Poslanska skupina SMC pred razpadom #video

Po današnji razpravi o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija je razpad poslanske skupine Stranke modernega centra (SMC) očitno le še vprašanje časa.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 24. 3. 2021, 15:15


20200622-01011355
Stranka SMC je pred razpadom.
STA

Le uro po tem, ko je donedavni poslanec DeSUS Jurij Lep napovedal sodelovanje v novi poslanski skupini in razkril, da se o tem pogovarja z vodjo poslanske skupine SMC Janjo Sluga, je zvestobo vladni koaliciji javno odrekel poslanec SMC Branislav Rajić.

Ne le, da bo Rajić podprl interpelacijo proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju (SDS), ki jo je predlagala opozicija. Iz njegovega govora je bilo mogoče razbrati, da se bo v kratkem pridružil Lepu in očitno tudi Slugi. Poudaril je namreč, da se oglaša zaradi kolegov in podpornikov, ki so leto dni nazaj odločno nastopili proti vstopu SMC v vlado Janeza Janše. "Nesoglasja znotraj koalicije so se začela z mediji in se bodo vsaj zame tam tudi končala," je dejal Rajić. "Ugotavljam, da nas naši koalicijski partnerji ne jemljejo resno," je dejal Rajić, ki skupaj s Slugo velja za del levo-liberalno usmerjenega krila SMC. Opozoril je tudi na "poizkuse uničevanja Slovenske tiskovne agencije (STA)", zaradi katerega je Sluga že pred novim letom prišla v konflikt s SDS. To pomeni, da se obeta tesen izid interpelacije, ki pa jo po besedah poslanke SMC Mojce Žnidarič vendarle ne bo podprla večina poslancev te stranke.

Sluga in Rajić na izhodnih vratih, kmalu tudi Zorčič?

Gre za do zdaj najbolj jasen signal, da Sluga in Rajić zapuščata vrste poslancev SMC. Že v ponedeljek je tako Janša v državnem zboru napadel Slugo, ki ga je spraševala o oceni dela v prvem letu vladanja. "Zaupanje je vezivo, ki nas v težkih trenutkih drži skupaj kot družbo. In v tej luči se v resnici veliko ljudi sprašuje tudi, zakaj priložnosti tretjega vodenja vlade niste izrabili za krepitev povezovanja in dviga ugleda širše kot samo med dosedanjimi sledilci. Zakaj v taki situaciji obrat v komunikacijo z depešami, pismi, s prehitrimi čestitkami, ki dejansko domačo javnost poleg te epidemije še dodatno iritira?" je Sluga spraševala Janšo.

Branislav Rajić o tem, kakšen je položaj stranke SMC v vladi in koaliciji

Janša ji je takrat odgovoril, da "je malo mimo poslušati nasvete o komuniciranju šefice poslanske skupine stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in predsedniku stranke, ki ima 30-krat večjo podporo". Po tem ko je prvak SMC Zdravko Počivalšek izjavil, da "pričakuje od Janše več discipline in samokontrole", je Janša danes delil objavo na družbenem omrežju Twitter, ki je pozivala k fizičnemu napadu na Slugo - z besedilom, da bi se ji "lepo prilegli dve, tri okol' kepe". 

Že prejšnji teden smo poročali, da je Janša od Počivalška že nekajkrat zahteval zamenjave Sluge s položaja predsednice poslanske skupine, a temu ni bila naklonjena večina poslancev. Že v nedeljo je tudi predsednik državnega zbora in drugi človek SMC Igor Zorčič napovedal, da bo "verjetno moral narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki.

Preberite še:
Počivalškov obračun z anti-Janša krilom SMC

Kaj sledi odhodu poslancev SMC

Če bi se Sluga, Rajić in Zorčič pridružili skupini, ki jo je napovedal Lep, bi imela ta štiri poslance, le enega manj kot SMC, ki bi tako postala najmanjša vladna stranka. Vladna koalicija bi imela v tem primeru le še 38 glasov v državnem zboru. V zadnjih dneh se krepijo informacije, da se Janša s štirimi poslanci DeSUS pogovarja o sklenitvi dogovora o sodelovanju. Tudi s podporo štirih poslancev DeSUS in treh poslancev SNS Zmaga Jelinčiča bi lahko Janševa koalicija zbrala največ 45 glasov. Večino bi si zato lahko zagotavljala le s poslancema manjšin. Seveda le v primeru, če se vrst SMC ne bi odločil zapustiti še kdo od poslancev, o  čemer se v zadnjih dneh špekulira v političnih krogih.

Jurij Lep ustanavlja poslansko skupino nepovezanih poslancev.
Jurij Lep ustanavlja poslansko skupino nepovezanih poslancev.
STA

Vse to bi za sabo verjetno potegnilo tudi druge spremembe. Medtem ko bi se Zorčič moral posloviti s položaja predsednika državnega zbora, bi ta zelo verjetno pripadel NSi. Nanj bo skoraj zagotovo predlagala dosedanjega vodjo poslanske skupine Jožefa Horvata. Temu naj bi zelo kmalu sledila tudi rekonstrukcija vlade, v okviru katere bi morala s položaja oditi ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, ki se je z Janšo zapletla v spor zaradi imenovanja tožilcev.