Pakt Vučić-Janša bodo preiskovali tudi v parlamentu

Parlamentarna preiskovalna komisija bo ugotavljala sume zlorab na uradu za preprečevanje denarja, vmešavanja v slovenske volitve iz tujine in nezakonitega pridobivanja podatkov o državljanih Slovenije.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 22. 2. 2023, 17:00


20211006-01086950
Slovenske in srbske oblasti so si pred lanskimi volitvami v obeh državah vzajemno pomagale pri iskanju podatkov, s katerimi so želeli oblatiti vodilne politike opozicije.
STA

Sume, da je urad za preprečevanje pranja denarja zlorabil svoja pooblastila za nezakonito pridobivanje podatkov o osebah, ki niso bile po volji nekdanje vladajoče stranke, bodo po policiji preiskovali še poslanci.

Danes je bila namreč v državnem zboru ustanovljena nova preiskovalna komisija, ki bo ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vplivanja na delo policije in drugih avtonomnih državnih organov. Vodil jo bo poslanec Gibanja Svoboda Miha Lamut. Danes je potrdil, da bo komisija pod drobnogled vzela tudi delo urada za preprečevanje pranja denarja. 

Že januarja smo na necenzurirano.si razkrili, da so si slovenske in srbske oblasti pred volitvami v obeh državah, ki so bile lani spomladi, vzajemno pomagale pri iskanju podatkov, s katerimi so želele oblatiti vodilne politike opozicije. Glavne tarče so bile predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je junija prevzel vodenje slovenske vlade, Dragan Đilas, predsednik srbske opozicijske Stranke svobode in pravičnosti (SSP), in srbski milijarder Dragan Šolak, ki je solastnik Telemacha in balkanske medijske skupine N1. 

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

Preberite še:
Pakt Vućić-Janša za lov na Goloba in srbsko opozicijo
Janševi pomagali Vučiću tudi pri obračunu z medijskim mogotcem

Slovenci pomagali Srbom, ti vrnili uslugo

Slovenski urad za preprečevanje pranje denarja je tako že jeseni 2021, manj kot pol leta pred parlamentarnimi volitvami v Srbiji, začel iskati podatke o Đilasovih in Šolakovih bančnih računih v Sloveniji in drugih evropskih državah. Kmalu zatem je srbski urad po Balkanu začel pridobivati podatke o računih, transakcijah in poslih družbe GEN-I, ki jo je vrsto let vodil Golob, takrat že prvi favorit za zmago na aprilskih volitvah.

Šlo je za vzajemno prijateljsko pomoč. Slovenski urad, ki ga je takrat vodil izbranec SDS Damjan Žugelj, namreč sam za pridobivanje teh podatkov ni imel ne zakonske podlage ne pooblastil. Zakaj ne? Ker družba GEN-I do takrat nikoli ni bila v preiskavi zaradi suma pranja denarja, predhodnih kaznivih dejanj ali financiranja terorizma. To so v Ljubljani očitno vedeli, zato so obvod našli prek Beograda. To dokazuje dejstvo, da se je nekaj dni pred slovenskimi volitvami del podatkov, ki jih je pridobil srbski urad, v selektivni obliki pojavil v medijih iz kroga SDS. Kronologija dogodkov pa nakazuje, da je šlo za dogovor na državni ravni.

Poslanca Gibanja Svoboda Lenart Žavbi in Miha Lamut o ustanovitvi nove parlamentarne preiskovalne skupine.
Poslanca Gibanja Svoboda Lenart Žavbi in Miha Lamut o ustanovitvi nove parlamentarne preiskovalne skupine.
Gibanje Svoboda

Parlamentarna komisija bo skušala ugotoviti, ali so se člani prejšnje vlade pod vodstvom Janeza Janše in člani aktualne vlade premierja Roberta Goloba politično vmešavali v konkretne predkazenske in druge postopke in pri tem nedopustno vplivali na delo policije. Šlo bo za nadaljevanje parlamentarne preiskave iz prejšnjega mandata, ko jo je vodil takratni poslanec LMŠ Rudi Medved, končala pa se je z obravnavo vmesnega poročila.

Toda, kot gre razbrati iz besed Lamuta, bodo pod drobnogled vzeli tudi delo urada za preprečevanje pranja denarja, ki je v zadevi Šolak-Đilas po naših informacijah pridobival podatke več kot sto slovenskih državljanov, ne da bi imel kakršne koli sume, da so bili ti ljudje vpleteni v pranje denarja ali povezana kazniva dejanja. "Represivni aparati se nikoli več ne bodo uporabljali za obračunavanje s političnimi nasprotniki. Amerika ima Watergate. Kaj imamo mi?" je dejal poslanec Lenart Žavbi. Lamut o imenih prič, ki jih bodo pozvali na zaslišanje, ni želel govoriti.