Menjava nadzornikov Pošte: kmalu razrešitev direktorja Kokota?

Zakaj so na SDH zamenjali člane nadzornega sveta Pošte Slovenije in kaj to pomeni za njenega generalnega direktorja Tomaža Kokota?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 30. 6. 2022, 17:45


Ervin Renko
SDH je zamenjal nadzornike Pošte Slovenije na čelu z Ervinom Renkom.
HSE

Le nekaj dni po tem, ko je Slovenski državni holding (SDH) na mizo dobil revizijo, ki je po naših informacijah potrdila nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja Pošte Slovenije Tomaža Kokota, je prišlo do zamenjave nadzornega sveta družbe.

Po naših informacijah so že zamenjali večino nadzornikov Pošte, ki so bili imenovani v času prejšnje vlade Janeza Janše in so glasovali za Kokota. To so Ervin Renko, sicer bratranec generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca, ter Niko Samec in Igor Škrinjar, ki sta oba blizu SDS.

Namesto njih so imenovali:

- Barbaro Cerovšek Zupančič, članico uprave Deželne banke Slovenije (DBS),

- Barbaro Nose, revizorko in lastnico družbe Constantia Primia, in

- Domna Trobca, nekdanjega člana uprave družbe Istrabenz Turizem.

Zaenkrat v nadzornem svetu Pošte Slovenije ostaja Sebastijan Roudi, ki pa naj bi ga že v kratkem zamenjal Marko Cegnar, nekdanji predsednik uprave Intereurope, ki je v lasti Pošte. Edina od prejšnje sestave, ki naj bi se obdržala, je odvetnica Urška Kežmah, ki je bila imenovana kot zadnja. Njen mandat se je začel v začetku junija letos. V nadzornem svetu Pošte so še trije predstavniki zaposlenih, pri katerih naj Kokot ne bi užival podpore.

Kaj sledi? Po naših informacijah naj bi kmalu prišlo do zamenjave generalnega direktorja Kokota, saj ta nikoli ni izpolnjeval pogojev za ta položaj. Nima pet let izkušenj na vodstvenih položajih v velikih podjetjih, ki jih je zahteval razpis. Na SDH naj bi zaradi številnih informacij o spornem dogajanju razmišljali tudi o uvedbi revizije poslovanja Pošte v obdobju, ko jo vodi Kokot.

Preberite še:
Z odvetniki preverjajo, kako je SDS kadrirala v vrh Pošte

Kokotu pomagala Janševa vlada in Matoz

Spomnimo, saga o Kokotovem imenovanju se je vlekla skoraj leto dni. Vse od aprila lani, ko so zaradi spora z SDS zamenjali Borisa Novaka in namesto njega začasno imenovali Kokota. V tem času ga je nadzorni svet večkrat poskušal imenovati za poln mandat, a neuspešno. Kokota namreč niso želeli podpreti celo nekateri predstavniki koalicijskih strank, saj nikoli ni imel dovolj vodstvenih izkušenj za vodenje Pošte.

Dnevi generalnemu direktorju Pošte Slovenije Tomažu Kokotu so šteti.
Dnevi generalnemu direktorju Pošte Slovenije Tomažu Kokotu so šteti.
Youtube/posnetek zaslona

Nato sta v ospredje stopila vlada, ki je zamenjala uporniške nadzornike, in Franci Matoz, ki je v času Janševe vlade postal eden najvplivnejših oseb v državnem gospodarstvu. Ta je pripravil enega od pravnih mnenj, s katerim so utemeljevali, da ima Kokot dovolj izkušenj. Na koncu je bil tudi Matoz tisti, ki je izbrance koalicije v nadzornem svetu družbe prepričal, naj glasujejo za Kokota, saj je odločitev počakal kar pred vrati sejni sobe.

Kokot se je prejšnji vladi očitno oddolžil tudi z zaposlovanjem strankarskih kadrov. Zadnja, ki sta si zagotovila novo, dobro plačano službo na Pošti, sta donedavna vodja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petra Grah Lazar in nekdanji direktor javne agencije Spirit Tomaž Kostanjevec, ki je vrsto let veljal za izbranca nekdanjega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška

Preberite še:
Šefica NPU ima novo službo z bajno plačo, manjka le še njen podpis