Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte Slovenije

Štiri mesece po porazu nekdanje vladajoče stranke na volitvah se bo moral njen izbranec posloviti z vrha enega največjih državnih podjetij.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 18. 8. 2022, 05:55


Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43
Tomaž Kokot se po letu dni in pol poslavlja od položaja generalnega direktorja Pošte Slovenije.
Youtube/posnetek zaslona

Generalnemu direktorju Pošte Slovenije Tomažu Kokotu so šteti dnevi na čelu te državne družbe. 

Novi člani nadzornega sveta, ki so bili imenovani v času te vlade, predseduje pa jim odvetnica Urška Kežmah, so namreč po naših informacijah odločeni prevetriti poslovodstvo. Odprto je le še vprašanje, kako bodo to storili. Ali bodo s Kokotom dosegli dogovor o sporazumnem odhodu, ki naj bi bil že na mizi, bo dokončno znano v naslednjih dneh. V nasprotnem primeru ga zelo verjetno čaka razrešitev zaradi krivdnih razlogov. Kot smo izvedeli, so nadzorniki Pošte že na včerajšnji seji odprli razpravo o Kokotovi zamenjavi. Uradnih informacij o tem za zdaj ni. 

Da se bo moral Kokot prej ali slej posloviti s položaja, je bilo jasno že kmalu po zadnjih volitvah, po katerih je prišlo do zamenjave oblasti. Na Pošto Slovenije je namreč Kokot prišel kot izbranec stranke SDS oziroma njenega generalnega sekretarja Boruta Dolanca. Pri njegovem imenovanju pa so povozili vsa pravila korporativnega upravljanja in celo statut družbe, saj Kokot ni izpolnjeval pogojev za zasedbo položaja. 

Slovenski državni holding (SDH) je tako že konec junija zamenjal večino članov nadzornega sveta Pošte Slovenije. To je naredil le nekaj dni po tem, ko je na mizo dobil revizijo, ki je potrdila nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja. Odtlej je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo njihovo usodo delil tudi Kokot. Mnogi so pričakovali, da se bo oklepal položaja, toda Kokot naj bi bil po nekaterih pripravljen celo sam zapustiti Pošto Slovenije. Seveda ob ustreznem dogovoru z nadzornim svetom.

Preberite še:
Menjava nadzornikov Pošte: kmalu razrešitev direktorja Kokota?

Prerazporejanje denarja in zaposlovanje političnih prijateljev

Na SDH naj bi namreč zaradi številnih informacij o spornem dogajanju razmišljali tudi o uvedbi revizije poslovanja Pošte Slovenije v obdobju, ko jo je vodil Kokot.

Ključni glas za imenovanje Tomaža Kokota je kot predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenije oddal Ervin Renko, bratranec generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca (na fotografiji).
Ključni glas za imenovanje Tomaža Kokota je kot predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenije oddal Ervin Renko, bratranec generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca (na fotografiji).
SDS

V zadnjem letu dni smo v uredništvu necenzurirano.si prejeli številne informacije o tem, da na Pošti Slovenije favorizirajo dobavitelje, ki naj bi bili blizu prejšnji vladi. Do tega naj bi prišlo pri več milijonov evrov vrednem poslu na Hrvaškem. Intereuropa, ki je v lasti Pošte Slovenije, Kokot pa je bil v njenem nadzornem svetu, je iskala izvajalca za izgradnjo novega logističnega centra na Reki. Ponudbo sta oddala Strabag in GIC Gradnje, pri čemer je Kokot po informacijah več virov pritiskal na upravo Intereurope, naj izbere pol milijona evrov dražji Strabag. Na koncu mu ni uspelo.

