Osumljenih pet pri iskanju največje skrivnosti TEŠ6

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Uroš Rotnik je danes prvič stopil pred sodnike. Medtem so kriminalisti v zadnjih dneh s hišnimi preiskavami zbirali informacije, ki bi dokazovale, da je Rotnik skriti solastnik trboveljskega Rudisa, enega ključnih dobaviteljev v projektu TEŠ6. Med osumljenimi je tudi eden od novoizvoljenih poslancev SDS.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
petek, 6. 7. 2018, 04:00


Necenzurirano prenos
Uroš Rotnik
STA

Pred sodnico okrožnega sodišča v Celju je danes stopil Uroš Rotnik, nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj v času priprave in začetka gradnje 1,43 milijarde evrov vrednega projekta TEŠ6.

Specializirano državno tožilstvo ga sumi kraje dokumentov o njegovem premoženjskem stanju, ki so ob Rotnikovem obisku novembra 2013 izginili iz prostorov Finančne uprave (Furs). Očitajo mu storitev kaznivih dejanj tatvine in preprečitve dokazovanja, saj naj bi davčne inšpektorje oviral pri ugotavljanju njegovega premoženjskega stanja.Grozi mu do pet let zaporne kazni.

Spomnimo, Rotnik je maja 2013 na Fursu izpolnil obrazec, v katerem je navedel, da ima v sefu Nove Ljubljanske banke (NLB) za 3,3 milijona evrov gotovine. Pol leta pozneje so ga zaslišali na Fursu. Ko je inšpektor med zaslišanjem za kratek čas zapustil pisarno, je omenjeni obrazec, eden od kronskih dokazov v postopku Fusa, izginil z mize. Kriminalisti so zaradi tega že leta 2014 ovadili Rotnika.

Med osumljenimi tudi poslanec SDS

Kot smo razkrili pred časom, je Rotnikovo premoženje po ugotovitvah Fursa med letoma 2007 in 2011, torej v času priprave in gradnje projekta TEŠ6, za skoraj štiri milijone evrov presegalo njegove uradne prihodke. Čeprav je imel Rotnik v tem obdobju le za 459 tisoč evrov dohodkov, je v istem času kupoval nepremičnine, polagal in dvigoval visoke zneske gotovine, posojal velike količine denarja ...

Ker je njegovo dejansko premoženje odstopalo od obdavčljivega premoženja, so mu odmerili plačilo 1,6 milijona evrov davčnih obveznosti. Te je nedavno poplačal, na našem mediju pa smo našli vir denarja, s pomočjo katerega je to storil.

Zdaj pa kriminalisti preiskujejo večletne sume, da je Rotnik eden od skritih solastnikov trboveljskega inženirskega podjetja Rudis, najpomembnejšega domačega dobavitelja pri projektu TEŠ6.

Konec junija so v tej zadevi opravili osem hišnih preiskav pri treh osebah in treh podjetjih. Preiskavo vodijo zoper pet osumljencev, so potrdili na policiji. Po naših informacijah so to:

  • Uroš Rotnik,
  • nekdanji direktor TEŠ Peter Dermol, podžupan Mestne občine Velenje in član SD,
  • še en nekdanji direktor TEŠ Franc Rosec, zdaj poslanec SDS,
  • dolgoletni direktor Rudisa Andrej Gorjup in
  • vodja financ v Rudisu Igor Medved.

Ena zadnjih nepojasnjenih skrivnosti TEŠ6

Na Policijski upravi Celje so nam pojasnili, da so preiskave opravili zaradi “velike verjetnosti, da bodo pri tem odkrili sledove kaznivega dejanja (zlorabe položaja, op. a.) oziroma predmete, pomembne za nadaljnji kazenski postopek”.

Podrobnosti preiskave na policiji ne razkrivajo. A lastninjenje Rudisa je ena zadnjih preostalih nepojasnjenih skrivnosti zgodbe o TEŠ6.

