja Ukoma ukvarjal tudi z oddajanjem najmanj petih koč na Veliki Planini. Pri tem mu že več let pomaga Anja Dangubič. To je počela tudi v času, ko je že delala za Ukom.

Preberite še:
Dopoldan tvita za JJ in piše depeše, popoldne na bone gosti turiste