Priča smo bili tudi političnemu kadrovanju. Posloviti so se morali posamezniki, domnevno povezani z nekdanjo opozicijo. Medtem so na vodstvene položaje prihajali strankarski kadri. Zadnja, ki sta si zagotovila novo, dobro plačano službo na Pošti Slovenije, sta nekdanja vodja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petra Grah Lazar in nekdanji direktor javne agencije Spirit Tomaž Kostanjevec, ki je vrsto let veljal za izbranca nekdanjega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Zaposlili so tudi Andrejo Lipnik, partnerico nekdanjega ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča, sicer dobrega prijatelja Kokota. Nato je napredovala na položaj direktorice korporativne integritete.

Po naših informacijah je na Pošti Slovenije vse pripravljeno za zaposlitev Petre Grah Lazar. Njena mesečna plača naj bi v skupaj z dodatki znašala več kot 4.000 evrov neto.
Po naših informacijah je na Pošti Slovenije vse pripravljeno za zaposlitev Petre Grah Lazar. Njena mesečna plača naj bi v skupaj z dodatki znašala več kot 4.000 evrov neto.
Bobo

V zadnjem času na Kokota letijo kritike tudi zato, ker izgublja vedno več posla na račun avstrijske pošte. Ta namreč od začetka julija prek družbe Express One SI sama dostavlja pakete v Sloveniji. Do sedaj naj bi v svoje vrste pridobili številne velike naročnike, nazadnje nemško spletno trgovino Bestsecret. Na letni ravni naj bi Pošti Slovenije odvzeli že za več milijonov evrov prometa.

Kokot si je v zadnjem času poskuša pridobiti tudi naklonjenost zaposlenih in njihovih predstavnikov v nadzornem svetu družbe. Tako naj bi Kokot v tednu pred volitvami zaposlenim posredoval pismo, v katerem jih je obvestil o rekordnem regresu. Vsem zaposlenim so nato izplačali 1650 evrov, kar je največ v zgodovini Pošte Slovenije. Obenem je napovedal, da so zanje že rezervirana tudi sredstva za izplačilo poslovne uspešnosti, ki ga bodo prejeli decembra.

Preberite še:
Prvi poštar in minister – partnerja v poslih slamnatega podjetja

Janševa vlada in Matoz sta mu pomagala do položaja

Kokot, nekdanji občinski svetnik in kandidat SDS za župana Poljčan, kljub vsemu nikoli ne bi smel nikoli postati direktor Pošte Slovenije. Nima namreč pet let izkušenj na vodstvenih položajih v velikih podjetjih, ki jih je zahteval razpis.

Pred Pošto Slovenije, ki so jo v zadnjem letu dni pretresala politična kadrovanja, so težki časi. Avstrijska pošta namreč vse bolj agresivno napada slovenski trg paketnih pošiljk.
Pred Pošto Slovenije, ki so jo v zadnjem letu dni pretresala politična kadrovanja, so težki časi. Avstrijska pošta namreč vse bolj agresivno napada slovenski trg paketnih pošiljk.
STA

Saga o Kokotovem imenovanju se je vlekla skoraj leto dni. Vse od aprila lani, ko so zaradi spora z SDS zamenjali Borisa Novaka in namesto njega začasno imenovali Kokota. V tem času ga je nadzorni svet večkrat poskušal imenovati za poln mandat, a neuspešno. Kokota namreč niso želeli podpreti celo nekateri predstavniki koalicijskih strank, saj nikoli ni imel dovolj vodstvenih izkušenj za vodenje Pošte.

Nato sta v ospredje stopila Janševa vlada, ki je zamenjala uporniške nadzornike, in odvetnik Franci Matoz, ki je v času prejšnje vlade postal ena najvplivnejših oseb v državnem gospodarstvu. Pripravil je enega od pravnih mnenj, s katerim so utemeljevali, da ima Kokot dovolj izkušenj. Na koncu je bil tudi Matoz tisti, ki je izbrance koalicije v nadzornem svetu družbe prepričal, naj glasujejo za Kokota, saj je odločitev počakal kar pred vrati sejni sobe.

Preberite še:
Šefica NPU ima novo službo z bajno plačo, manjka le še njen podpis