Rudis
Rudis
Rudis
Gre namreč za podjetje, ki je pri gradnji tega projekta sodelovalo pri dveh poslih, skupaj vrednih več kot 110 milijonov evrov: napravi za razgradnjo žveplenih plinov, ki jo je izdelalo z velenjskim Esotechom in nemškim podjetjem Engineering Doberšek, in dobavi hladilnega sistema.

Oba posla je Rudis dobil v času, ko je TEŠ vodil Rotnik. Povzročila sta rekordno rast prihodkov Rudisa. Med letoma 2011 in 2013 so ti zaradi poslov s TEŠ presegli 40 milijonov evrov. To je recimo enkrat več od prihodkov, ki jih je podjetje ustvarilo leta 2015.

Iščejo dokaze o pravih lastnikih Rudisa

V času, ko je posel s TEŠ Rudisu omogočil rekordne prihodke, je podjetje dobilo novega lastnika:

  1. Tedaj že propadajoči gradbeni velikan Primorje ga je za devet milijonov evrov prodal družbi MSIN Naložbe v lasti Marka Moharja in Tomaža Satlerja.
  2. Toda kmalu se je izkazalo, da je družba MSIN Naložbe le posrednik, namenjen prikrivanju pravega kupca, saj je s Primorjem sklenila terminsko pogodbo.
  3. Uradni lastnik je tako postalo švicarsko podjetje Cottagon, ki ga je v tamkajšnji davčni oazi Zug odprl poslovnež iz Liechtensteina Franz Scheitz.

Prav to operacijo zdaj preiskujejo kriminalisti, ki jih pri tem usmerja specializirano državno tožilstvo.

Sumijo namreč, da je denar za lastninjenje Rudisa prišel iz Slovenije. Po nekaterih informacijah naj bi preverjali, ali so se za švicarskim podjetjem skrivali tudi solastniki iz Slovenije. Dokaze za to naj bi našli tudi v podatkih o nekaterih finančnih transakcijah, ki naj bi jih pridobili iz tujine.

Je denar za nakup Rudisa prišel iz Slovenije?

Že takoj po prevzemu je Rudis, ki ga je že takrat vodil Andrej Gorjup, novemu uradnemu lastniku začel poplačevati kupnino. V Švico je posodil pol milijona evrov. Cottagon pa je kmalu po nakupu prodal četrtinski lastniški delež v Rudisu, ki ga je odkupil kar Rudis in za to plačal dobra dva milijona evrov.

Peter Dermol
Peter Dermol
STA
A kriminalisti očitno sumijo, da je pomemben del denarja za odkup Rudisa prišel iz TEŠ6. Na tej točki s svojo vlogo nastopita Franc Rosec in Peter Dermol.

Konec leta 2012 je namreč Rudis od TEŠ zahteval dodatna plačila pri projektu naprave za razžvepljevanje dimnih plinov v termoelektrarni. Tedanji direktor TEŠ Simon Tot jih je zavrnil. Na začetku leta 2013 je odstopil s položaja. Zamenjal ga je Rosec, tega pa nekaj mesecev pozneje Dermol.

"13 milijonov evrov porabili za prevzem gospodarske družbe"

V TEŠ so nato s podpisom aneksa ugodili Rudisu in mu plačali dodatna dva milijona evrov. To potrjuje tudi zadnji investicijski načrt za TEŠ6. Končna cena omenjene naprave je namreč znašala 84 milijonov evrov. To je 2,2 milijona evrov več od cene iz predhodnega investicijskega načrta, ki ga je podpisal še Tot.

Kdo vse je sodeloval pri "operaciji Rudis" in na kakšen način so jo vpleteni izpeljali, uradno ni znano.

"Osumljeni so s preplačilom storitev in blaga, priznavanjem neutemeljenih odškodnin ter drugimi protipravnimi ravnanji, gospodarski družbi v nasprotju z njihovo obligacijo ravnanja v korist in dobro po do sedaj ugotovljenem povzročili za 13 milijonov evrov premoženjske škode," pojasnjujejo na Policijski upravi Celje.

"S tako pridobljenimi denarnimi sredstvi so opravili prevzem druge gospodarske družbe," so dodali.

Se bo Rosec skliceval na imuniteto?

Na Franca Rosca smo naslovili naslednja vprašanja:

1. Ali so vas v povezavi s to zadevo obiskali kriminalisti?

2. Ali ste kot direktor TEŠ kadarkoli odločali oziroma podpisali aneks k pogodbi za dobavo naprave za razžvepljevanje dimnih plinov? Če, zakaj ste ugodili zahtevku, ki ga je poslal Rudis?

3. Ali ste se pri odločitvah, ki ste jih sprejemali kot direktor TEŠ, kadarkoli usklajevali z g. Rotnikom?

4. Ste imetnik skritega lastniškega deleža v podjetju Rudis?

5. Ali se nameravate v primeru kazenskega postopka v tej zadevi sklicevati na imuniteto?

Odgovore bomo objavili takoj, ko jih bomo prejeli.

Rosec je imel pomembno vlogo pri projektu TEŠ6. Ko je elektrarno vodil Rotnik, je bil član tehnične komisije, ki je pregledovala ponudbe za opremo. Leta 2010 je kot edini od treh članov nadzornega sveta TEŠ nasprotoval Rotnikovi razrešitvi.

Novi poslanec SDS: Odločitev o Rotnikovi zamenjavi je bila politična

Tudi po tem, ko se je Rotnik znašel v več predkazenskih postopkih, ga je Rosec branil. Še novembra 2016 je sodišču v Celju poslal izjavo, v kateri je zapisal, da "je bila odločitev o zamenjavi Rotnika politična, in ne strokovna".

Franc Rosec
Franc Rosec
STA
"Do novembra 2010, ko je bil odstavljen Rotnik, je na projektu TEŠ6 delala zelo dobra in uigrana ekipa strokovnjakov. Bili smo predani nalogi in smo projekt šteli kot veliko korist za TEŠ, za celo Šaleško dolino, pa tudi za Slovenijo. Po mojem osebnem mnenju smo delali zelo dobro, pravilno in pošteno, kar bodo na koncu pokazale tudi vse policijske preiskave in finančne revizije, ki so še v teku," je poudaril Rosec.

Septembra 2014 je Rosec ustanovil podjetje Enras razvoj, ki ga je izbrisal le sedem mesecev pozneje. Registriral ga je za svetovanje na področju energetike in varstva okolja. Junija letos je bil kot član SDS izvoljen za poslanca.

Andrej Gorjup izjav o predkazenskem postopku ne daje. Za vsa nadaljnja vprašanja nas je napotil na odvetnika. Peter Dermol na zaprosilo za pojasnila ni odgovoril.

Se je Rudis kupoval tudi prek Nove Zelandije?

Februarja 2010, približno pol leta po podpisu pogodbe med TEŠ in Rudisom, je Engineering Doberšek, eno od podjetij iz konzorcija za gradnjo naprave za razžvepljevanje dimnih plinov, nakazal štiri milijone na bančni račun podjetja Cupol Experts Limited, registriranega na Novi Zelandiji.

To je bilo v resnici le slamnato podjetje, očitno ustanovljeno zgolj za omenjeno nakazilo. Njegov lastnik je bila veriga novozelandskih slamnatih podjetij, ki so bila uradno v lasti državljanov Rusije in Latvije, povezanih z goljufijami in drugimi sumljivimi posli.

Kot namen nakazila naj bi v Engineering Doberšek navedli zgolj besedo "Rudis". Ali tudi to nakazilo preiskujejo kriminalisti in ali je povezano z lastninjenjem Rudisa, ni mogoče preveriti. V Rudisu so že pred leti pojasnili, da je šlo pri tem nakazilu za plačilo naročene opreme.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net